hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 貼舊相 - 城巴第一部樣板坡柴加五前一後算盤子波箱 ...
開啟左側

[1990s] 貼舊相 - 城巴第一部樣板坡柴加五前一後算盤子波箱

樓主| VALKYRIE 發表於 2009-8-2 19:41 | 顯示全部樓層

Network 26 新里程
韋基利
WM 發表於 2009-8-2 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-2 17:01 發表
上層車頭玻璃用左冷氣車玻璃

因為城記係用Alexander RH既車頭部件幫呢批原本Alexander L型車身既坡柴翻新
而城記手上就只有冷氣車既部件,所以佢地初改裝完成時都係以冷氣車既頭幅示人
後來先加番個窗
其實呢批車改裝前同改裝後個樣真係有好大分別(即使一樣係Alexander車身)
未改裝前佢地個車身線條的確係比而家靚,但係個樣就真係整得好求其

原帖由 F-15E 於 2009-8-2 19:31 發表
點解個車牌係'N"?

請睇清楚,係「N 26」(假車牌)
佢初改裝完成時用N 26車牌只係為左響應城巴接辦中巴26線時出現既標語「Network 26 新里程」
細路荃 發表於 2009-8-2 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-2 16:43 發表

宜家D Neoplan都好嘈, 行過個心都震埋

Neoplan都算好…嘈得嚟把聲都唔算爛…
細細個果陣坐呢批車行85…真係「印象深刻」
嘈過Neoplan之餘把聲又拆…
車廂又焗…寧願坐雞車、鴨車都唔想坐佢
簽名被屏蔽
海怡工貿 發表於 2009-8-2 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 細路荃 於 2009-8-2 20:02 發表

Neoplan都算好…嘈得嚟把聲都唔算爛…
細細個果陣坐呢批車行85…真係「印象深刻」
嘈過Neoplan之餘把聲又拆…
車廂又焗…寧願坐雞車、鴨車都唔想坐佢 ...

話時話, 點解呢度特別多版友話坡柴車廂熱呢? 坡柴車廂有咩野原因令到車廂咁熱

P.s. 我印象最難忘係坡柴下層尾排坐位, 熱過火爐, 坐墊下面仲要有一條燒紅鐵辣住隻腳, 又大廢氣味
oxball 發表於 2009-8-2 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2009-8-2 19:42 發表

因為城記係用Alexander RH既車頭部件幫呢批原本Alexander L型車身既坡柴翻新
而城記手上就只有冷氣車既部件,所以佢地初改裝完成時都係以冷氣車既頭幅示人
後來先加番個窗
其實呢批車改裝前同改裝後個樣真係有好大分 ...

得喱部333/602既上層車頭先係用密封式車窗之嘛﹐佢咩地........
kei_hk 發表於 2009-8-2 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-8-2 02:50 PM 發表

都係做過渡性質,買一手熱狗唔化算
更何況,連冷馬都造唔切,熱狗都係一樣

係有限時間內,買呢批車已經係一個可行辦法

當年批比城巴的時候﹐到要開始提供服務﹐時間其實唔多。

當年﹐幾家車廠都做唔切﹐不論冷馬定熱九﹐都起唔到足夠的車交貨。當年﹐車廠都已經盡量交一批全新冷馬給城巴﹐但這一批車要應付26條巴士線﹐根本不足夠。

當時﹐唯一解決方法便是2手車。好彩地﹐新加坡剛好有一大批車出售﹐最重要的係性能都叫良好﹐即使不番新都可以行駛。
所以﹐城巴便購入此批車﹐並進行番新改裝﹐以符合香港的要求。

城巴當時的計劃﹐都知道批二手車唔可能長期使用﹐所以都積極買車﹐爭取盡快交貨去頂替這一批二手車。

最後﹐又令城巴有另一個意外驚喜。居然這一批二手車退下火線之後﹐又有另一個國家急於要雙層巴士﹐結果又有部分可賣出﹐收番些少利潤。

事實上﹐當年城巴有這一批二手車﹐都未夠車用﹐都要向其他公司租車去營運。相信都有人見過KCR的都城行城巴的路線﹐嶼巴行南區遊客線的相。

另一個事實﹐其實2手車都唔易找的。首先右呔車市場上是比較少的﹐再加上要雙層車便更少地方可提供。一般來說﹐巴士公司只會分批退車﹐唔會一次有過百部車一齊退役。所以﹐城巴真係算非常好運﹐短時間內可找到賣家搵到車回香港。
其實﹐基於此原因﹐賣家是可以吊高來賣﹐收一個更好的價錢的。

hoho900 發表於 2009-8-2 21:55 | 顯示全部樓層

lee 批車真係好睇唔好坐....
唔知十幾年後,佢地係南非點呢?
有冇師兄知當時出口左幾多走?
Thx!
HB00610 發表於 2009-8-2 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-2 20:15 發表

話時話, 點解呢度特別多版友話坡柴車廂熱呢? 坡柴車廂有咩野原因令到車廂咁熱

P.s. 我印象最難忘係坡柴下層尾排坐位, 熱過火爐, 坐墊下面仲要有一條燒紅鐵辣住隻腳, 又大廢氣味 ...

我唔肯定我講的係唔係直接原因, 但我覺得以呢個推理方向睇,應該有少少關係…

呢一點, 可能要請搭過呢批車在新加坡行走的人補充一下。

幾乎在新加坡行的每一架非冷氣巴士, 都有安裝車廂的主動式通風系統(即係風機+額外通風槽)

但係後來城巴改裝時, 已經拆走左呢套系統, 咁樣可能會引致架車特別焗(因為少了通風渠道)

P.S: 其實唔止新加坡, 在香港的所有87年之後出牌的全新熱狗都有裝, 不過後來廢左+拆埋而已。
teddybus 發表於 2009-8-2 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-2 19:39 發表

點解城記大量買冷馬又無被迫解凍呢
同岸既競爭對手中記10部利蘭冷馬都被迫解凍, 變成LM

城巴就係要以冷氣車黎提升競爭力,咁點解仲要買新熱狗?
中巴買新熱狗同城巴買邊款車有咩關係?
仲有,個10架LM唔係解凍返黎囉....
ksmbh 發表於 2009-8-2 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2009-8-2 22:02 發表 我唔肯定我講的係唔係直接原因, 但我覺得以呢個推理方向睇,應該有少少關係…呢一點, 可能要請搭過呢批車在新加坡行走的人補充一下。幾乎在新加坡行的每一架非冷氣巴士, 都有安裝車廂的主動式通風系統(即係風 ...

印象中呢批車雖然係2+2座位
但其實比今時今日2+2係窄好多
所以人多就座得好逼
感覺就特別熱