hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉載]窮人一出世就係輸家 - 這一代是輸家中的輸家 ...
開啟左側

[轉載]窮人一出世就係輸家 - 這一代是輸家中的輸家

Pendolino 發表於 2009-8-16 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-8-16 17:11 發表

I SEE I SEE...原來是要配給

其實你咁講, 似乎與現在制度是極大的分歧, 配給想法
似乎同共產主義比較接近....(但內地依家都無咁做)

不過我想講係, 以現時的香港安全網, 只要你申請,
係唔會無地方住, 最多只是一 ...

同共產的分別爭好遠。

我頂多只係不承認有限責任制+不承認不直接使用的生產工具的擁有權咁多者。離共仲有好大距離。
Pendolino 發表於 2009-8-16 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-8-16 18:51 發表

原來勤奮讀書係為左做李嘉誠陳志雲,做唔到就不如唔好讀

我只可以講句不知所謂

原來第四代香港人不配為自己主宰自己地方的經濟及生產工具,而要問一堆永遠不老不死的第二代香港人或其走狗(畀面呢堆人了)下一步你要我地做到有幾似隻牛。

失覺晒。
DIH 發表於 2009-8-16 22:07 | 顯示全部樓層
或者咁講,呢個係社會發展以來的必然現象......

正如樓主轉載話齋,各行各業大都已發展成熟,新工種不會太容易出現,
又有很多工序被機器/電腦取代,當科技越進步,職位減少是必然現實。

奈何,大學生比例上升,都唔知係好事定壞事,睇落去好似多些人有較高學歷,好似前途會較好,
但全香港同時多了大學生,只係將以前在中五出去搵去的一班人拖遲幾年先投入勞動市場,
這班人又會以自己係大學畢業生自居,可能接受不了較低下的工作,
呼應返早前S3BL100的文所帶出的思考,當人人都想高攀,便造成低下階層無人做,中層職位太多人爭。

我有時都幾睇唔過眼,一些學歷比我低,待人接物也不見得比我圓滑的師弟妹,
搵到份工,但係話人事關係唔好就唔做,我心諗不如你讓畀我做啦,
我唔怕人講乜,亦都唔怕人地點我做多啲嘢,即使明知蝕底,我只要求有份糧開飯。
我而家就係讀完碩士,自知唔夠能力再讀上去,想搵工,不過我的能力同field好工唔易搵。

或者我對自己要求太高,如果自覺做唔好,我唔會想去apply呢份工,無謂累人累物,但可能過多幾個禮拜又唔同諗法。

我只欠defense seminar便可以MPhil畢業,教授畀錢畀到9.30,
之後係繼續做落去定係點,我都未諗清楚,現時搵緊政府工同埋與保育環保有關的工作,希望有好消息啦
238X 發表於 2009-8-16 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Pendolino 於 16/8/2009 21:19 發表

原來第四代香港人不配為自己主宰自己地方的經濟及生產工具,而要問一堆永遠不老不死的第二代香港人或其走狗(畀面呢堆人了)下一步你要我地做到有幾似隻牛。

失覺晒。 ...

的確有人在受訪時明言此點──曹仁超是也。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Pendolino 發表於 2009-8-16 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-8-16 22:27 發表

的確有人在受訪時明言此點──曹仁超是也。

呢個就仲正,第二代香港人做第二代的走狗
barking 發表於 2009-8-17 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-8-16 22:07 發表
奈何,大學生比例上升,都唔知係好事定壞事,睇落去好似多些人有較高學歷,好似前途會較好,
但全香港同時多了大學生,只係將以前在中五出去搵去的一班人拖遲幾年先投入勞動市場,
這班人又會以自己係大學畢業生自居,可能接受不了較低下的工作,
呼應返早前S3BL100的文所帶出的思考,當人人都想高攀,便造成低下階層無人做,中層職位太多人爭。

10年前真係無大學畢業生想做低下階層職位,
不過近年的心態,要是低下階層職位不受現在種種的腐朽制度束膊,一試也無妨。
S3BL100 發表於 2009-8-17 07:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-8-16 18:51 發表
原來勤奮讀書係為左做李嘉誠陳志雲,做唔到就不如唔好讀

我只可以講句不知所謂

咁上面站友Pendolino只係由社會學角度分析呢班人點解唔努力讀書的其中一個原因者。

不過無辦法,中國人「學而優則仕」個觀念、包袱太重。好可悲。
S3BL100 發表於 2009-8-17 07:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2009-8-16 12:41 發表

咁講真, 好多係香港讀書既中下階層學生,
又係咪真係咁勤奮好學?.

無錯,但係當中好多我相信個問題係屋企無王管(雖則呢樣野就算係有錢人家庭都時有發生),當中有唔少
更加係因為屋企人教育程度低,唔care,無中六讀咪算囉,最好快d出去搵份工同我賺錢養家。

至少我見過有幾個咁既case。

不過講返轉頭,年年有成兩三萬人咩會考零分,我真係諗極都諗唔明。會考d野咁trivial,只要肯寫少少野落去都已經唔會零分啦。
前排個何漢權仲晌報紙撰文話咩「會考十八分果班人,成績好好丫……七年努力轉頭空」,簡直離晒大譜,乜家陣會考18分好叻咩?
(按:我得閒都有上下某大討論區個升學心得專區,佢呢篇文晌果邊俾人插到飛起)

睇見香港咁多學生無motivation讀書,政府仲話要咩大專教育普及化,真係徙氣,普及化之後就會令到呢班人水平高左咩?就會令到
需要高學歷工種的數目多左咩?計我話,18%入大學率都係太高,降返去10%就差唔多。

(我知道我係既得利益者,以上言論好容易得罪人,歡迎狠批)
S3BL100 發表於 2009-8-17 07:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-8-16 22:07 發表

我有時都幾睇唔過眼,一些學歷比我低,待人接物也不見得比我圓滑的師弟妹,
搵到份工,但係話人事關係唔好就唔做,我心諗不如你讓畀我做啦,
我唔怕人講乜,亦都唔怕人地點我做多啲嘢,即使明知蝕底,我只要求有份糧開飯。
我而家就係讀完碩士,自知唔夠能力再讀上去,想搵工,不過我的能力同field好工唔易搵。

或者我對自己要求太高,如果自覺做唔好,我唔會想去apply呢份工,無謂累人累物,但可能過多幾個禮拜又唔同諗法。

OT:其實你有無諗過走science journalism,睇你發表的文章,我覺得其實你應該幾適合,而且我(主觀上)認為香港其實好需要多d呢類人。

anyway,唔好話「自知唔夠能力再讀上去」,要相信自己的能力的同時,留意一下別人對自己的正面及負面評價,慎重考慮,否則真係變成self-fulfilling prophecy,而且起碼你個field比起我果個講effort多過ingenuity。
S3BL100 發表於 2009-8-17 07:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-8-16 18:57 發表
冇人迫你買貴樓,
再講香港有6-7成人口係住公屋/居屋,
你講嘅乜野每一個香港人,係唔正確

問題係住公屋的一批,好多都係寄望子女讀書有成,供起一層樓,而子女出來工作之後,收入好易超過公屋入息上限,但係供樓又有好大困難,否則點解會有人拎呢樣野黎講?

講返正題,我叫做晌屋村小學同傳統名校分別讀左六年。傳統名校的同學,平均家境的確較好,亦都比較多人入到大學,特別係外國名校或者一些旁人趨之若鶩的專業科目。我無呢方面的確實數據,但係如果有,拎黎做statistical analysis,來分析樓主的point,其實會係一個相當有趣的research topic。