hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 要求港鐵公司停止收取月台幕門附加費
開啟左側

要求港鐵公司停止收取月台幕門附加費

ahbong 發表於 2010-4-28 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-4-27 23:07 發表

即係你認同, 根本兩樣野都有唔合理的地方(我認為巴士公司為冷氣巴士定出較高費用,比地鐵公司收取幕門付加費更不合理)
咁真係唔知點解要收啦

我就唔知呢D係唔係叫矛盾, 後者就話絕非不合理

而家真係無一個制度 ...

不好意思,我在#25的說法是「幕門收付加費並非絕對不合理」,與你強加於我的「絕非不合理」不盡相同。

另外,合理與不合理,我不會看成是非黑即白。所以即使我認為兩樣野都有不合理的地方,但不代表我就要反對徵費,因為我亦看到當中合理的地方。
另外,希望有板友可以補充一下,當年地鐵開始徵費的詳情,到底是在非加價實施日開始向每程車費加入$0.1的附加費,還是將此附加費加入某一年的加價當中?若果是後者,似乎要港鐵停止徵費,亦並非立即每程可以減收 $0.1。

ccicoltd 發表於 2010-4-28 10:59 | 顯示全部樓層
地鐵由 2000 年 7 月 3 日開始收幕門附加費,聲稱至 2014-15 年才能回本。
而地鐵由金融風暴至兩鐵合併期間應無加過價。

詳細資料見於立法會文件

ate_58x 發表於 2010-4-28 11:27 | 顯示全部樓層
其實二十億興建費係可以早幾年就回本..佢一年都有成十億進帳啦 (唔計開支)
238X 發表於 2010-4-28 11:48 | 顯示全部樓層

但 07 年兩鐵合併,前地鐵路線都有得減價,
計番條數,附加費可以話已經取消左

所以,似乎係盤數點入既問題居多。

唔係想護航,但講真,我真係覺得有 D 人將 D 本來只係
好小既問題放得好大,好似非要將自己不喜歡的東西
妖魔化不可。難聽點說,若非政客,實在沒有甚麼必要
講到咁誇張。九巴、新巴加價都唔止一毫啦,食肆甚至
一加就加好幾蚊。講增加市民負擔,有排都未輪到港鐵吧。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
teddybus + 2 言之有理,十分認同。

查看全部評分

h2o 發表於 2010-4-28 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-4-28 11:48 發表

所以,似乎係盤數點入既問題居多。

講到咁誇張。九巴、新巴加價都唔止一毫啦,食肆甚至

地鐵車程 8 元以下減兩角, 九鐵係唔係一樣? 如果係, 咁只有地鐵車程會收的一角費用點可能話係取消左?

譬如一盒飯外賣加一元, 如果店方減價一元, 你會唔會話等如取消左飯盒的一元? 係, 你係可以咁諗紓緩下你心中的不滿, 不過外賣貴過堂食一元卻係不變事實, 因為減價係兩者一齊減. 不敬 D 講句, 咁樣的自我感覺良好會唔會有點自欺欺人?
AVW56 發表於 2010-4-28 13:32 | 顯示全部樓層

九巴、新巴加價都唔止一毫啦,食肆甚至

你GE思維, 同部分玩外幣GE師奶可以話係無咩分別...

打從2000年開始, 地鐵公司就已經將收費分成 "車費" 及 "幕門建造附加費" 兩部分, 呢兩個部分係獨立GE.
即使07年兩鐵合併,前地鐵路線係有減價, 又或者黎緊6月港鐵公司將會加價,
咁呢個都只係 "車費" 部分受影響, 而"幕門建造附加費" 係無變過, 照舊收一毫.

當然, 你心理上可以咁諗GE, 但呢D叫做自己呃自己.
好似部分玩外幣GE師奶咁, 存定期賺左息,
但因為經濟環境改變, 令其手持的外幣的匯率跌左,
之後就自己呃自己話: "雖然蝕左價, 但賺左息, 都算平手離場",
閣下同呢班人, 似乎無咩分別.
但實情係, 蝕左價就係蝕左價, 賺左息就係賺左息, 兩樣野係獨立GE.

至於有排都未輪到港鐵公司的問題,
唔駛有排啦, 6月開始就已經係增加市民負擔啦, 你咪睇下到時港鐵加價止唔止一毫子囉,
記得睇埋入新界同入東涌的長途線WO, 唔係只睇市區線WO.
 樓主| hv6817 發表於 2010-4-28 13:35 | 顯示全部樓層

計番條數,附加費可以話已經取消左。

車費減左價就叫取消左幕門附加費?
似乎閣下基本小學學術水平-數學都好差喎。
以學生優惠合併前和和併後部份單一個站之車費計
車費+幕門附加費
$2.3+$0.1     = $2.4   附加費佔車費 4.54%
車費減$0.1
($2.3-0.1)+($0.1)
車費+幕門附加費
$2.2+$0.1     = $2.3    附加費佔車費 4.34%

附加費就係附加費,車費就係車費,
即如扣分一樣,你扣我分,佢加我分唔等你無扣我分,
呢d錢銀既野無可能夾硬溝亂黎講。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
ATE24 + 5 咪係囉,le o的問題真係連三歲細路仔都解得通 ...

查看全部評分

053h4 發表於 2010-4-28 13:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| hv6817 發表於 2010-4-28 13:48 | 顯示全部樓層
講到咁誇張。九巴、新巴加價都唔止一毫啦食肆甚至
一加就加好幾蚊。
講增加市民負擔,有排都未輪到港鐵吧。

而家唔係講緊乜乜乜加價點增加市民負擔,而家係講緊港鐵公司收取月台幕門附加費是否合理
請勿 offtopic

同埋我想講如果你當$0.1係少既就當唔係問題既,咁我就覺得你個論點非常有問題,你可以知港鐵每日乘客量有幾多啦?集少成多,每年既收入幾乎夠你過世。
238X 發表於 2010-4-28 14:22 | 顯示全部樓層

其實我講果時都預左你班人會大肆討伐,
我諗如果唔係我掛住個評分專員職銜,
你地一早扣分扣到飛起。

不過我唔 care,講真。

我自己都係日日搭港鐵,仲要係前地鐵果邊。
佢收附加費時,我都已經係用家。但我只 care
一件事: 2007 年 12 月 2 日之後,我搭既每一
程 (地) 鐵都係收少左 2 毫。

我作為用者,只要錢都係落番同一間公司既袋,
點解我要 care 佢果一兩毫上落係咩名堂?佢收
少左兩毫就係收少左兩毫,咁已經抵銷左所謂
既附加費。That's all I care。
(評分係唔同人俾你,你連企個位都唔同,根本無得比較)

而且,呢一毫影響係咪真係咁大?果 D 百分比
係人都識計,但實數上落呢?一日兩毫,五日一蚊,
一個月六蚊,你平時食飯上落肯定唔止呢個數
(除非好似大陸D飯堂咁既質素就另當別論),
屋主加你租已經夠冚條數有突。如果要計到個人支出,
其實係應該計下呢一毫對成個財政收支有咩影響,
而唔係單純計佢對交通費影響--除非你係政客。

仲有,果個積少成多... 唔該自己諗下港鐵係咩機構。
佢唔係私營的,大佬,每年收入夠我過世啫,但港鐵唔
係一個人的,收多咁多錢,主席果 D 人無甜頭的。
所以講呢句野其實無意思,唔通收番來 D 錢用來整
六合彩,一個人食哂佢咩?

結論:

如果下下都要計到咁死,一係就神經有問題,
一係就係擺明車馬拗交,非要拗死討伐對象不可。

所以我先至話有人誇大問題。
當然,如果佢個附加費係一蚊,就唔同講法了。