hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 要求港鐵公司停止收取月台幕門附加費
開啟左側

要求港鐵公司停止收取月台幕門附加費

h2o 發表於 2010-4-27 12:18 | 顯示全部樓層

我都同意盡早取消呢項附加費, 尤其是 6 月全體路線加價後, 如果真係如版友所言處理那些不合理車費組合的話, 地鐵車程 (有附加費) 同九鐵車程 (冇附加費) 之間就冇辦法分得清, 變相俾個藉口佢唔取消附加費 (呢樣地鐵年代已經上過立法會).
kei_hk 發表於 2010-4-27 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-4-27 12:18 PM 發表
我都同意盡早取消呢項附加費, 尤其是 6 月全體路線加價後, 如果真係如版友所言處理那些不合理車費組合的話, 地鐵車程 (有附加費) 同九鐵車程 (冇附加費) 之間就冇辦法分得清, 變相俾個藉口佢唔取消附加費 (呢樣地鐵 ...

人地已經改左個藉口﹐唔係補貼建幕門﹐而係補貼幕門的清潔

講到尾﹐市民係做左水魚好耐

ate_58x 發表於 2010-4-27 16:01 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 053h4 於 2010-4-27 11:20 發表

巴士有5000幾部, 每日開關300次以上, 最少一百五萬十次開關
卻未聞巴士要收開門費....
或又要額外收多一毫

巴士車門唔係安裝係車站架...仲有...巴士車門有部份係用空氣推動
巴士車門都係要用電...不過係用車內嘅電池  唔係用power stn嘅電
巴士車門同 psd嘅config都唔同..唔好搞笑啦
最後我都同意應該cut咗個psd fee
AVW56 發表於 2010-4-27 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ate_58x 於 2010-4-27 16:01 發表

巴士車門唔係安裝係車站架...仲有...巴士車門有部份係用空氣推動
巴士車門都係要用電...不過係用車內嘅電池  唔係用power stn嘅電
巴士車門同 psd嘅config都唔同..唔好搞笑啦
最後我都同意應該cut咗個psd fee

用咩推動唔係重點囉小朋友

巴士車門用空氣推動咁又點? 個DEVICE唔會舊架? 唔需要定期維修架?

車內的電池, 唔係用POWER STN的電, 咁又點?
製造的時候咪一樣要用CHEMICALS, 一樣係破壞環境架.

車內的電池, 天跌落黎架? 巴士公司唔駛比錢買架? 唔駛定期換架?

053H4的重點係, 如果要巧立名目, 巴士公司一樣有機會收附加費,
但係, 巴士公司無咁樣做, 相反港鐵公司就巧立名目, 要乘客資助建幕門,
好啦, 收回幕門建造成本啦, 就將之改為 "幕門清潔費", 繼續收錢, 公道嗎?

你以為真係單純比較車門, 小朋友?
053h4 發表於 2010-4-27 16:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2010-4-27 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-27 16:16 發表

用咩推動唔係重點囉小朋友

巴士車門用空氣推動咁又點? 個DEVICE唔會舊架? 唔需要定期維修架?

車內的電池, 唔係用POWER STN的電, 咁又點?
製造的時候咪一樣要用CHEMICALS, 一樣係破壞環境架.

車內的電池, 天 ...

何況車內的電池運作成本, 點都高過駁發電廠的電啦
淨係諗用電池的電器成本高, 定係插濕電的成本高就知
ahbong 發表於 2010-4-27 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-4-27 11:20 發表

咁你講幾錢啦

巴士有5000幾部, 每日開關300次以上, 最少一百五萬十次開關
卻未聞巴士要收開門費....
或又要額外收多一毫

唔係將我講既野移花接木,就代表邏輯上同樣成立。

巴士或者地鐵係一定要開車門上落客,因此無理由要為車門額外徵收電費,但幕門係第二度門,亦即是本來無須安裝及保養,而因乘客或社會要求而額外加上的設備。若果若干年後社會要求巴士公司於所有巴士站都裝置幕門,巴士公司應該有相同理據向乘客收取有關費用。

當然,我對於$0.1徵費是否應該取消,原則上並無特別意見,取消不過$0.1,對乘客荷包而言幾乎係沒有幫助,收取亦不過 $0.1,對乘客而言亦不是什麼負擔。
s3m124 發表於 2010-4-27 21:07 | 顯示全部樓層
咁多既一毫子加埋有幾多?

只計2000年至2008年1月, 地鐵 / 港鐵約收到五億元幕門附加費, 多謝各位市民慷慨解囊
:)
Alvin2002 發表於 2010-4-27 21:11 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

講多無謂, 睇下07年政府回應立法會問題時既答案
http://www.thb.gov.hk/tc/legisla ... /2007/200705023.htm

簡單照計, 應該2011/12年左右就可以收夠10億, 到時就冇得再收.
053h4 發表於 2010-4-27 21:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽