hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 開山 V.S. 填海
開啟左側

開山 V.S. 填海

kei_hk 發表於 2011-6-25 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2011-6-25 09:45 AM 發表

咪講長毛住公屋啦, 一講又大把人出黎護主架LA
仲有宜家最緊要係D政棍成日嘈政府起得少公屋, 但政府撥地起公屋, D政棍又出黎反對!!最無恥

根據當時踢爆長毛住公屋的報導﹐長毛又真係有他的道理﹐又按照現時的規定去處理﹐可以繼續住公屋的。

原因 :
1. 他有向房處申報﹐所以他現時係交雙倍租金的。
2. 他報稱每月都會把一定金額支付團體的開支﹐令到實際自己收入減少。

3. 一個幾藉得令人關注的原因﹐也是此原因而令我反思﹐這是一個應該給他交雙倍租﹐甚至市值租金﹐都容許他繼續住公屋。他未當選前已經住現時的公屋﹐當選後才有高薪的議員收入。無錯﹐他即時超出公屋入息限額﹐所以他也申報而交雙倍租。而按他現時的議員薪酬﹐的確是可以外出租屋。
但是﹐一旦他下一選舉當不到議員﹐他便即時無收入﹐或收入大幅下降﹐那時便應付不到外間的租金﹐而公屋又要重新排隊﹐莫非叫他訓天橋底?

認真講的﹐有公屋戶搬走﹐唔計移民上天堂這一類﹐只有是在外間置業﹐而不會因為在外租了更好的屋而交還公屋。
一旦日後失業﹐租屋者便要訓街﹐但置業者可以賣樓套現﹐可以支持一段較長的時間。

3ASV196 發表於 2011-6-25 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-25 09:50 發表
真係唔夠公屋....

原帖由 kei_hk 於 2011-6-25 11:23 發表

根據當時踢爆長毛住公屋的報導﹐長毛又真係有他的道理﹐又按照現時的規定去處理﹐可以繼續住公屋的。
...

這正是我想講, 就是現時公屋富戶的規定及制度有問題, 一邊"真係唔夠公屋",
另一邊現有公屋又不是最有需要的人使用, 甚至有d住戶有出面買樓能力..渣benz...

如果要講開闢新地點去起多d 公屋, 不如先處理好現時公屋制度, 好好利用現有
資源
3ASV196.KE7270
CK4013 發表於 2011-6-25 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-6-25 01:03 發表
而除開郊野公園, 開其他山頭又合唔合理呢, 始絡係市區開山比係新界北再開新市鎮會比較方便居民
而香港亦不乏呢類山頭, 例如調景嶺既大上托同埋青衣中部咁都唔係郊野公園入面
呢類山頭值唔值得保留呢?

開闢新發展區唔係話移山填海就可以解決問題...
其他交通基建....社區設施都好重要....

青衣中部其實有好多公共既設施...例如有不同level既S/R
所以並唔係無用既土地....
Uh jjuh myun (左右為難)
 樓主| dippy 發表於 2011-6-25 16:21 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2011-6-27 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-6-25 11:23 發表

原因 :
1. 他有向房處申報﹐所以他現時係交雙倍租金的。
2. 他報稱每月都會把一定金額支付團體的開支﹐令到實際自己收入 ...

細心一想,第 3 個理由係不成理由的,
任何人打咩工,今日仲返工聽日都可能俾人炒丟工,
駛咩等幾年下屆選舉,做老闆都唔保證天天風調雨順。

交雙倍租金又如何?
即使交左雙倍租金,租金都仍然比要o係外面租間有公屋質素既房平得多,
你諗下,如果你由搵五千蚊一個月去到中六合彩中左一億,只要你肯俾雙倍租就可以唔放返個單位出黎,
公屋起既原意根本就無左。

長毛根本講既就係歪理。
我有錢捐俾慈善機構,唔等於我可以捐幾多免幾多稅。
kei_hk 發表於 2011-6-27 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-6-27 02:02 AM 發表

交雙倍租金又如何?
即使交左雙倍租金,租金都仍然比要o係外面租間有公屋質素既房平得 ...

有無留意上文最後一段?
認真講的﹐有公屋戶搬走﹐唔計移民上天堂這一類﹐只有是在外間置業﹐而不會因為在外租了更好的屋而交還公屋。
一旦日後失業﹐租屋者便要訓街﹐但置業者可以賣樓套現﹐可以支持一段較長的時間。

這正是講你的問題﹐除非有一定財力去置業﹐有能力去應付較長時間的經濟問題﹐否則一般人都唔會自己搬走公屋的。
真係怕一失業便無法支付外間租金問題﹐住公屋仲可以申請短期租金緩助﹐私人樓便會收樓叫你搬走(你做租霸你的事)。

至於雙倍租的問題﹐無錯係會比平面的私人樓平﹐但多數的私人樓人的設備會更好。同時﹐房處是會因為住戶總入息去決定是雙倍租﹐還是市值租金。

Quanta 發表於 2011-6-27 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2011-6-27 02:02 發表

交雙倍租金又如何?
即使交左雙倍租金,租金都仍然比要o係外面租間有公屋質素既房平得 ...

如果有人中咗一億六合彩 (其實幾百萬已經夠),
佢肯交雙倍租都唔可以住公屋
根據富戶政策, 佢要交市值租金, 同埋響限期內遷出公屋
公屋係有資產限額的

不過如果有人月入百萬, 但非常大使, 無乜資產, 咁佢就可以交雙倍租長住
個人覺得可以響雙倍租之上加多一級, 對收入更多的人收市值租去解決問題 (其實類似個案應該好少)
DIH 發表於 2011-6-28 10:32 | 顯示全部樓層
好耐冇睇返呢篇文添。

#45,所謂西貢市區附近有唔少地,的確,睇返#44張圖,
西貢市附近除了橋咀半島及馬鞍山外,有大片白色地方。
但係,若要發展成高密度住宅區,除了要有一塊地之外,
配套都係問題,受山海所限,公路擴闊或建鐵路都唔係易事,

基本上,以現時假日的交通流量,西貢區公路都不敷應用,
遠至北潭涌停車場動輒全滿,西貢市塞車係家常便飯,莫講話要發展。

還未計那些白色土地又牽涉收地問題,再加上市民主觀意願可能唔想入去住。
而這些根本和郊野公園無關,凡事想到去郊野公園實在睇錯對象。

至於在#43連結那位人兄,大家可能誤解左佢,睇到文章最後,
我認為最精警的一句係「可見只要土地規劃得合適,有限土地並不代表要犧牲人們的居住條件」。

唔好話澳門冇摩天大樓,我去澳門探親就係住49樓。
澳門比香港好的係留有街舖文化,新建高樓地下都有街舖而唔係蛋糕會所。
另外,澳門在保育古蹟方面都做得唔錯,舊城區入了世界文化遺產。
這是值得香港學習的地方,但班地產佬肯同你咁玩先算啦。

他所說的是香港有四分三是「郊野地區」,注意這和「郊野公園」有分別。
他沒有提及要釋放郊野公園

澳門人想親親大自然,就只有路環地區,珠海都越來越多發展喇。

澳門人均郊野面積:14.82平方米(當路環係郊野)
香港人均郊野面積:61.45平方米(只計郊野公園)

同意#44所言,郊野公園是香港人特有的自然資源,在尚有其他可行辦法之時,
實在不應被人轉移視線拱手奉上原本可以免費享用的土地。

我這個八十後就等緊樓泡爆。

樓主| dippy 發表於 2011-6-28 17:27 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2011-6-28 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-6-28 17:27 發表
如果解決左交通問題,西頁係灺理上其實比屯門更接近市區。
但另外一個問題係到底大家既接受程度有幾多,因為發展必然會對郊區既特色有影響。
呢個涉及到邊樣重要既問題。

如果繼續係新界北開地
現有既東鐵線只會更唔夠 ...

東鐵線方面, 沙中線啟用後, 應該能夠應付需求的