hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴108線開辦三十週年 -- 細說從頭 (長文) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 隧巴108線開辦三十週年 -- 細說從頭 (長文)

PB602 發表於 2011-12-7 22:07 | 顯示全部樓層

108定線其實頗差,無啦啦上寶馬山都唔知為咩,如果當年改為摩頓台經土瓜灣下路至九龍城碼頭的話,可以彌補下路有106但無車去銅鑼灣中心區呢個問題,定線會好好多。
HB00610 發表於 2011-12-7 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-12-7 11:45 發表
補充: 有傳103因要途經狹窄的堅道及般咸道, 往九龍方向更會途經中環藝穗會的髮夾彎, 故派出短車行走, 但中巴在海底隧道通車時, 車輛數目只是剛剛好, 新車未及時運抵, 所以103初時只由九巴派出丹拿F型巴士行走.

中巴 ...

側聞AM1到而家都有人留緊

另外, 批LA/HA玩到77年左右就退哂…因為表現實在太差

反而XA就玩得耐少少。
DT716@71A 發表於 2011-12-8 01:42 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子 回復 14# 的帖子

係 大概理由係咁 但75年起政府已經實施在路線專利取代原本的地域專利(經樓下提出理之修正)
故此地域唔再係保護嘅藉口 同時,當時亦分拆左原本屬於九龍新界區內之大嶼山出黎 搞路線專利 73年起新大嶼山巴士更利用1號嘅路線經營權搞擴充

但73 年前的確只有1 號線係向政府申請營運權 其餘都屬於短途同輔助服務 至於咁樣算唔算擴充 見仁見智 反正73 年前大嶼山嘅非九巴服務係用客運營業證經營  

至於開文人兄提到94 年加冷原因呢 我覺得老九反而係基於本線客量弱 所以位位收多d 嘅心態
至於抵抗其他公司加入戰團 中記回爐係一個原因 但會唔會城記都有意思呢 據了解,當年26 新里程起 城記仍然未打開東區市場 若果加入108 雖然車就唔多 不過勝在過海線利潤高 而且城記已經有短蘭 即係適合嘅車種加入 寶馬山嘅巴士服務 係中記嘅供應下有限 唔係最終都唔會25M 同11A 聯合成順逆時針都得嘅25A/C 啦
95 年城記終於打開原有專利公司嘅過海線市場 103 同182 證明城記對過海市場係虎視眈眈

故此 我想特別澄清 探討重點在於城記呢個3rd Party 嘅角色

PC2625 發表於 2011-12-8 02:33 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

其實繼 108 路線後,在西隧通車前,在 1994 年亦開辦了東隧路線 603 號,同樣是九巴獨資經營至今,不知是否與 108 由一間公司自行開辦的原因一致,而西隧通車後,還有開辦了第二條由九巴獨營的東隧路線 693 號。另外,如沒有記錯,118 開辦初期是由城巴獨營,後期九巴才加入,請求證,謝謝!

kiwai 發表於 2011-12-8 07:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DT716@71A 於 2011-12-8 01:42 發表
係 大概理由係咁 但72年起政府已經實施在路線專利取代原本的地域專利

冇記錯的話, 應該係75年延長專利權時將地區專利改為路線專利

原帖由 DT716@71A 於 2011-12-8 01:42 發表
73年起新大嶼山巴士更利用1號嘅路線經營權搞擴充 ...

可否詳述新大嶼山巴士如何利用1號嘅路線經營權搞擴充?
據我所知, 新大嶼山巴士成立時已經有最少5條線行走.....
siupy 發表於 2011-12-8 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 PC2625 於 2011-12-8 02:33 發表
其實繼 108 路線後,在西隧通車前,在 1994 年亦開辦了東隧路線 603 號,同樣是九巴獨資經營至今,不知是否與 108 由一間公司自行開辦的原因一致,而西隧通車後,還有開辦了第二條由九巴獨營的東隧路線 693 號。另外,如沒有記錯,118 開辦初期是由城巴獨營,後期九巴才加入,請求證,謝謝!

118初期只有城巴
九龍區的巴士站牌都係城巴牌
大約幾個月後九巴才加入
傳聞九巴用681來交換118
真相如何就不得而知了
FBI2 發表於 2011-12-8 09:41 | 顯示全部樓層

係 大概理由係咁 但72年起政府已經實施在路線專利取代原本的地域專利
故此地域唔再係保護嘅藉口 同時,當時亦分拆左原本屬於九龍新界區內之大嶼山出黎 搞路線專利 73年起新大嶼山巴士更利用1號嘅路線經營權搞擴充 ...

107和170是城巴首兩條專利過海線,171是第三條,之後到117,118,跟住先到103和182.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
chiukit2001 發表於 2011-12-8 12:55 | 顯示全部樓層
佢D班次好惡等,ESPECALLY係寶馬山等根本預唔到,20分鐘一班但收1部車都真係唔知等佢幾耐,(紅隧上寶馬山快GE都可能25分鐘搞掂),但我要等足25分鐘先有車.
所以而家寧靜搭地鐵直落天后再轉49M,但49M12號加到$4.8,如果佢肯開特車唔經CWB應該有D客.
ksmbh 發表於 2011-12-8 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 chiukit2001 於 2011-12-8 12:55 發表
佢D班次好惡等,ESPECALLY係寶馬山等根本預唔到,20分鐘一班但收1部車都真係唔知等佢幾耐,(紅隧上寶馬山快GE都可能25分鐘搞掂),但我要等足25分鐘先有車.
所以而家寧靜搭地鐵直落天后再轉49M,但49M12號加到$4.8,如果 ...

放工九龍過香港減到四個字一班真係好惡等,
咁搞不如唔好係紅磡轉,
搭港鐵落銅鑼灣轉小巴算.
同埋寶馬山又冇站長
根本冇班次可言!
chiukit2001 發表於 2011-12-8 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2011-12-8 14:24 發表

放工九龍過香港減到四個字一班真係好惡等,
咁搞不如唔好係紅磡轉,
搭港鐵落銅鑼灣轉小巴算.
同埋寶馬山又冇站長
根本冇班次可言!

CWB 25小巴未又係唔夠車
唔知有無C兄有開車時間造福人群?