hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 未來東鐵線新車有沒有逃生門
開啟左側

未來東鐵線新車有沒有逃生門

JF1261 發表於 2013-1-3 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-1-3 10:14 發表

我自己去想﹐可能最危險的時間係開門的時間。

不論外門係向下反(成為斜台一部份)﹐定係向上反(成為上蓋保護)﹐最怕的係打開期間﹐因為外門會同電纜距離較短﹐加上有金屬成份﹐便有機會有「扯電/導電」等問題 (唔係太識點講﹐即 ...

有問題的話德里地鐵/ 韓國鐵道公社d 車就唔會有車頭緊急出口啦
設計得就考慮到呢個問題

仲有係東鐵係用交流電唔係直流電
nwfb1110 發表於 2013-1-3 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 KV8948 於 2012-12-29 19:13 發表
港鐵話遲 D 會整幕門,點都要統一。隨非將 D 千九好似黃頭咁 rebody,但新一批千九唔係用左好耐,rebody 好似冇經濟效益。
咁不如新車跟舊車,反正兩個系統唔會用對家 D 車 ...

重裝車身?
世界上有無類似相關案例?
宏  Wang
WHYB630 發表於 2013-1-3 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2013-1-3 12:38 發表

重裝車身?
世界上有無類似相關案例?

MLR
不過似係「改裝」多過「重建」車身
kei_hk 發表於 2013-1-3 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-1-3 11:45 AM 發表

有問題的話德里地鐵/ 韓國鐵道公社d 車就唔會有車頭緊急出口啦
設計得就考慮到呢個問題

仲有係東鐵係用交流電唔係直流電

個別地方會在ac電網﹐在車頭/尾疏散﹐除了技術上是否做到﹐也會關乎安全的要求高低而定。

我唔係講這些地方安全水平較低﹐別誤會。

例如﹐淨空區要有1米﹐才會唔過電/傷唔到人﹐這是一個理論上的數字﹐用計算方式得出的。(所有數字為假設)
a地方覺的﹐+20%便會安全﹐所以距離1.2米便屬於安全﹐於是在車頭尾便夠位設緊急門。
b地方覺得﹐+20%只是最基本的標準﹐要+50%才算安全﹐所以便在法規講明要最少1.5米的距離﹐便令到做唔到緊急門。

所以做唔做到﹐唔一定係空間問題﹐而是法規本身所限。

ps. 前文手文之誤﹐錯打直流電﹐原文已更正。

rickywk 發表於 2013-1-3 14:50 | 顯示全部樓層
但若果新車真係用車頭作逃生門,咁落馬洲隧道要執過一次路軌配置先得,一大堆信號系統設備放晒落地面...
s3n370 發表於 2013-1-3 21:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-1-3 10:14 發表

我自己去想﹐可能最危險的時間係開門的時間。

不論外門係向下反(成為斜台一部份)﹐定係向上反(成為上蓋保護)﹐最怕的係打開期間﹐因為外門會同電纜距離較短﹐加上有金屬成份﹐便有機會有「扯電/導電」等問題 (唔係太識點講﹐即係好似2條電線﹐相信接近時便會有火花的情況)﹐令到斜台帶電﹐操作者便會因此觸電。而操作者亦有機會在打開斜台時﹐要伸高雙手﹐都有機會做成危險。

至於cut 電﹐未必每個情況都會cut電。
例如西鐵如果在大欖隧道發生火災﹐以前係講過會安排一部列車去載救援人員去出事現場﹐並且載傷者/乘客離開﹐但無講過是否在同一方向的路軌上安排列車做這做"救援車"。
另外﹐一旦要緊急疏散﹐即使通知了控制中心﹐亦未必可以即時/在打開車頭緊急門前已經cut電。要緊急疏散﹐亦唔可能等肯定cut電才疏散。
所以﹐如果真係因為交流電安全淨空問題﹐會帶來疏散時的潛在危險﹐便唔會用車頭/尾去疏散﹐要用2則去疏散。

請問車頂係用乜物料做架?有乜情況下,車體任何一部份近得過車頂同電纜?

就算唔識答,個“臨時天花”用同車頂相同物料做,打開後距離唔少過車頂同電纜咪解決到問題囉。
如果咁都會導電,如閣下所言,正常情況下站在車廂舉高雙手咪會好危險?

至於你所引#85指有危險的問題,小弟亦不無質疑。
無錯如果同高壓電纜距離太近,係會導電。
但係唔係剩係得電纜先有高壓電,集電弓連底架長期接電纜,亦即處於高壓狀態。

若留意MLR的集電弓,佢同車體係用絕緣器隔住,避免直接過電。但咁避免唔到隔空過電。
即係話同高壓區距離只要長過絕緣器,就唔會隔空過電。
試問有幾大可能個人站出車廂後,距離係細過集電弓底架同車頂?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kei_hk 發表於 2013-1-3 22:08 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

所以我便話最大的危險﹐可能係打開斜台的操作者。
又要反開斜台﹐又最推高隻門做保護蓋。

正正要推高隻門做保護蓋﹐這一刻便會係最危險﹐不過唔一定會超出安全範圍。

至於你講到集電弓及車頂問題﹐我又唔敢講我以下講的是否正確﹐不過可以想一想。
1. 車頂與車廂內部﹐應該是有絕緣物料。
2. 集電弓去到車底的機器﹐都是用絕緣的電纜﹐所以車內的人唔會因此而觸電。
3. 真係有電「走」到車頂﹐由於成部車都是金屬制﹐便可把車身的電帶到路軌﹐路軌便會成為水線。而車外內層之間是有絕緣體﹐所以車內的人唔會有事。
4. 如果因為有電「走」離電纜﹐原則上都會引發安全裝置﹐令到電網"跳制"停電。

s3n370 發表於 2013-1-3 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-1-3 13:53 發表

個別地方會在ac電網﹐在車頭/尾疏散﹐除了技術上是否做到﹐也會關乎安全的要求高低而定。

我唔係講這些地方安全水平較低﹐別誤會。

例如﹐淨空區要有1米﹐才會唔過電/傷唔到人﹐這是一個理論上的數字﹐用計算方式得出的。(所有數字為假設)
a地方覺的﹐+20%便會安全﹐所以距離1.2米便屬於安全﹐於是在車頭尾便夠位設緊急門。
b地方覺得﹐+20%只是最基本的標準﹐要+50%才算安全﹐所以便在法規講明要最少1.5米的距離﹐便令到做唔到緊急門。

所以做唔做到﹐唔一定係空間問題﹐而是法規本身所限。

ps. 前文手文之誤﹐錯打直流電﹐原文已更正。

既然係因為“法規”的問題,不如列下南韓、印度同香港的“法規”邊度有分別,令南韓、印度得但香港唔得?
~誰@359~ 發表於 2013-1-3 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-1-3 22:08 發表
至於你講到集電弓及車頂問題﹐我又唔敢講我以下講的是否正確﹐不過可以想一想。
2. 集電弓去到車底的機器﹐都是用絕緣的電纜﹐所以車內的人唔會因此而觸電。
3. 真係有電「走」到車頂﹐由於成部車都是金屬制﹐便可把車身的電帶到路軌﹐路軌便會成為水線。而車外內層之間是有絕緣體﹐所以車內的人唔會有事。
4. 如果因為有電「走」離電纜﹐原則上都會引發安全裝置﹐令到電網"跳制"停電。
只係想講一句,空氣都係絕緣體
即係人係無時無刻都畀所謂「唔會過電」既絕緣體包住
咁你話頭尾疏散會唔會好大問題

字大只顯得人自大
s3n370 發表於 2013-1-3 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-1-3 22:08 發表
所以我便話最大的危險﹐可能係打開斜台的操作者。
又要反開斜台﹐又最推高隻門做保護蓋。

正正要推高隻門做保護蓋﹐這一刻便會係最危險﹐不過唔一定會超出安全範圍。

正如上文己反駁開門個人有危險呢一點,此外度門做到好似客貨車車尾,用油壓升高,得啦掛?
另外做到唔超安全距離咪解決到件事囉。

集電弓及其他供電部份同車體其他部份絕緣,又何需多此一舉,要車頂又同其他部份絕緣?
就算你所講成立,車頂同車身更近喎,咪更容易過電?

另外如果過到落車身就更危險,乘客上落車唔覺意掂到咪出事?