hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 2A / 2X 重組可行性研究 (另涉 9/13D)
開啟左側

2A / 2X 重組可行性研究 (另涉 9/13D)

LAK2 發表於 2015-12-24 13:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就三彩而言, 用2X+9處理方向上無問題, 當然兩線有重組空間以達至更佳互補效果。
問題係2X開辦後, 淘大一個站竟然出現3條全日線去美孚, 實在誇張, 因此有必要研究加強分工。

2X 改為樂華←→美孚, 經彩霞道, 太子道西界限街不停站
樂華<>彩<>坪石<>彩虹道<>不停站)<>天橋<>荔枝角道/長沙灣道<>欽州街<>元州街/青山道<>興華街/大南西街<>長沙灣道<>美孚
牛頭角→美孚:https://goo.gl/maps/SiRAEe955xp
美孚→牛頭角:https://goo.gl/maps/7rwEh8MgNP62
客源包括:
- 三彩<>長深荔 (現有2X客)
- 樂華<>長深荔 (取代2A)
全日20分鐘一班, 用車7部, 按需要逐步提昇至15分鐘加班
全程收費$6.8

2A 縮短至欽州街, 跟117出站; 長沙灣美孚來往亞皆老街被98C
*一個非常無聊的建議是45改經天光道、常盛街上山*

9 彩福←→尖東麼地道 按板友建議上彩福, 不經彩虹道;
改經窩打老道廣華醫院, 不經旺角市中心

13D 來回改經康寧道、振華道、彩霞道, 取代2X/9處理三彩至旺角市中心
(同時取代95部份功能, 然後推95行安秀道將213D袋袋平安)
若牛頭角道有反彈就要再行研究, 例如將6D延長至牛頭角上邨

謝點閱, 歡迎交流, 聖誕快樂

原建議:
2A 縮短:樂華←→欽州街
2X 牛頭角<>三彩<>彩虹道<>不停站<>西九
2D 延長:彩虹←→澤安
6D 不入彩虹道, 延長至樂華或觀塘
9 改經窩打老道, 不經旺角市中心
13D 改經康寧道、振華道及彩霞道, 不經和樂邨/牛頭角道

cch0074 發表於 2015-12-24 20:12 | 顯示全部樓層
2X只係2A支線, 執2A客同保障客源似乎先至係2X入淘大的原因.
本身2A同6D都唔算好重疊, 況且淘大又唔少客, 現時狀況不算太誇張吧.

建議似係將6D拉上彩福同拉走石硤尾, 多過改造2X...

2X入埋彩虹道就更加無咗特快嘅意義.
美孚>彩虹道以及牛頭角>深水埗/美孚要加價$1,
但又唔快得幾多, 對乘客而言唔多化算.

6D石硤尾/新蒲崗客量應該都唔算小,
我認為維持現狀, 留6D經彩虹道同牛頭角止步,
會比拉2X入去同延長2D來得好...
 樓主| LAK2 發表於 2015-12-24 22:59 | 顯示全部樓層
今朝的確諗錯野,其實可以簡單D:
2A 如上縮短, 減車比2X
2X 西九段如上, 總站放樂華, 經彩霞道, 回程彩石里上山
9/13D 如上
2D/6D 不作改動

晏少少改文。
S3BL100 發表於 2015-12-25 08:57 | 顯示全部樓層

同意 13D 轉型,但我覺得除左牛頭角道外,大角咀都係隱憂,至少 16 做唔到維港灣同中匯街

而且我睇野會再宏觀同長遠少少,如果日後想 16X 全日,16 必然減班,到時應該要 13D+16+296C(東行改入菜街)做觀旺

所以我早半年貼過的一個建議,已經係 13D 縮落翠屏,當做下好心俾佢地,然後減車拆樓

而我覺得三彩又未至於去到需要三條線咁多…

你個建議就係用 13D 代 95,再 95 代 213D,吞左條 213D 落肚…
但其實我覺得,2X 如果唔做深水步特快,改經彩盈上樂華,再拉埋上寶達,咁會同你條 13D 分別唔大,一樣可以代 95,再用 95 代 213D

當然,某程度上,213D 都可以代 95,而 2X 代 95 的問題會係唔知搶左幾多 98C 客,所以一係就 2X 擺樂華算,2A 照縮

又當然,安達臣某程度上要 95 好過 213D…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| LAK2 發表於 2015-12-25 19:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-25 08:57
同意 13D 轉型,但我覺得除左牛頭角道外,大角咀都係隱憂,至少 16 做唔到維港灣同中匯街

而且我睇野會再 ...

2X拉到上秀茂坪+入旺角, 食埋13D, 個人都有諗過
不過又想繼續行荔枝角道+欽州街+元州街/青山道,
西九段到時就要縮短至蘇屋, 避免過於流水,
同時太子道東+亞皆老街一定要全部飛站。
到時唔止95, 分分鐘連秀旺客都有得搶 (希望)
收費方面, 咁玩法恐怕全程要$7.8了...
(上秀開:https://goo.gl/maps/z2efqk6jSRw, 回程相若)

而2A就改來回直行荔枝角道做番美孚, 估計要14-15部車。

至於點解係放上秀而唔係跟13D放寶達, 就係想谷晒寶達堆人落98C
同堆留番個位拉條11X上寶達(你懂的)

expertuser2004 發表於 2015-12-25 20:26 | 顯示全部樓層
小巴 $10
98C $10.5
唔知幾好搶, 但秀茂坪同寶達屬藍田, 如整左 $7.8 特快間接幫狗巴倒米, 狗巴未必肯做
拉到 1A 上去就緊要, 老實 13D / 16 是但摺一條也算大角咀縮班

另外安達臣道二期開通之後, 13P 有望全日運行, 因剩是安達臣道人口加埋會勁過成個秀茂坪 + 寶達, 什至頂得住四順, 見到接駁寶達巴士站安裝的電梯全都是 2000kg 巨型
目前返工時間 98C 到寶達站上不到車機會都幾大(上到都要罰企), 其實用 14-15部車算較少, 山上完全沒有鐵路所以不能以用車量作準

Snowbb 發表於 2015-12-25 21:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-25 08:57

而且我睇野會再 ...

而且我睇野會再宏觀同長遠少少,如果日後想 16X 全日,16 必然減班,到時應該要 13D+16+296C(東行改入菜街)做觀旺

所以我早半年貼過的一個建議,已經係 13D 縮落翠屏,當做下好心俾佢地,然後減車拆樓

而我覺得三彩又未至於去到需要三條線咁多…

你個建議就係用 13D 代 95,再 95 代 213D,吞左條 213D 落肚…
但其實我覺得,2X 如果唔做深水步特快,改經彩盈上樂華,再拉埋上寶達,咁會同你條 13D 分別唔大,一樣可以代 95,再用 95 代 213D

當然,某程度上,213D 都可以代 95,而 2X 代 95 的問題會係唔知搶左幾多 98C 客,所以一係就 2X 擺樂華算,2A 照縮

同意三彩唔需要  3  條線咁多   ,   如果係咁既話分分鐘服務仲完善過啟德   ………
建議一條  28B  做區內穿梭   ,   再搵一條線做到旺區就可以

同埋新  13D  某程度上係唔係同  2A  重疊   ?   因為兩者都做到  樂華  《》  旺角

cong 發表於 2015-12-25 23:01 | 顯示全部樓層
 樓主| LAK2 發表於 2015-12-25 23:04 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2015-12-25 21:44
同意三彩唔需要  3  條線咁多   ,   如果係咁既話分分鐘服務仲完善過啟德   ………建議一條  28B  做區 ...

所以如果將建議中既2X同13D合一, 分工上應該會清晰D
當然咁就會:
- 沒有九龍西特快
- 2A維持美孚總站, 但可以來回直行荔枝角道
- 大角咀要另覓替代

如果係咁, 正因為13D都會做到樂華<>旺角(甚至部份荔枝角道),
2A班次略減都算合理
S3BL100 發表於 2015-12-26 00:38 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2015-12-25 19:02
2X拉到上秀茂坪+入旺角, 食埋13D, 個人都有諗過
不過又想繼續行荔枝角道+欽州街+元州街/青山道,
西九段 ...

呢個方向都唔錯,我都有諗過類似既野,亦同意有 9 的前提下,三彩旺角線應該飛橋,否則稱唔上 X 線

問題係收費…

另一個值得諗的問題係,如果 213D 照舊,中秀係咪仲需要另一條同 95 差唔多快的巴士線出旺角,似乎點計秀茂坪都可以慳返條線,爭在係邊條

另外,6D 已經做緊元州街青山道,如果果度再塞多條東九線落去,我傾向唔同 6D 服務範圍太接近,
傾向做啟麗晴朗 + 工貿區 + 觀塘,當然要靠區域重組先可以解決車源問題

fb.com/scientisthk2usa/