hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 234A 延長至青衣南部
開啟左側

[建議] 234A 延長至青衣南部

天空之神 發表於 2016-4-9 23:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
234A 收費貴 234B 一級 , 而且與 234B 大幅度重疉 ,
同時 青衣來往荃灣西部交通不便 (68A , 但只往青衣機鐵站 , 不到青衣南部) , 以及青衣南部來往荃灣市中心需長時間 (409 於青衣邨內繞道 ; 243M 則需繞經長安)
243P 則未能全日服務下, 建議將 234A 大幅延長 ,
改為浪翠園 - 長康 , 經屯門公路 , 荃灣/大窩口 及 荃灣路/ 青衣南橋

本方案之好處
1. 深井之乘客於眾安街站轉乘城隧路線更方便
2. 青衣南部有直達車直達荃灣西部 , 同時提供全日特快線來往荃灣市中心
3. 更有效善用 234A / 234B 資源提供多元化服務
4. 青衣西路及青衣南部乘客可提供 308M 以外之選擇來往深井及青衣南

往長康
https://goo.gl/maps/Tbn8dzxf4hv

往荃灣及深井方向
https://goo.gl/maps/XEccs6fCJgs

服務時間, 班次及收費不變
由 43B 及 243M 向抽調一班車及抽調一台單層 AVC 到本線服務

其他改動
243P 改為 0740 一班
新增 234A (往青衣) 與 61M (往葵涌) / 61M (往屯門) 與 234A (往深井) 轉乘優惠轉乘優惠 , 第二程可減 $4.2

歡迎討論

.
Snowbb 發表於 2016-4-10 01:05 | 顯示全部樓層

首先青衣點對點來往深井已經有   234S   既前車之鑑比你睇

荃灣來往青衣南同   243P   有相似但建議既   234A   更快
咁   243P   係唔係應該縮落荃灣西站   ?

總括而言   ,   唔建議   234A   延長至青衣   ,   因為只係搶緊   243M  /  P   既客
由   43B   243M   抽車   ,   但忽略左青衣區內既服務被削減   (  青衣北  -  青衣南  )

樓主| 天空之神 發表於 2016-4-10 09:54 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-4-10 01:05
首先青衣點對點來往深井已經有   234S   既前車之鑑比你睇

唔好首先啦
你睇下234S 做緊咩客
我建議條 234A 做緊咩客
234S 做下路麗城,234A 做市中心

243P 其實去到戴麟趾已經落得 7788,
反而我會建議改為沙咀道直行,
以大涌道祈德尊新邨為終站
方便回車返青衣

其實青衣南北有43B 243M 249M 已經好足夠
甚至有好大範圍既重疊
青衣南
234A 延長,其實青衣南反而有新線,多 5 台車入青衣
青衣北
41M 42M 43B 243M 不同程度重疊
根本無條件攬咁多資源

.
Snowbb 發表於 2016-4-10 11:24 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2016-4-10 09:54
唔好首先啦
你睇下234S 做緊咩客
我建議條 234A 做緊咩客

234S   行下路同麗城都唔夠客果陣
234A   停幾個站就上公路反而夠客   ?

43B  243M   依家係兩條線都一樣咁多人
所以九巴都唔會大搞呢兩條線

樓主| 天空之神 發表於 2016-4-10 12:41 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-4-10 11:24
234S   行下路同麗城都唔夠客果陣
234A   停幾個站就上公路反而夠客   ?

建議中既 234A 同舊有既 234S 根本做緊唔同客服務時間與服務範圍都唔同,不能相提並論
43B 同 243M 重疊拖卡果陣
由沙咀道拖到青衣碼頭,但兩架都唔滿
其實都好唔善用資源

.
Snowbb 發表於 2016-4-10 12:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2016-4-10 12:41
建議中既 234A 同舊有既 234S 根本做緊唔同客服務時間與服務範圍都唔同,不能相提並論
43B 同 243M 重疊 ...

234S   起碼繁忙時間比人去青衣站駁鐵
234A   全日住宅區去住宅區會有幾多客   ?

最後又係要靠荃灣支持客量

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 12:57 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-4-10 12:52
234S   起碼繁忙時間比人去青衣站駁鐵
234A   全日住宅區去住宅區會有幾多客   ?

我諗天空兄正正係想用延長234A
做青南特快荃灣市
有全程客反而只係一個bonus

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2016-4-10 13:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 12:57
做青南特快荃灣市

青南特快荃灣市應該用   243M   黎做
同時令沙咀道同楊屋道受惠
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 13:43 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-4-10 13:29
青南特快荃灣市應該用   243M   黎做
同時令沙咀道同楊屋道受惠

咁但係你上面有講到青南<>青北一班車都不能少
仲有43B/243M唔會大改
咁青南特快荃市點改243M之餘又符合上述條件?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2016-4-10 14:25 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-10 12:57
做青南特快荃灣市

咁搞未即係等如打做另外一條 234C,對於深井區黎講真係冇咩得益,
反而我覺得將條線專駐返做深井客好過無啦啦差隻腳去做荃灣客。
LJ7006 = MF5119 = AVD1