hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解香港火車無鐵路便當/小食賣?
開啟左側

點解香港火車無鐵路便當/小食賣?

timewater 發表於 2016-5-25 10:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

台北, 大陸既火車都有便當/小食喺車上買, 點解香港火車無?
喺車上橫掂都無嘢做, 俾人食飯食嘢係完全合乎時間效益, 只要keep到車廂衛生就可以

如果係氣味問題既話, 可以喺頭等車廂辟一個餐飲區...
俾多少少錢, 就可以享受鐵路便當既樂趣

相關帖子

YY487 發表於 2016-5-25 11:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2016-5-25 12:43 | 顯示全部樓層
香港地方唔算好大, 鐵路定位係通勤為主, 車程亦唔會長到需要解決用膳嘅問題。
waterboy1984 發表於 2016-5-25 13:47 | 顯示全部樓層

好多地方嘅通勤列車都係唔俾飲食,有D連清水都唔俾飲 (e.g. 新加坡)
城際列車就通常俾食,KTT九廣通 直通車就有野食賣,可以飲食囉!

你話台鐵俾因為台鐵主要以城際服務為主,台北捷運同樣不准飲食的!
bjbus 發表於 2016-5-25 13:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| timewater 發表於 2016-5-25 14:43 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-25 11:13
你將一個城市同一個國家比都幾好野
睇完你個帖,我差啲以為羅湖去紅磡要幾個鐘
...

台北車站去九份都係城市間既路段

15分鐘可以食到一個餐, 都市人繁忙
有時餐廳可能遠離鐵路站, 喺車上用膳可以節省唔少時間
E3Tsubasa 發表於 2016-5-25 16:45 | 顯示全部樓層

其實東鐵頭等如果可以食嘢都唔錯,LOW/LMC第時去ADM要成個鐘,商務客真係可以省返食飯時間,其實未嘗不可
Kaix 發表於 2016-5-25 22:50 | 顯示全部樓層
E3Tsubasa 發表於 2016-5-25 16:45
其實東鐵頭等如果可以食嘢都唔錯,LOW/LMC第時去ADM要成個鐘,商務客真係可以省返食飯時間,其實未嘗不可
...

唔會有人特登走落去落馬洲坐南北線到金鐘,
因為大部分人都會在福田站坐高鐵

羅湖應該仲會有人搭到金鐘,
但老街以西都應該會走哂去福田站坐高鐵
miklcct 發表於 2016-5-25 23:42 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-25 11:13
你將一個城市同一個國家比都幾好野
睇完你個帖,我差啲以為羅湖去紅磡要幾個鐘
...

黃頭火車年代好似真係有小食。當年九廣鐵路根本就係通勤鐵路,俾人長途旅行用嘅(你諗下上水去到九龍車程幾長?),就連電氣化火車嘅廣告都唔會將火車講到係俾人打仗(通勤)用嘅交通工具咁,而係去郊遊、探親用嘅交通工具。九廣鐵路當時完完全全係英國國鐵規格。當年黃頭火車以座位為主,有頭等,有廁所,有行李託運同行李票,尤其是喺一條由大城市(九龍)通往國家邊境(羅湖)嘅鐵路(當年香港重係英國殖民地,而殖民地本質上同一個國家無乜分別),呢啲根本係必要服務。
我完完全全認為,香港政府後期將香港全境視作為一個城市咁管理完全係一個錯誤。機鐵俾地鐵公司做係錯誤、九鐵形象革新係錯誤、兩鐵合併更加係大錯特錯。

點解機鐵俾地鐵公司做係錯?因為當時地鐵公司只係做都市地鐵、九鐵公司只係做長途通勤鐵路。如果機鐵俾九鐵公司做,九鐵公司可以將電氣化火車嗰度搬落去,用英國規格來起,起到紅磡火車站,做埋貨運(貨櫃碼頭)同機場去深圳(羅湖)嘅空鐵聯運(可以用KTT)。

東鐵翻新黃頭又係錯,因為東鐵明明係市郊鐵路(通勤鐵路),翻新完搞到內籠成部地鐵咁,根本唔係適合長途旅行用(例如上水、大埔呢啲遠郊去九龍),重要好衰唔衰裝埋ATO,搞到車底長期超負荷,最終導致裂紋事件發生。西鐵車廂搞到成部地鐵咁我亦都覺得唔妥,跟黃頭近郊規格咪好啦。我次次搭西鐵啲車廂都係空空如也(6分鐘一班時段)。最好應該整埋頭等,西鐵咁鬼長途,由紅磡去屯門成35公里,俾頭等車啲富貴人士坐下都好啦,使乜搞到好似地鐵咁啫,邊會好似地鐵咁由朝到晚都咁多人呀。地鐵市區線真係由朝到晚都企滿人,西鐵點會?頂多咪嗰兩三個鐘繁忙時間多人,根本就係通勤鐵路來。東涌線情況都一樣。

去到最後,兩鐵合併完全係地鐵公司吞併火車公司,用足地鐵嗰度思維去營運東鐵線呢啲近郊火車。大家都見到港鐵公司喺東鐵線到做咗啲乜好事啦?又取消行李託運、又取消行李票,你叫而家啲乘客點樣合法地將大型行李(例如雪櫃、電視機)咁運返大陸?根本上機場快線有嘅嘢、東鐵線都應該有(機場快線係機場去城市,東鐵線係邊境去城市,都係服務旅客為主)。之後重要連貨運都無埋。

至於九廣鐵路九十年代超負荷,同屯門公路塞車一樣,呢個根本係香港政府嘅錯,唔係九鐵公司嘅錯。八十年代香港經濟轉型,但係香港政府無將境內規劃做工業嘅城市(例如屯門)等等都一同轉型,更甚嘅係,去到九十年代之後香港政府已經將香港全境當成係一個城市咁看待。以前市區還市區、新界還新界,新界郊區嘅巴士貴過九龍,地鐵頂多起到荃灣同沙田呢啲近郊,大埔上水屯門元朗呢啲地方係耕田嘅,為全港供應食糧;以前好多公共服務都係分開咗港九市區同新界(市政局同區域市政局),收費設施新界係嘅平過港九嘅。
進智公交
E3Tsubasa 發表於 2016-5-26 17:46 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-5-25 23:42
黃頭火車年代好似真係有小食。當年九廣鐵路根本就係通勤鐵路,俾人長途旅行用嘅(你諗下上水去到九龍車程 ...

樓上講左我心聲,東西機鐵咁長
東鐵
三者佢最ok,起碼有頭等,不過冇得食嘢真係唔太好,車箱地版又只係膠地版嘅,唔會太污漕(當然北國人民令人擔憂)
但佢Peak time 45秒一班真係值得小田急參考,而且沙田(火炭)-大學-大埔market/太和-粉嶺距離真係好遠,通勤線來說有D
試過大學-TPM間搭MLR佢電力固障得返1/3燈,荒山野嶺,都幾恐怖
西鐵
七(開始8)卡去到距離市區咁遠嘅TUM,鬼夠咩,冇頭等HUM-TUM係災難
本來可觀嘅計劃(客運.貨運 . 通大陸...)結果2003年開得(屯門居民爭取下:
TUM-NAC)同巴士一樣南不過深水埔,貨物線嘅港口線(荃灣西-大圍間好可能變左客運)消失
大陸線變左高鐵,西鐵第二期(北環線)變左夢咁
機鐵
揾URL線嘅公司(MTR)去整=大錯突錯
食嘢×,差電×
冇眼睇