hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 完全無諗過新巴會入呢個品牌做工程車... ...
開啟左側

[隨心一攝] 完全無諗過新巴會入呢個品牌做工程車...

3asv6 發表於 2016-10-15 07:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

0個日見到都有0的O嘴feel...

相關帖子

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Mandurah__Line 發表於 2016-10-15 07:42 | 顯示全部樓層
如果有佢同6090既合照就正
話晒品牌上大家都係同一個阿媽
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
allen_814 發表於 2016-10-15 11:26 | 顯示全部樓層
Mandurah__Line 發表於 2016-10-15 07:42
如果有佢同6090既合照就正
話晒品牌上大家都係同一個阿媽

但系系香港就完全冇關係
半隱退
raikkonen01 發表於 2016-10-16 18:24 | 顯示全部樓層

如果計價錢,  先唔好計hiace, 因為根本唔值
呢部普通版VW T5, 挽下手仲平過日產NV350

HR889@3C 發表於 2016-10-16 21:11 | 顯示全部樓層
raikkonen01 發表於 2016-10-16 18:24
如果計價錢,  先唔好計hiace, 因為根本唔值
呢部普通版VW T5, 挽下手仲平過日產NV350

反而想知新創建之前用開既 Hiace200 工程車點解大部分換左現代H1/福士?

除左安全性之外, 真係諗唔到有咩原因放棄 Hiace200 系
bnr34 發表於 2016-10-17 20:02 | 顯示全部樓層
HR889@3C 發表於 2016-10-16 21:11
反而想知新創建之前用開既 Hiace200 工程車點解大部分換左現代H1/福士?

除左安全性之外, 真係諗唔到有咩 ...

當年點解 H1 入到圍? 因為 H1 當時已經用賤價搶佔咗一定市場
咁出 tender 見 H1 有市佔率又平, HIACE 又貴, 咁咪索性買 H1, 典型大公司 (但係又冇...) 採購作風

H1 玩兩玩已經玩唔掂, 幾年之後加埋整車既錢仲貴過當初揀第二個品牌, 所以先至揀較為冇咁賤價既品牌
所以當年堆 H1 已經死剩一部, 其餘已經換晒日產

而家肯揀下福士, 相信只係想係買日產以外試下差唔多價錢既野, 未必真係咁好貨色

咁多部早年買落既 HIACE 其實仲行得走得, 有幾部已經十幾年車
只不過以現時作風, 只要 HIACE 企硬個價錢 (可能係有市佔之餘又係最貴), 呢間公司肯定唔會買

BTW ... H1 其實車廂唔差, 唔似得日產得兩個位坐得冇咁淒涼

Mandurah__Line 發表於 2016-10-17 21:47 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2016-10-17 20:02
當年點解 H1 入到圍? 因為 H1 當時已經用賤價搶佔咗一定市場
咁出 tender 見 H1 有市佔率又平, HIACE 又 ...

如果坐人計H1個籠真係遠比日本車優勝
同埋性價比計Hiace真係差幾皮
加埋用得個15年, 買架襟用嘅有咩用
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
bombmanhk 發表於 2016-10-18 01:44 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2016-10-17 20:02
咁出 tender 見 H1 有市佔率又平, HIACE 又 ...

俾我係公司都買架平少少又叫用得下嘅車, 話哂工程車可能日日都去唔同地方,
如果一般買家, 梗係買Hiace, 雖然最貴, 但最耐用, 零件又平, 想賣車個價又靚仔
不過韓仔車車價平, 但整車貴又係死..
我係新巴的話都買架平平地, 載貨量多嘅車去做工程車 (反正話15年要換車, 15年前都可能要換)

奇怪點解唔揀返日產D NV350? 整起車上嚟應該平過VW

bnr34 發表於 2016-10-18 19:35 | 顯示全部樓層
日產/福士性價比係咪真係咁高, 肯定要試過至知, 話晒呢間公司得 HIACE 有記錄可以玩得到15年未死之餘仲要唔使點整
不過肯定既係, 即使當年買萬士得中過伏都好, 都係仍然唔會心死去試CHEAP野

巴士公司買VAN仔一樣好似散客咁粗用, 出車率高維修費平一樣重要
只係話得事既人睇錢至上, 如果唔係使乜壞車冇車用搞到要揸部珍藏 ROSA 周圍跑咁悽涼

而家係咪唔再買日產真係唔敢講, 話晒只係買咗第一部福士
如果部福士唔生性, 相信都係會死返去繼續買日產
買日產買到車隊比例高既時候, 咪可能又揀第2間CHEAP野

ky927 發表於 2016-10-18 21:25 | 顯示全部樓層

其實目測呢幾年貨VAN Hiace依然龍頭, 不過個market多唔同品牌,有一期多左好多Hydai, 之後呢一兩年就VW多返D,唔知係真係hiace個market share低左,定係以前mazda+nisaan0既share嘔返出黎.