hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 區議員要求港鐵交代南北、東西走廊工程及信號系統安排 ...
開啟左側

區議員要求港鐵交代南北、東西走廊工程及信號系統安排

F502 發表於 2016-11-18 12:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙田區議員要求港鐵交代南北及東西走廊信號系統安排:

001 - 複製.jpg

002 - 複製.jpg

003 - 複製.jpg

004 - 複製.jpg

005 - 複製.jpg

006 - 複製.jpg

007 - 複製.jpg

008 - 複製.jpg

009 - 複製.jpg

010 - 複製.jpg

011 - 複製.jpg

012 - 複製.jpg

013 - 複製.jpg

014 - 複製.jpg

015 - 複製.jpg

016 - 複製.jpg

017 - 複製.jpg

019 - 複製.jpg

020 - 複製.jpg

021 - 複製.jpg

022 - 複製.jpg

023 - 複製.jpg

024 - 複製.jpg

025 - 複製.jpg

026 - 複製.jpg

027 - 複製.jpg

028 - 複製.jpg

029 - 複製.jpg

030 - 複製.jpg
031 - 複製.jpg

相關帖子

alexleechaksum 發表於 2016-11-18 15:35 | 顯示全部樓層

其實有啲問題佢自己都有上港鐵網站搵料
有睇過嘅應該知道沙中綫第一、二期指嘅係咩綫掛

同埋點解有啲地方似攞料多啲
港鐵等機構同政府部門都係答番啲官方答案無理過佢個表

Btw 紅磡站東西綫南北綫都會改用新月台
既然唔會喺舊月台裝月台自動閘門
咁點解仲要做月台加固工程嘅
之前MTRUpdate已經話現有月台膠邊已經預留足夠位置俾新車進入...
HV9990 發表於 2016-11-19 02:05 | 顯示全部樓層
你問得咁詳細龜鐵呢間封閉既公司又點會答你
KCRC . Keep Moving
dennis28a 發表於 2016-11-19 03:05 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2016-11-18 15:35
其實有啲問題佢自己都有上港鐵網站搵料
有睇過嘅應該知道沙中綫第一、二期指嘅係咩綫掛

因為國產列車同新信號系統啟用既時間,會早過南北線過海段 1-2 年,而係有段時期新舊車一齊跑,直至過海段落成,直接取代所有舊車。
惡意回復是不道德的行為。
alexleechaksum 發表於 2016-11-19 08:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-19 03:05
因為國產列車同新信號系統啟用既時間,會早過南北線過海段 1-2 年,而係有段時期新舊車一齊跑,直至過海 ...

呢個我都知呀
但係加固月台係為咗加裝閘門
而之前我都話
見到MTR Update話現有月台可以容納新車入站

其實如果要加固
點解唔同其他站差唔多時間開始
要等宜家差唔多個個站都七七八八嗰陣先開始做嘅
宜家好似唔見for工程嘅mark位
dennis28a 發表於 2016-11-19 14:08 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-11-19 08:34
呢個我都知呀
但係加固月台係為咗加裝閘門
而之前我都話

事實上紅磡站唔會加幕門,所以做緊加固工程有別,只係好簡單削一削返條邊,足夠比國產車入幾年站就算。

而其他站做緊果支標,係同月台幕門有關,
而同紅磡站做緊既野有好大分別。
惡意回復是不道德的行為。
bennq 發表於 2016-11-19 17:08 | 顯示全部樓層

其實大陸車(假千九)只會係馬鐵出現 而係東鐵出現戈架叫韓國車(新R車)
樓上幾位會唔會搞錯左D野呢
假千九係唔會出現係東鐵 除左過車去大圍廠之外