hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

PC2625 發表於 2017-4-20 01:25 | 顯示全部樓層

始終覺得改為 901X 行西隧只做港島西會快啲, 佐敦/尖沙咀不設站, 如佐敦道東行塞車, 往觀塘方向可取道廣東道南行/梳士巴利道東行/紅磡繞道往紅磡歐化站,再上東九龍走廊!
ky927 發表於 2017-4-20 01:39 | 顯示全部樓層

東九龍走廊唔塞咪acceptable 囉。但係東九廊一塞,真係唔該哂。(通常星期五、六係塞到阿媽都唔認得)

按穩定性計,我情願641全日拉去西環

一來東隧無車落西環(我知,地區限制嘛),開到嘅話,應該幾多客肯係東隧轉;
二來東廊無東九廊塞得咁死

樓主| S3BL100 發表於 2017-4-20 11:15 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-4-19 20:15
呢條線下繁行車時間可以好飄忽,難講條線有無得做不過呢點相信會令部分乘客卻步...
...

其實如果 101X 下繁過港島加到 6-8 班車,我諗應該有助解決條線去到紅隧口時間飄忽,搞到個個見到 104 就上車走先既問題

琴日紅隧口過左架上緊客既 104,當然未必個個 104 客都係去西區,但架九巴 ATENU 好明顯唔止上七個客,我架 5022 抽佢頭果陣,架 104 ATENU 已經差唔多滿窗口位

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-4-20 11:22 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2017-4-19 22:36
其實今日條路係偏向順暢的,平時出左隧道喺灣仔運動場一路塞到恆生總行先會變返正常速度,今日大半條告士打 ...

想知道架九巴 101X 坐幾多人過海?紅隧口又上幾多個?

我都幾相信琴日條路偏順,我估告士打道比起東九廊已經唔算咩野

再之前一日,下晝五點坐緊 13X 寶達方向,見到東九廊往紅隧龍尾差唔多去到機隧出口,
都諗緊第二日坐 101X 會塞成點(不過無所謂,約人八點,我有的是時間),
點知今次龍尾淨係去到庇利街,漆咸道塊牌寫緊紅隧過海 13 分而西隧要 19 分,
而我坐緊部 101X 唔使呢個時間已經去到紅隧港島出口

樓主| S3BL100 發表於 2017-4-20 11:24 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2017-4-20 01:25
始終覺得改為 901X 行西隧只做港島西會快啲, 佐敦/尖沙咀不設站, 如佐敦道東行塞車, 往觀塘方向可取道廣東 ...

佐敦道塞車的話,廣東道南行往九龍公園徑/尖沙咀一樣要慢慢塞

我就覺得中九龍幹線通車前,西區觀塘特快無理由行西隧

樓主| S3BL100 發表於 2017-4-20 11:33 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-4-20 01:39
東九龍走廊唔塞咪acceptable 囉。但係東九廊一塞,真係唔該哂。(通常星期五、六係塞到阿媽都唔認得)

按 ...

但如果 641 拉去西區,九龍方向要做埋中環電車路,已經慢左唔少

同埋行東隧本身係兜遠左唔少,港島方向東九龍走廊可以塞到好 hi,
但九龍方向點睇都係行紅隧快,九龍灣不在話下,就算觀塘巿中心都係

尤其是下繁,東廊入東隧一樣塞到傻,出左東隧,藍田至觀塘一段又係塞

琴日見到架九龍方向新巴 101X,1755 堅尼地城開,1844 康莊道上橋,時間係唔理想,
但如果回程行東隧,可能一粒鐘都未必過到海

當然另一個選擇係九龍方向行紅隧,港島方向行東隧,但琴日結果已經證明,
如果唔係太塞車,九龍灣過灣仔已經快過同時段仲要好彩唔塞車的 641

講到尾,問題係,行邊條路都會塞車,根本就係買大細

wingho_cwh 發表於 2017-4-20 13:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-4-20 11:22
想知道架九巴 101X 坐幾多人過海?紅隧口又上幾多個?

我都幾相信琴日條路偏順,我估告士打道比起東九廊 ...

我無計數喎。。不過樓下坐滿,樓上無單丁位,得返十個走廊位左右啦,基本上只要唔係長假期前夕,呢班車既客量都係咁上下

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
brianso198 發表於 2017-4-20 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-4-20 11:15
其實如果 101X 下繁過港島加到 6-8 班車,我諗應該有助解決條線去到紅隧口時間飄忽,搞到個個見到 104 就 ...

其實加到兩班將班次間距縮短至15分鐘其實已經好好,尤其最大問題係呢條101X又無乜條件加到6-8班…

proschebus 發表於 2017-4-20 15:35 | 顯示全部樓層
無辦法,太塞車,西區觀塘有客巴士都好難做得起
九鐵動力 拓新領域
KG6068 發表於 2017-4-20 20:46 | 顯示全部樓層

其實(101/101X, 102/102P, 106/106P)呢3個組合都可以正副線全日分工
係巴士公司唔敢行呢一步