hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 93K改經九龍灣商貿區修訂方案
開啟左側

93K改經九龍灣商貿區修訂方案

3ASV174 發表於 2018-4-1 22:45 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2018-4-1 22:34
93K入九龍灣根本多餘,大把替代品,駛鬼要你
唯一有著數就係班巴士佬返廠睇醫生同劈證行少兩步
...

某程度上呢一兩年咁多九巴線入九龍灣,
我覺得最大原因確實係因為公司寫字樓搬左去九廠。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-4-2 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-1 22:13
你話入九龍灣就趕全程客,咁做半直通又觀塘道又土瓜灣上路就唔趕全程客?
入九龍灣起碼仲有得跑觀繞同東 ...

我根本prove緊一樣野比你睇,就係根本無論我嘅行法定係你嘅方法時間上根本兩者都冇優勢

唔知係咪我講得太隱晦定係我高估左你嘅能力,我以為你會明添

你所謂嘅回程走線我由始至終都唔認同,臨華街嗰邊一樣係要行出嚟先有得搭車

你話mega box班生客唔知點樣搭巴士,其實你一上Google search ”mega box 尖咀 巴士”,所有人都係叫你出九展搭巴士

結果唔見得個個生客都係出去搭地鐵,九龍灣出尖咀呢班客又有幾多個?定係你覺得會多過觀塘道?

如果用你嘅行法,先不論西行,你東行做緊嘅野咪又係同一眾嘅尖沙咀線重疊,咁咪一樣係左手交右手,有分別咩?

同埋我好好奇究竟得6架車加多兩班98P但又要由98D抽車可以唔影響98D本身班

好似上面版友咁講,成件事冇人想有車全日入九商,甚至根本只係議員拉下banner要求95M延長,目的係加密班次

而家嘅情況係根本冇人care要有全日康翠九商線,真係唔明你咁堅持要塞呢條線比康翠做咩

反正你鍾意點都好,我寧願行舊路慢路都唔想走入九龍灣入面,何況德福全日計客流肯定多過九商,呢點根本毋庸置疑

再者,用我嘅走法落土瓜灣尖沙咀亦都根本唔慢,九龍灣站後直飛土瓜灣,停四個站直落佐敦時間上根本reasonable

如果你認為行觀塘道就等於慢,咁麻煩你解釋下點解296C尚德可以坐半滿

再加上康翠去沙田已經有798A插旗,新巴ban條九巴康翠沙線機會極大,換句話到時候又會冇車來往康翠至德福,議員咪又係走出嚟嘈,定係你認為幾條線綁埋一齊做,過嘅機會會大啲

我之前啱啱先提出過嘅98D拆線你又當冇到,淨係一入嚟就插人個plan有幾差,然後hard sell自己個plan好“穩陣”,但其實成件事根本好離地

我嚴格嚟講根本唔係重組93K,我根本只係優化93K,你唔需要諗得太複雜,太複雜只會更多機會比人ban
S3BL100 發表於 2018-4-2 12:42 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-2 00:32
我根本prove緊一樣野比你睇,就係根本無論我嘅行法定係你嘅方法時間上根本兩者都冇優勢

唔知係咪我講得太 ...

既然你講時間既話,我就真係慢慢同你計

最快方法一定係寶達後直出觀繞直入機隧,但我同你都好清楚咁行一定會唔夠客,無可能發生

我的 98P 入九龍灣方案,參考相信係 youtube 第二慢的 297 行車時間,
正常塞車計,寶達到將隧出口 3 分鐘,將隧出口到落繞道(往土瓜灣/九龍灣路牌)4 分鐘,
再去到機隧入口 13 分,總共 20 分鐘,對比起直去,繞道出口至機隧入口 3 分鐘,慢 10 分

慢 10 分係咪好多?yes and no, 再比較下九巴當年吹風方案,即 213X 行法,
呢個亦係幾個我會滿意地收貨的方案之一,完美地補埋淘大。
反正早前 28a 版友堅持覺得 213X 多客到應該行繞道,但咁做會搞到秀康樓由有變無,
山上將尖經樂華作交換,一次過解決兩個問題,不失係一條出路

問題只係到時事必搞到要做循環線,先尖東後佐敦

因為 youtube 搵唔到無 cut 燈的正常路況 213X 片,我借一條 13X 行車片去估算,
寶達至秀茂坪道/秀明道口 3 分鐘,扣除秀茂坪道/秀明道口至曉光街/協和街口 11 分(中間有意外小塞),
曉光街/協和街口至啟祥道/宏照道口 11 分半,去到宏光道/啟祥道口用多 5 分,
再用多分半鐘去到機隧入口。
因為呢段片啟麗圈出奇地快,如果啟祥道直去,估計只減 3 分,
於是寶達至啟隧口,213X 行法估計需時 3 + 11.5 + (5 - 3) + 1.5 = 18 分

原來只係比起繞道入九龍灣快得果兩分鐘咁大把,試問入九龍灣係咪唔合理?

再比較下你個方案,20 分鐘時間,我去到啟隧入口,你唔塞車應該去到譽港灣

起碼我係兜一D山上人都會去既地方,已經唔係好似 28a 版友堅持要 213X 延長去翠林,
迫康翠客兜佢地唔會去既地方,完全無康翠客從中得益

你不妨再諗下,點解觀繞落土瓜灣去尖咀我會收貨,但又觀塘道又土瓜灣我會唔收貨?

你所謂嘅回程走線我由始至終都唔認同,臨華街嗰邊一樣係要行出嚟先有得搭車

你話mega box班生客唔知點樣搭巴士,其實你一上Google search ”mega box 尖咀 巴士”,所有人都係叫你出九展搭巴士

但只要做到 megabox 就可以

我更傾向相信生客唔會拎住部手機搵邊度有巴士去尖沙咀,再行十幾分鐘出去,
而係會經德福行左去地鐵站,或者上左 shuttle

如果用你嘅行法,先不論西行,你東行做緊嘅野咪又係同一眾嘅尖沙咀線重疊,咁咪一樣係左手交右手,有分別咩?

東行停宏通街既得 215X 同半粒鐘一班的 14X,全部係尖東尾站走。
佐敦尾站的 98D 219X 296D,全部係唔停宏通街的

當然你可以話東行九展落車去 megabox 好過西行 megabox 穿隧道去九展,我唔反對

好似上面版友咁講,成件事冇人想有車全日入九商,甚至根本只係議員拉下banner要求95M延長,目的係加密班次

而家嘅情況係根本冇人care要有全日康翠九商線,真係唔明你咁堅持要塞呢條線比康翠做咩

無人 care 係一件事,如果真係出左個 98P 全日入九龍灣方案,會唔會有人堅持唔要?

反而無人想留條 93K 獻世就真

德福全日計客流肯定多過九商,呢點根本毋庸置疑

呢點已經分析過好多次,你無理由淨係睇一條線幾多客而唔係睇所有相關路線多左幾多客,
德福真係左手交右手,完全無新客,不贅

如果你認為行觀塘道就等於慢,咁麻煩你解釋下點解296C尚德可以坐半滿

因為佢地另一個選擇 796C 站位唔就腳,仲要兜調景嶺,
最攞命係入彩明街,就算跑觀繞,計埋兜路同行路時間,唔同 296C 差得遠

但山上將尖情況唔同,如果行車時間唔合理,
好可能好多人會繼續 98D 去寶林轉車返屋企,或者 215X 轉 98A

再加上康翠去沙田已經有798A插旗,新巴ban條九巴康翠沙線機會極大,換句話到時候又會冇車來往康翠至德福,議員咪又係走出嚟嘈,定係你認為幾條線綁埋一齊做,過嘅機會會大啲

到時先算,新巴唔肯做全日的話,居民好歡迎九巴去做,反之亦然

而且我上面提出的另一個方案,213X 走線山上將尖,已經完美補左呢個位

我之前啱啱先提出過嘅98D拆線你又當冇到,淨係一入嚟就插人個plan有幾差,然後hard sell自己個plan好“穩陣”,但其實成件事根本好離地

我嚴格嚟講根本唔係重組93K,我根本只係優化93K,你唔需要諗得太複雜,太複雜只會更多機會比人ban

你個 98D 拆線方案,我之前已經見過。
問題有兩個:
1. 循環線
2. 真係做循環的話,因為朝早行將隧會塞車,另外出隧道後先寶林後坑口
比起出九龍坑口兜寶林更唔順路,你應該兩條都調轉行法先係

總之居民其實唔想留條 93K 獻世,佢地係要用 93K 換佢地想要既野返來。
當然方案係需要得到議員支持,但亦無理由為左佢地唔 ban 而退到無底線,連居民真正需要都唔理,
亦唔去變通下諗下有無其他方法解決問題

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2018-4-2 14:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-2 12:42

最快方法一定係寶達後直出觀繞直入機隧,但我同你都好清楚咁行一 ...

見你無故拉我落水,想補充兩件事。

213X 既然係寶達前已經夠客起頂閘,點解每朝仲要花多 10-15 分鐘多餘時間行振華道,但又上唔到客。
根本早繁 213X 去到佐敦後,應該要踢上觀繞返上山,做多轉 213X 或者 213M 唔好?
213X 家陣行法係極低效率。

如果兜安達臣叫做「迫康翠客兜佢地唔會去既地方,完全無康翠客從中得益」,
我唔見得行落九龍灣對佢地有幾大得益,綠小 89B(秀茂坪)、綠小 106(秀茂坪、康翠) 已經補晒位。
最少前者當石礦場完全發展後,有潛質兩繁加密到 8-10 分鐘一班車,賺既係長遠兩繁班次。

當然,你堅持九龍灣、寶達外圍,康翠兩區有能力變成兩繁個位數字班次,你喜歡啦。
出面九龍灣北大量尖沙咀線,要上巴士一早行晒輔警、九展搭車,另外一批一早上左穿梭巴返去地鐵站。

係企業附近返工既人比你想像中聰明得多,
每日放工係有極多人專登行去輔警、宏展街、九展上尖沙咀車,行既距離係近過偉業街行去創紀、法院搭 215X。
出面有 14X、215X、219X、98D;13X、213X、224X、28 車海班次唔上,去專登等一部 10-15 分鐘一班既內街尖沙咀線?

你建議落九龍灣方案又做唔到海濱道更高價值、啟德醫院空位,得個 Megabox 有幾大戰略價值?有都打左折。
惡意回復是不道德的行為。
~誰@359~ 發表於 2018-4-2 15:11 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2018-4-2 14:38
見你無故拉我落水,想補充兩件事。

213X 既然係寶達前已經夠客起頂閘,點解每朝仲要花多 10-15 分鐘多餘 ...

見你地講開213X,我又想八掛下「213X安達臣打爆」係事實定猜測?多客如213S落到寶達都仲上到車企

我都好好奇邊一班213x會爆住落寶達,我搵日返工去八掛 / 見識下…

同埋其實megabox同九展果段路係真心唔好行,九展放工時間多人係真,但對比九龍灣既返工人數去睇已經算係少人
字大只顯得人自大
expertuser2004 發表於 2018-4-2 19:06 | 顯示全部樓層
如是 30min 先一班入去偉業街, 真是坐埋我份都得, 乘客一樣照迫上 98A = 一樣爆到九彩, 但後者不加車?
93K 計續淪為清客線, 反而我想知改完之後會不會似 38P 咁變相加價

另外山上客去麗晶花園之間不坐 93K, 沒 BBI 還有其他替代?
最近得返條 111 專線不見得清到班人, 返工叫人轉車實屬擾民
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
dennis28a 發表於 2018-4-2 20:11 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2018-4-2 15:11
見你地講開213X,我又想八掛下「213X安達臣打爆」係事實定猜測?多客如213S落到寶達都仲上到車企

我都好 ...

213X 做埋安泰生意,213S 係安達中途起載分流 213M 客量,夾埋係個位數字車海對 12 分鐘。

同埋其實megabox同九展果段路係真心唔好行,九展放工時間多人係真,但對比九龍灣既返工人數去睇已經算係少人

單一睇九展依個站,又有無睇埋宏展街、輔警兩個站呢?三個站夾埋客量都幾係野。
惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2018-4-2 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-2 12:42

最快方法一定係寶達後直出觀繞直入機隧,但我同你都好清楚咁行一 ...

總而言之我嘅立場係,無論行繞道經土瓜灣,定係跟213X行,或者跟我拆98D個plan,都一定唔會落繞道跟297入啟隧,但跟213X行我唔反對

關於我嘅方案,唔知你有冇睇清楚,呢個唔係之前個plan,呢到冇循環,我係話98P將軍澳方向行山入,以翠林做總站,尖沙咀方向由康盛開,經寶林,同98D正線聯合班次

回程普遍人都冇咁趕時間,兜一兜寶林冇所謂,相反去程趕時間,有得直出就直出

再加上98P本身回程可以執秀暉啲客比西貢價,而執客效果將軍澳方向好過尖沙咀方向
10598C 發表於 2018-4-2 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2018-4-2 20:11
213X 做埋安泰生意,213S 係安達中途起載分流 213M 客量,夾埋係個位數字車海對 12 分鐘。

其實我好懷疑213X對於安泰有冇吸引力,落條天橋有26,平7毫又密又快啲

相反遲啲石礦場開埋213X淨做石礦場+安達+寶達都夠客,安泰就連埋康翠組一條經新清出土瓜灣尖沙咀嘅線,我估後者時間上唔輸蝕過行淘大入機隧幾多,安泰嚟講仲快左

唯一要處理就係康翠去德福,其實直接踢95M去程上振華道,跟23M咁逆時針由樂華掃上和樂邨,之後再返翠林
~誰@359~ 發表於 2018-4-2 22:55 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2018-4-2 20:11

但呢個回覆都係冇答到213X係咪真係會安達臣打爆落寶達
自問真係未見過,想求教係邊班車咁把炮姐
字大只顯得人自大