hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 93K改經九龍灣商貿區修訂方案
開啟左側

93K改經九龍灣商貿區修訂方案

10598C 發表於 2018-3-29 10:22 | 顯示全部樓層

Kookaichun 發表於 2018-3-29 00:21
區佬又指93K改行九龍灣商貿區會影響原有乘客,爲咗選票,太山頭啦!冇眼睇! ...

其實根本唔係議員山頭,而係佢係交運會上面話過,“你架93K入左去,咁我地康盛翠林去德福搭咩車?唔係又要我地轉車下話?“

印像中康翠唔止一位議員反對93K入去

同埋大家留意一樣野,議員從來冇要求過93K入去,就算想有車入九商,佢地都係想95M入而並非93K,除左價錢之外,93K本身已經唔快,改入去係咪當93K去土瓜灣班客死?

有啲對山上特別有仇嘅人膠到叫人搭E22A補償真係得啖笑
10598C 發表於 2018-3-29 10:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-3-29 00:40
死都要留康翠往來德福淘大的話,不如搵方法拆左條 88X 佢,
一條來回觀繞去藍田油塘,一條來回觀塘道將軍澳 ...

其實康翠至九龍灣根本冇需要全日車,都唔係唔知而家111、106而家非繁個死樣,何況仲要塞九龍灣商貿區先去尖沙咀,唔係太理想

我寧願你93K繼續行觀塘道土瓜灣,做半直通落尖沙咀好過,始終德福係全日位,半直通行觀塘道土瓜灣唔會好慢,依然執到一批客

至於88X拆線,我個人係支持,始終火炭一方面有真全日車出觀塘,一方面康翠有一條唔太慢嘅線去老隧沙田,油藍都有觀繞線去沙田
當然用車就後話啦
JX9097 發表於 2018-3-29 12:32 | 顯示全部樓層
若果將93K一刀斬, 同時將88/ 88X分屍
可唔可行呢?

88 油塘< >大圍站
經: 碧雲道, 興田, 寶達, 安達/ 安泰, 彩雲, 彩虹, 沙市

88X 平田< >火炭站
經: 啟田/ 藍田站, 觀塘, 九龍灣, 沙市

288X 翠林< >新翠/ 顯徑
經: 康盛, 寶達, 秀明道, 麗港城, 沙市, 車公廟
(諗緊去到顯徑會唔會太遠, 定係新翠擺車算數)

油塘, 碧雲道, 麗港城, 將軍澳山全部有車入沙田
藍田山, 觀塘道唔使記住時段

89X縮唔縮去河東就後話
(始終沙田區內有一定人數會坐佢上沙田站)
kmb71k 發表於 2018-3-29 20:10 | 顯示全部樓層

我諗安達臣果邊唔會鐘意拉88落油塘
仲有對油塘嚟講車程太長了
以上回應,是否可行?是否合適?
avianwind 發表於 2018-3-29 20:25 | 顯示全部樓層

直接行觀塘繞道,慳返d車
然後"將有關車輛資源投放至區內其他需求更殷切的巴士服務"

CTB690 發表於 2018-3-29 20:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-3-29 12:32
可唔可行呢?

你用288X人地好易誤會係水泉澳堆線
GW5878 發表於 2018-3-29 22:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-29 10:22
其實根本唔係議員山頭,而係佢係交運會上面話過,“你架93K入左去,咁我地康盛翠林去德福搭咩車?唔係又 ...

搭 E22A 由觀塘道返將軍澳有咩問題?價錢合理,時間上又唔係太差,有次下繁我係觀市搭返去 E22A同 98A 同時埋站,最後兩架車係英明苑再遇見,點解釋啊
10598C 發表於 2018-3-29 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2018-3-29 22:41
搭 E22A 由觀塘道返將軍澳有咩問題?價錢合理,時間上又唔係太差,有次下繁我係觀市搭返去 E22A同 98A 同 ...

好好好 E22A非常好 又平又有得遊車河 又有“豪華車”搭 又可以特快入將南 最重要嘅係:隧道最好! 對不?親

(為免出現一百頁爭論以及有人玻璃心碎,以下內容已刪去,有興趣歡迎PM)

S3BL100 發表於 2018-3-29 23:45 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-3-29 12:32
可唔可行呢?

一拆三就免了,如果真係拎 93K 來玩,應該係要換埋全日尖咀線返來,而唔係淨係換沙田線

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-3-29 23:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-29 10:37
其實康翠至九龍灣根本冇需要全日車,都唔係唔知而家111、106而家非繁個死樣,何況仲要塞九龍灣商貿區先去 ...

93K 如果做觀塘道土瓜灣半直通先落尖咀,應該會慢過繞道入九龍灣再機隧出佐敦尖咀

而且前者基本上無新客,只係執其他線雞,
但後者可以做埋康翠九龍灣加九龍灣尖咀,就算你話康翠九龍灣非繁唔掂都好,
起碼執得一個都係一個新客,再加埋九龍灣尖咀全部都係新客,整體新客數目一定多過執雞方案

唔係淨係睇一條線本身有幾多客同賺蝕幾多

fb.com/scientisthk2usa/