hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 93K改經九龍灣商貿區修訂方案
開啟左側

93K改經九龍灣商貿區修訂方案

JX9097 發表於 2018-3-31 19:00 | 顯示全部樓層

oldenglish 發表於 2018-3-31 17:43
最希望寶琳北路過將軍澳隧道橋底後建設一條路作巴士線給巴士過翠林邨後直接左轉上將軍澳隧道:vict ...

先撇除工程上有幾大問題
淨計效益, 將隧飽和程度都知道冇乜可能發生
同埋咁樣會令到康盛/ 馬油塘更孤立
GW5878 發表於 2018-3-31 20:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-3-29 23:52
算吧啦你

觀塘道車海同 98A 有轉乘的前提下,我從來唔認為 93K 撤離觀塘道需要補償德福淘大客,

其實你都講唔出 E22A 有咩問題

E22A 受惠於行觀塘道隧道,加上上落冇咁多,隨時 E22A 返到尚德架 93K / 98A 仲係觀塘警署

之後秀茂坪又大上大落,停完寶達又食硬燈,幾枝燈又惡等,當架車爬到上安達臣時 E22A 都就黎去到坑口喇

如果話 E22A 係垃圾,咁 98A 搭到坑口要 40 分鐘, 290A 搭到調景嶺要 50 分鐘(由彩虹計),咁係咪垃圾中既極品?
S3BL100 發表於 2018-3-31 23:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-31 15:26
行觀塘道上路去尖沙咀車程有幾唔可以接受?定係你覺得繁忙時間塞入九龍灣車程好快?我亦都唔認同你回程嘅 ...

九龍灣就要塞車,觀塘道同土瓜灣就唔使塞?

我一直係建議全日 20 分一班,但回程遲開、去程早開尾車,亦唔建議做循環,
唔知你邊度記錯我建議 30 分一班。
都話左我做到 20 分一班,好大程度係因為用 98D 分支名義,而且走線差別唔太大,
可以抽 98D 車幫手(況且而家來回合共三班 98P 真係抽 98D 車做的);
但你走線差太遠,唔抽得 98D 車去做,甚至連 98P 都唔郁得,
於是出返晒成條 93K 車隊都只係一樣做到 20 分一班

我亦唔同意去土瓜灣客路大過九龍灣商貿區,至少兩繁同假日已經見到好明顯唔係。
就算係 93K,康翠上車客德福已經差唔多落晒,而上繁唔少係行返入去商貿區入面

但就算唔計呢樣,你要搵到最多新客,一定唔會係觀塘道土瓜灣半直通

表面上有成堆流水支持,但實際全部都係左手交右手,唔係新客,
觀塘道班坐緊地鐵的乘客亦唔會賣你帳

而你就只係睇住你條半直通一單幾多人上車,唔計下其他重疊路線客量同收入相應減少

我好同意唔夠客就要搵其他客源加持,所以我兜左入九龍灣,
兜多一個區係合理,就算繞道跟 796X 落上路再去尖咀都可以接受,
但一定唔係兜多兩個區,又觀塘道又土瓜灣做大流水

再退一步,你覺得好需要留而家 93K 走線的話,
呢個客量根本最多只值基本班次 30 分一班,已經可以減到 5-6 車出來去做尖咀線

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-3-31 23:36 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-3-31 20:20
其實你都講唔出 E22A 有咩問題

E22A 受惠於行觀塘道隧道,加上上落冇咁多,隨時 E22A 返到尚德架 93K /  ...

哦,康翠寶林快而將南坑口慢就係垃圾,康翠寶林慢而將南坑口快就唔垃圾

10598C 發表於 2018-4-1 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-3-31 23:34
九龍灣就要塞車,觀塘道同土瓜灣就唔使塞?

我一直係建議全日 20 分一班,但回程遲開、去程早開尾車,亦 ...

咪話所以根本行九龍灣同行土瓜灣觀塘道冇大分別囉,整體個車程有幾“不可接受”?

既然你係玩雙向線,啫係最少開8部車
98D我當你頂盡抽到2架車出嚟,仲要隨時98D繁時逆向入將軍澳要減到落30分鐘一班,夜晚要20甚至30分鐘一班

話就話開全日山上尖咀線可以疏導98D客量,但真係減到幾多架車出嚟?山下冇受惠,佢地亦都唔eager搭爬山車入將軍澳,唔會咁順攤比你攞走部車

咁倒不如類似我之前建議,98P直接全日,改做尖東↺寶林,山路入隧道出 (或者怕脫班嘅可以 尖東→翠林、康盛→尖東),尖東方向繼續經寶林,將軍澳方向就收西貢價食秀暉班人囉

98D去程拆線,梅花間竹一班飛寶林一班寶順路直出,回程98D不變

往尖東:
寶林可以搭:
98P 康盛花園往尖沙咀東
98D 坑口北往尖沙咀東
兩者聯合班次

坑口可以搭:
98D 坑口北往尖沙咀東 (經寶林)
298D 坑口北往尖沙咀東 (寶順路直出)

往將軍澳:
98P 尖沙咀東往翠林 (經山路)
98D 尖沙咀東往坑口北 (經寶林)

係有少少亂,但加車我諗唔多過你嘅plan,回程有秀暉班人個盤都夠穩陣,而且唔駛走入九龍灣,觀感上好唔少

長遠啲計,飛寶林嘅直接延長落康城開,然後回程又係一加一去坑口或者康城

你話執雞客量唔多,咁我想問,單靠康翠—九龍灣—尖沙咀可以做到幾多客?個盤比起做埋觀土特快更加唔穩陣

我之所以肯定觀土做得住,最少而家,就係睇住15X個客量指標,條線回程九龍灣站夠膽落三分一,我唔相信去程做唔到呢批客嘅一半人數

你話去土瓜灣嘅客量多過九龍灣,如果你記得我嘅計劃,我係將入九龍灣呢批客推比98A,將某幾班98A延伸入去九龍灣而非93K,事關入完九龍灣基本上就係趕走緊後面去土瓜灣班客

九龍灣商貿區去尖沙咀已經有一堆替代品係附近,客源亦都只限繁時,非繁靜到乜咁,但觀土觀佐九佐係全日位,表面上係由巴士流水做緊,但其實紅van食左唔少客

quote某位版友所言,由小巴搶返嚟嘅客先係真正嘅新客

我唔考慮重疊問題原因有二,本身而家已經重疊,我要做嘅只係將93K提速,比起而家有進步,第二,他日沙中線通車,14、15等線會自動重組,唔到你我話事

退多一步,就算唔做觀土,我寧願到時候學26由尖沙咀掃上嚟土瓜灣,之後上九龍城天橋返觀繞入寶達,都唔會想塞入九商裡面

當然,若然我上面拆98D嘅方法係work,93K學你咁轉95K經安達土瓜灣(去唔去油麻地就後話)一樣得
lwb701 發表於 2018-4-1 09:12 | 顯示全部樓層
其實條93K改得入九龍灣,唔差在直接行機隧出油麻地啦。
橫掂呢條線班次本身都咁頹。轉型半直通好過繼續爭食流水啦。
上路問題,現存11轉乘6/6C/6F呢個選項,怕唔夠密唔就腳,咪加埋14,15轉乘落去囉。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
樂仔〞 發表於 2018-4-1 11:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-1 00:37
咪話所以根本行九龍灣同行土瓜灣觀塘道冇大分別囉,整體個車程有幾“不可接受”?

既然你係玩雙向線,啫 ...

其實入九龍灣唔係問題
用偉業街天橋同海濱道出入先係問題
呢兩條路簡直係塞到嚇死人
3ASV174 發表於 2018-4-1 15:57 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-1 11:22
其實入九龍灣唔係問題
用偉業街天橋同海濱道出入先係問題
呢兩條路簡直係塞到嚇死人

正解,
仲要依家搞到變左得返兩繁最塞時段先行呢兩條路。

九巴要 93K 入九龍灣,
但又唔捨得加車俾 98A,要 93K 天價做觀塘 98A 做唔晒o個份而要繼續入觀塘,
九龍段又要做返上路唔行啟德隧道,甚至連行啟晴德朗出返土瓜灣避偉業街都唔考慮,完全唔知想點。

有版友話上路問題改其他線解決,
咁講真東西線出年通車,呢段路都唔使 93K 做啦,又點會要改市區線去執手尾。
至於前面話九龍灣返將軍澳問題:
(1) 根本將軍澳就無人爭取過 93K 入九龍灣,九巴自己臀部痕癢
(2) 返山路既客好多其實見 93K 未有耐有車都自動去轉 98A,我自己亦唔覺得 98A 轉車比 93K 差
(3) 雖然有議員提過 95M 入九龍灣,但居民鮮有呢個訴求,區內亦唔見有熱烈反應
(4) 其實無人要求 95M 去返九龍灣補位
(5) 其實將軍澳 93K 沿線都想 cut 左條線開尖沙咀 / 沙田線,多過留低佢整色整水

成件事根本改 93K 入去九龍灣已經無厘頭,
原先既然係想全日改都無打算拉 95M 去補位,做乜彈弓手只改繁時又反而自己話要拉 95M 返去補位?
定其實只係想借意加 95M 價?

如果真係兩繁改 93K,而 95M 又兩繁去牛頭角補位,
變左兩條線一齊唔同時間唔同走線,仲要翠林康盛出九龍 93K 95M 本身都唔同站,要同你記埋幾時去邊個站等車,根本玩客。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2018-4-1 22:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-1 00:37

既然你係玩雙向線,啫 ...

你話入九龍灣就趕全程客,咁做半直通又觀塘道又土瓜灣上路就唔趕全程客?
入九龍灣起碼仲有得跑觀繞同東九廊,一定快過半直通流水,尤其是回程分別好大

搶紅小客?而家根本觀塘土瓜灣,多一條 93K 唔多,少一條唔少,
西行無九龍城迴旋處因素下,條 93K 都只係執緊 14 15 雞,
你憑咩會覺得飛走幾個站就即刻可以引到好多客俾你搶?

係得東行有少少用,但東行同時有 101 車海,$5.7 vs $8.9 差別太大,
唔行紅磡入面的話,係完全唔值得等,不如直接改 11X 東行仲好

但最大問題係你見到「紅小」兩隻字就流晒口水,想當然以為
真係有返咁上下基本盤,但原來有無咁多客俾你搶、有無條件俾你打,就唔諗真下

你個半直通方案仲要落佐敦後轉入彌敦道,去佐敦內街紅小客真係坐返紅小好過

呢個世界唔係只係得紅小搶返來的客先係新客,地鐵搶返來的都係。
況且我唔同意 megabox 附近有替代品去尖沙咀,
亦唔好想當然以為去得 megabox 行街或者企業廣場附近返工就識得行去九展對面坐車

再望下條 215X 創紀西行咩時間多客,根本九龍灣往返尖沙咀就唔見得淨係繁時先有客

呢個前提下,點樣先係搶到最多新客,答案已經好明顯;
況且我一路都講緊,唔會只係睇一條線營收,而係會睇成組線

講返我個方案,因為而家上繁本身已經有 98P,加上尖咀方向我打算下繁完左就收,
根本就唔會對 98D 班次有幾大影響,亦唔會影響幾多將軍澳居民
superbus 發表於 2018-4-1 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

93K入九龍灣根本多餘,大把替代品,駛鬼要你
唯一有著數就係班巴士佬返廠睇醫生同劈證行少兩步