hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[問題] [ del ]

tonychow 發表於 2018-5-27 15:26 | 顯示全部樓層

自問半個新東人,唔算青沙常客。
287X 下繁留後情況都算嚴重,柏景灣開始有留後危機。
280X 衰太疏,沙田去紅磡搭鐵平過佢,過海咁搭轉隧巴亦都係最快最方便(網絡大,去到灣仔南/跑馬地/西區等細位方便過西隧轉乘),搭鐵去尖沙咀都唔係耐,非繁等 15 分鐘先有車的話,我搭鐵都已經到旺角。
249X 非繁只有約 20 人,當係無蝕隧道費蝕得咁勁嘅 934。
通常非繁轉車站每站位有 0-2 人等車。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Charon1999 + 1 感謝

查看全部評分

tonychow 發表於 2018-5-27 15:27 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-5-27 14:24
絕對係,以前轉車站可能連三五個人等車都冇,依家下繁都可以有十幾人等車,論知名度同使用率都有進步嘅
...

下繁先得十幾個就死得一條線十幾個就話啫
至於原因,我覺得係要轉車嘅組合一般都有更好搭法,例如沙田去旺角有 81 或者鐵,去深水埗有 72/86,大圍去尖沙咀有 81C,大圍去旺角有擦邊 87B 等等。無錯係唔快,但轉車站等車時間咪一樣喺返度。

hihihi 發表於 2018-5-27 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-27 15:58 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-5-27 15:26
280X 衰太疏,沙田去 ...

沙田去紅磡搭鐵係平過280X,所以280X係唔到紅磡,
亦唔可能搭280X到紅隧口轉車,280X主力都係彌敦道尖咀至佐敦一帶,
如果280X衰太疏,咁應該一早摺左,唔會捱到3年咁耐,
同埋我諗極都諗唔明點解非繁要等15分鐘先上到車,
我搭車轉280X都未試過等足15分鐘,因為有ETA同埋我識預時間轉車,

287X留後情況至夜晚11點幾12點都有出現,一般係假日前.....

tonychow 發表於 2018-5-27 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-27 15:58
亦唔可能搭280X到紅隧口轉車,280X主力都係彌敦道尖咀至佐 ...

首先 15 分鐘係 worst case。其次我比較緊東鐵轉紅隧隧巴同 280X 轉西隧隧巴。
ATENU364TC196 發表於 2018-5-27 16:14 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-5-27 15:26
280X 衰太疏,沙田去 ...

249X一至五朝早過咗上繁好少人搭,而繁時早晚雙向都爆,經常留後,而下午同晚間通常都坐滿窗口位或者坐滿,星期六日基本上每車有約60人,亦見過星期六下晝青衣站上咗40人
934九巴應該好後悔延長服務時間,非繁客量十隻手指數得哂
384047x 發表於 2018-5-27 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

點解249x非繁吉得咁緊要?拉去禾輋廣源會否好啲?
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-27 16:27 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2018-5-27 15:58
亦唔可能搭280X到紅隧口轉車,280X主力都係彌敦道尖咀至佐 ...

雖然280X客量唔係差到摺
但又唔代表佢客量真係好
班次密定疏又的確有唔細既影響
或者版友你識計所以冇問題
但其實好多一般市民都唔識計
又或者計完都係要等
上次搭287X上到青沙等轉280X都等左十分鐘走唔甩
其實對吸引力都差好多

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ksmbh 發表於 2018-5-27 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
青沙全日線只係得沙田區,要做大要等有北區同大埔線全日
10598C 發表於 2018-5-27 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

講開青沙,畢竟A47X都係經青沙(費事有人話我離題),其實佢經青沙嘅目的在於邊到?點解唔仿效A41等線行城隧?定係因為為咗分流城隧先行青沙?