hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴60M,61X,66M,66P,66X重組消息(10月11日生效)

樓主| FBI2 發表於 2014-9-12 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kks 於 2014-9-12 22:43 發表
其實 59A 繁時在九龍區係有存在價值
除左對乘客黎講平 D 同有位坐
亦令到 59X 唔好爆得咁犀利,等 59X 在轉車站可以應付到碼頭區客流
其實繁忙時間 59A 只要唔係跟 59X 尾,
一班車於美孚已經有 20-30 人根本唔係咩出奇 ...

你唔明九巴既用意啦,59A轉唔轉兩繁都係其次,但要縮去美孚以北係必需要做,而且堅決要做.
因為,九巴就係唔想班屯門人俾平過12.8出入九龍區,就算逼爆玻璃都要你坐底俾12.8上X線,咁先可以令X線賺到盡.
當然,如果識用轉乘玩野,就避唔到啦,但一日真係冇幾多個會咁做.

所以,有好多板友建議直接經葵芳出九龍,或者行象鼻山等,根本不可行,因為九巴係要完全將屯門經荃葵來往九龍的日間服務完全消失.
當然,用荃灣區資源自己開一條出入西九則有說服力.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hadboy5 發表於 2014-9-12 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-9-12 21:35 發表
據知59A縮短至葵芳是沒有反對聲音,但轉兩繁就反應比較大.

不過,今次最大爭議反而係259系.

我突然不提59A,是因為署長未正式宣佈行政指令,但她已堅決表明一定會好快硬推,等批文啦. ...
259是不是最大爭議係cut 259B下繁同取消259C?259x就因為價錢太高?九巴係好似北區咁貴幾毛咪算囉,收貴人咁多梗反你
荃灣區有資源就一早就開左啦,改30爭議大改33A仲煩

樂仔〞 發表於 2014-9-12 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-9-12 22:51 發表

你唔明九巴既用意啦,59A轉唔轉兩繁都係其次,但要縮去美孚以北係必需要做,而且堅決要做.
因為,九巴就係唔想班屯門人俾平過12.8出入九龍區,就算逼爆玻璃都要你坐底俾12.8上X線,咁先可以令X線賺到盡.
當然,如果識用轉 ...

點解我最大底線都只係去到美孚 , 最大問題都係因為葵涌道荔景邨同葵涌交匯處唔能夠有足夠補償 , 尤其前者
而且去到美孚 , 其實 59A 可做既短途客源已經幾乎死剩屯門區內
而且都係個句 , 為收多幾個人 $1.3 而要蝕大部分既人 $2.1 , 九巴都依然覺得咁都值既 , 佢咪照做囉 , 到時九巴條數仲差過以前真係唔好響到怨天怨地 , 因為係佢自己一手造成
jx6215 發表於 2014-9-12 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 k20031103 於 2014-9-12 21:55 發表
將59A取消,再加車落59M同59X仲好,59M拉長到葵芳個頭
如果59A真係好客,九巴點會倒自己米,CUT到得返繁時服務

1. 59A真係好客 相比起好多好多線 59A係相當好客
2. 九巴倒自己米唔係第一日既事 32B 36 235 既三隻小豬故事大家聽得太多
3. 你既唔了解屯碼既實際情況 又唔明九巴打緊咩主意
今日佢唔想你比得果十蚊竟然坐得出深水埗
他日佢同樣唔想你只係比八蚊竟然出到葵芳
佢情願開59X特車跟59A完全路線一樣咁行出旺角 都唔會容許59A繼續造福人群
依家最壞既情況係為民請命果班企硬唔放 九巴嬲嬲地就將59A換曬做59X特車
所以59A死/殺/斬/分屍 並 唔 係 因為59A好蝕或者冇客
再講一次 依間公司唔睇客 而係睇前景 啊唔係 錢景

59M去葵芳呢 有邊個唔想啊
冇啦啦拉咁遠唔加價呢 碼頭依邊就得城巴九鐵做過
都係果句啦 你維持到原有服務 咪算囉
仲提咩加班加站加車加特車改善減價新增依家上唔曬日日上唔曬第二站上唔曬黎乜都上唔曬??
下次就到59M加價 一直加到同58M同價 問你怕未
樂仔〞 發表於 2014-9-12 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2014-9-12 23:54 發表

2. 九巴倒自己米唔係第一日既事 32B 36 235 既三隻小豬故事大家聽得太多
今日佢唔想你比得果十蚊竟然坐得出深水 ...

其實 59A 既客量應該都仲多過重組完既 66M
Snoopy@FB8617 發表於 2014-9-13 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-9-12 20:58 發表

其實我諗 59A 最大 concern 係佢個 D「替代服務」仲有無咁既空間去食埋 59A 咁多既客
荃灣至深水埗已經唔同佢計 , 但本身碼頭線係轉車站條龍已經係數一數二地長既時候 , 強行將 59A 既客推落 59M 59X , 究竟係咪一 ...
其實只係差在加幾多班次
若果睇RDP條數同文字
照計59X加一架車同一兩班 order可能都已經足夠
反而59M應該需求會再有幾大程度既提高
可以FF既係59A繼續用緊15部車
仲有order兩線既空間

係就係收九龍價出葵涌
但成本一樣係出九龍既成本之餘
而家日間非繁既客量
仲可能唔使加其他路線班直接雞左條59A非繁既服務
減省既成本已經夠賺
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| FBI2 發表於 2014-9-13 07:58 | 顯示全部樓層

都唔係既,當59A縮短後,如果見59X美孚上唔到車,仲有66X俾你入屯轉,到時慢慢揀,總有一部上到車返屯碼.

呢個咪係九巴策略囉,但至少收左你12.8先啦.

如果唔想咁,仲可以搭234X去荃鐵轉59M,11.3就搞定啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-9-13 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2014-9-12 23:54 發表

今日佢唔想你比得果十蚊竟然坐得出深水 ...

從來冇人質疑59A兩繁客量高,只會有人質疑59A搶到部分X線既客,搞到X線賺唔盡.
所以,CUT唔CUT非繁唔係重點,縮去葵芳才是重點,咁先幫到66X谷客.

ma212223 發表於 2014-9-13 08:21 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

屯轉開始59M,59X都好多人下

如果縮線後59A肯入屯轉就唔同講法
當然服務時間要再長啲
59M,59X唔係放工時間先爆
一出RDP   要去鵝頸橋?
GD1570 發表於 2014-9-13 08:50 | 顯示全部樓層

其實當57M真係可以CUT短服務時,59M就可以大條道理拉到去荔景北
但碼頭區肯唔肯畀多$1就另一回事喇..
你有你可愛,我有我好笑。