hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2015-2016 年度九龍城區路線發展計劃
開啟左側

[問題] 2015-2016 年度九龍城區路線發展計劃

dennis28a 發表於 2015-1-29 02:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 01:15 發表

但係樂華、三彩同牛頭角只能三揀二,況且 2X 去程其實根本停唔到旺角(最多係協和小學行過去)。

我估九巴想條線非繁都有客,所以經埋牛頭角,但係 30 分一班又會有咩人專登等?

2X 想搶青山道紅小生意,事實上搶唔搶到?至少夠平同定點班次,都幾吸引既(尤其係 2 蚊客)。
而 2X 做 BBI,我認為點都夠吸引將來做大條線。

反而問題係 14B、28B,九巴堅持唔拉 14B 上山,又唔肯為 28B 加 BBI,結果仲要再用 2X 去用 BBI 搶錢。
我都想知,究竟九巴係彩褔政策係點。

原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 01:15 發表

不過如果有 213D 同 9 的話,13D 再改經樂華都無意思,秀明道用唔著四條旺角線。不如早死早著,拎去換線,
或者至低限度縮落翠屏兼全線拆樓。

28 不嬲都入碼頭,無增加對 13X 的影響,不如問下點解安達臣份建議會出左 13X 213X 兩條重疊線
但無解決過 13X 兜路,而且條 213X 仲要係 copy 早年九巴將尖的 idea 仲好…

將來條線開唔開得成又點會有人知,但你唔寫比運吉?人地就落埋去招標新線,正所謂生人點都係霸死地,依點你明的。
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2015-1-29 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-1-29 02:06 發表
2X 想搶青山道紅小生意,事實上搶唔搶到?至少夠平同定點班次,都幾吸引既(尤其係 2 蚊客)。
而 2X 做 BBI,我認為點都夠吸引將來做大條線。

反而問題係 14B、28B,九巴堅持唔拉 14B 上山,又唔肯為 28B 加 BBI,結果仲要再用 2X 去用 BBI 搶錢。
我都想知,究竟九巴係彩褔政策係點。.

不過要半粒鐘一班,而且飛起九龍城,意味住唔會停未來的九龍城轉車站,應該無咩有用的轉乘俾佢。
但我覺得 2A 2X 6D 等西九線,其實有重組空間。

而 14B 28B 的問題,我諗係九巴呢一兩年對三彩的政策 180 度轉變。
之前開 28B,其實佢唔係真心想做彩福,而係借人過橋做九龍灣觀塘,見到有 224M 28A 兩條垃圾線就拎來玩。
出到來結果九龍灣觀塘客路唔錯,彩福就真係麻麻,但繁忙時間都唔係太差,返學時間更可以頂閘,彩福往啟業一班車做兩車客。

當然今年選舉年都可能關事…

但而家見到佢好落力走去插旗,如果今年先做彩福區內線,我諗未必係 28B,可能係真係整條正常少少的線上去。

之前聽過一個講法,話佢地係想 28B 俾彩福轉車用,
但大家都知道唔會有人兜大圈落山上山落山出觀塘轉車入新界,28B 就算加 BBI,正常人都唔會咁用。
而家的情況,我覺得如果去中九龍,用拉直左的 9 號去九龍城轉車,會好過用區內線駁跨區線。
問題係駁新界線,我由一開始就覺得唔應該係求其塞條 28B 俾人,而係應該全盤重組
14B 16M 23 23M 26M 等互有重疊、客量欠佳的區內線,一次過解決觀塘區內往返不同社區之間的問題。

至於安達臣插旗問題,我明的,問題只係我覺得成個安排唔合理,無全盤考慮地區規劃。

fb.com/scientisthk2usa/
HV9990 發表於 2015-1-29 03:55 | 顯示全部樓層
11D改兩味,竹園客間接有著數喎,由觀塘往返竹園新轉乘優惠下只需$5.1,比11C平
不過cut到繁時各做兩個鐘,睇黎都係等陰乾
KCRC . Keep Moving
ma212223 發表於 2015-1-29 06:05 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

2X一開始得30分鐘班
9號一拉上去就減車減班
定線上係進取
資源運用方面其實都係保守

唔知區域性重組仲搞唔搞呢堆線
但咁拉咗條9上去可能縮窄咗3C/9/203E嘅重組空間
一出RDP   要去鵝頸橋?
leeallen 發表於 2015-1-29 07:35 | 顯示全部樓層
23及26M合併為26A,來往彩虹至觀塘碼頭(不在本區計劃內)

過到先算
ATENU1198 (UR1585) @ 619
hon_son_wilson 發表於 2015-1-29 08:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-1-29 02:21 發表
不過要半粒鐘一班,而且飛起九龍城,意味住唔會停未來的九龍城轉車站,應該無咩有用的轉乘俾佢。
但我覺得 2A 2X 6D 等西九線,其實有重組空間。

願聞其詳
ma212223 發表於 2015-1-29 08:35 | 顯示全部樓層

回復 65# 的帖子

除咗加價之外
我睇唔出過咗有咩壞處

當一條開15 一條開20
緊有唔少班次拖卡
一出RDP   要去鵝頸橋?
hadboy5 發表於 2015-1-29 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-1-29 06:05 發表
2X一開始得30分鐘班
9號一拉上去就減車減班
定線上係進取
資源運用方面其實都係保守

唔知區域性重組仲搞唔搞呢堆線
但咁拉咗條9上去可能縮窄咗3C/9/203E嘅重組空間 ...
果款似,叫做有新服務方便削減舊路線,但條線實唔實用係後話,但睇返部份版友評價算係正面,不過兩條所謂特快係收貴一蚊,睇下居民受唔受,希望7同9繞經返碼頭,即使唔係總站都好
AVD1 發表於 2015-1-29 08:40 | 顯示全部樓層
28 號搬入去尖沙咀碼頭做法正確,早就應該咁做,
我係同意上面所講如果 7/208 合併之後,7 應該需要繞經尖沙咀碼頭。

對於彩福有多幾條對外全日線呢個係認同,
而家 2X 同 9 號最少都叫真係有用先,起碼可以出到旺區。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
leeallen 發表於 2015-1-29 08:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-29 08:35 發表
除咗加價之外
我睇唔出過咗有咩壞處
當一條開15 一條開20
緊有唔少班次拖卡

因為你唔熟四順尐路至咁講,
咁合併除順天外,等同取消
23冇分別,又要加價,只有
壞處,睇唔到有咩好處
ATENU1198 (UR1585) @ 619