hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西區巴士路線客量變化詳細數據
開啟左側

[經歷分享/報告] 西區巴士路線客量變化詳細數據

kay 發表於 2015-4-21 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-4-21 21:21 發表

據我所知,大約70%
2仔都咁勁?

2號減班後個年交D數據,2仔繁時好似得5成(未減班前兩邊總站開出最高同最低加埋除2都無),非繁得36%

如果2仔繁時都有7成8成,我又唔信佢蝕得好勁喎

不過呢度有樣野唔明

其實18縮短去屈地街之後,都唔係主力做西區,接近同2號一樣性質,點解地鐵開多三個站,18客量跌得咁勁而2仔又無乜事?開始想不通
世界很簡單 人類很複雜
SB6206 發表於 2015-4-21 21:36 | 顯示全部樓層
23B其實真係可以摺得,只要加25A<>23既BBI就應該搞掂

其實估唔到5X竟然跌得仲勁過18X, 另外今天看了fb西區交通個group,佢地話果d數據係請批「專業人士」嚟幫手計,所以大家記住唔好盡信份數據表!!
053h4 發表於 2015-4-21 21:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tomchen 發表於 2015-4-21 21:42 | 顯示全部樓層

修打蘭街最繁忙時段城巴成日推架流動八達通出黎叫人中門上車,o個個時段反而無計...
 樓主| FBI2 發表於 2015-4-21 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-21 21:30 發表
2仔都咁勁?

2號減班後個年交D數據,2仔繁時好似得5成(未減班前兩邊總站開出最高同最低加埋除2都無),非繁得36%

不過呢度有樣野唔明

其實18縮短去屈地街之後,都唔係主力做 ...

7成計多左架啦.
不過,2仔最多客係下繁

論載客量,2仔唔算差,但論盈利,2仔的確非常差.
如果要收4.1,行車里數最好維持6公里或以下,咁樣可以係全日平均5成載客率之下圍皮.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
9032~HW1045 發表於 2015-4-21 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-4-21 21:30 發表
2仔都咁勁?

不過呢度有樣野唔明

其實18縮短去屈地街之後,都唔係主力做 ...
18多客係北角至上環,
你數皇后街梗冇客架.....
kay 發表於 2015-4-21 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-4-21 21:41 發表
地鐵咁好客都唔覺得巴士大跌客的話

講幾多都無意思
其實都係睇運吉想用客量定載客率黎做野姐

至於載客率,依家運吉開忠明義,用佢鐘意個一個地點做調查

例如18,佢用西區做調查,無問題

之前有地區人士係北角數到18早繁班班頂閘既數據已經可以秒殺運吉了(道理係,點解你得我唔得先)

至於計載客量決定去留,睇跌幅正路計係3B/5X/18X取消完先到18,如果死18唔死3B/5X/18X,運吉呢個情況下亦不能自圓其說,又係等比人鬧

暫時睇運吉可以話進退失據,尤其係,比你講得掂班區議員,但講唔掂班居民

如果運吉落order一次過取締西區全部巴士服務,或者仲好過搞黎搞去越搞越爛,迫巿民搭鐵先係政府政策,順便比新創建甩身

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 10 運吉取締新城皆大歡喜

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
9032~HW1045 發表於 2015-4-21 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 SB6206 於 2015-4-21 21:36 發表
23B其實真係可以摺得,只要加25A23既BBI就應該搞掂

其實估唔到5X竟然跌得仲勁過18X, 另外今天看了fb西區交通個group,佢地話果d數據係請批「專業人士」嚟幫手計,所以大家記住唔好盡信份數據表!! ...

23B:
東行通車前佢數0710柏道班次,
返學車你預左3成幾,
但通車後數1745果班,
你想幾多客?雖然我唔太反對取消23B下繁

5X同18X都係跌到冇眼睇,
劃線班友真係切腹喇.....
9032~HW1045 發表於 2015-4-21 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2015-4-21 21:42 發表
修打蘭街最繁忙時段城巴成日推架流動八達通出黎叫人中門上車,o個個時段反而無計...
你話個調查幾科學呢....
9032~HW1045 發表於 2015-4-21 21:54 | 顯示全部樓層

TD做堆數出黎都係俾位班土共開到101X全日,
跟住拎其他線任砌啫........