hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站

castanopsis 發表於 2015-7-22 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-7-22 14:29 發表
如果咁轉車點解唔MTR?
35分鐘佈已經到, 選擇巴士時間已經唔係首選, 最大問題係唔想轉車

我無話九展做轉車站之後,98D要縮短唔入尖東、296D要縮短唔入尖西、14X要取消
現有唔想轉車既乘客,一樣可以一程車到達
轉車站只係俾貪快既乘客多一個選擇,同時擴大網絡既覆蓋範圍
而我好相信轉車係可以快過地鐵

舉個例:
寶林去尖東,搭98D,唔塞車大約40分鐘到
如果九展落轉215X/219X,淨車程可以大幅縮短至25分鐘
215X+219X係半車海班次,計埋等車30分鐘應該搞得掂
港鐵車程大約係35分鐘+5分鐘步行
未有轉車站之前,98D車程只係同港鐵打和,有轉車站之後,巴士會明顯快過鐵

唔好唔記得
九展轉車站會服務唔少無鐵路既地區,例如藍田山同麗港城
整個轉車站,唔止幫佢地提速,仲可以令佢地去到更多地方
例如麗港城-->土瓜灣,原先無車到,加咗轉車站之後,可以轉11X,方便快捷
又例如藍田山-->佐敦,本身好麻煩,如果可以轉14X/296D/98D個車海,係方便好多

上述幾個轉法,無轉乘優惠之下係好貴
但只要將九展變成一個有轉乘既轉車站,將會成為居民出行首選,係有好大吸引力
kc_loo 發表於 2015-7-22 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 17:00 發表

我無話九展做轉車站之後,98D要縮短唔入尖東、296D要縮短唔入尖西、14X要取消

舉個例 ...

落得車都要等車時間, 仲要繁時好大機會215X full
時間上我睇唔到有好大分別
你等一次98D, 再等一次215X, 時間好可能多於10分鐘
仲要日曬雨淋, 時間上既唔穩定, 我真係睇唔到轉次車有好大好處
ATS131@45 發表於 2015-7-22 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 17:00 發表

舉個例 ...

如果你要我地土瓜灣既人等20分鐘先黎一班既11X, 例不如係機隧出口加個巴士站仲好
castanopsis 發表於 2015-7-22 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ATS131@45 於 2015-7-22 19:37 發表
如果你要我地土瓜灣既人等20分鐘先黎一班既11X, 例不如係機隧出口加個巴士站仲好

九展做轉車站之後,11X絕對有加密空間
土瓜灣出口加站,首要條件係要有位安置咁多條密車線
jpoon 發表於 2015-7-22 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ATS131@45 於 2015-7-22 09:21 發表

我唔認同,事實上土瓜灣出口係好有需求為土瓜灣區加設巴士站
請問土瓜灣出口有邊度可以起到轉車站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2015-7-22 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 YY487 於 2015-7-22 12:43 發表

啟德隧道土瓜灣出口一早有巴士站預留位
不過我唔會覺得東行個預留位係適合俾巴士停站
上繁入紅隧車龍去到邊先?仲要埋轉車站,班客真係多得你唔少,明明快線唔塞都要入慢線排隊

http://jpoon9394.blogspot.com/
castanopsis 發表於 2015-7-22 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2015-7-22 18:03 發表
落得車都要等車時間, 仲要繁時好大機會215X full
時間上我睇唔到有好大分別
你等一次98D, 再等一次215X, 時間好可能多於10分鐘
仲要日曬雨淋, 時間上既唔穩定, 我真係睇唔到轉次車有好大好處 ...

98D如果你識用預計到站時間個功能,基本上係完全唔使等車
近期我經常性要來往坑口同尖東,用app之後基本上最多都係等2-3分鐘
不過的確個app唔係個個識用,希望九巴喺站頭多加宣傳

215X早繁成日爆我都知
但就算你咁唔好彩班班215X都上唔到,12分鐘內一定有班219X救你
唔使擔心,計落唔會慢過一程98D
而非繁215X基本上好少爆,最多坐滿企幾個

尖東搭港鐵本身好麻煩,要喺地底行長通道
巴士吸引力真係唔細
如果加多個轉車站擴大巴士個速度優勢,相信唔介意轉車/逼人既港鐵客會轉投

ATS131@45 發表於 2015-7-22 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-22 23:36 發表
請問土瓜灣出口有邊度可以起到轉車站?

請自己google,土瓜灣出口有停車灣位可加設巴士站
ATS131@45 發表於 2015-7-23 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-7-22 23:41 發表
上繁入紅隧車龍去到邊先?仲要埋轉車站,班客真係多得你唔少,明明快線唔塞都要入慢線排隊

上繁車龍有幾可頂到去新山道呀?
土瓜灣全區居民都要塞歐化呀,機隧有線又唔塞車就唔俾搭,而家土瓜灣既人就真係多得你唔少啦
hadboy5 發表於 2015-7-23 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ATS131@45 於 2015-7-23 00:02 發表

上繁車龍有幾可頂到去新山道呀?
土瓜灣全區居民都要塞歐化呀,機隧有線又唔塞車就唔俾搭,而家土瓜灣既人就真係多得你唔少啦
假約果位設轉乘站,將極旺(例98D,13X)SKIP曲街,交哂俾全日的15X做,有無得諗