hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線
開啟左側

港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線

CRH5 發表於 2016-5-13 22:22 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2016-5-11 15:14
最大問題係輕鐵除左冇足夠列車司機,列車數目都唔足夠(1112,1118,1027,1091維修),遲下第二期列車退役, ...

其實真心鐵記都唔想變返輕鐵
如果真係變返,返屯碼就要先落一層再上返1台,仲要比巴士等得耐(而家506係屯門站係等一陣先開,屯門輕鐵站咁多條線,邊可能慢慢等?咪又係即捕即解)
部分人就自然會流失返巴士(尤其屯碼、龍門居,有左轉車站後),對成盤數(西鐵系統)都冇so

HS1588 發表於 2016-5-11 13:37
如果唔係海榮路個站唔夠位,
506 最適合既總站應該係海榮路個位

針對依個問題,用越站循環就搞掂

同埋個人認為K53+K58合併版 weekend應該全日
我唔知Harrow 平日搞到點塞,可能真係影響班次,但係weekend全日可以吸引到良田人一程車直達黃金海岸、咖啡灣個度玩,仲可以舒緩下K51既壓力(而家星期日得K51)
當然要吸引到人,定點班次/ETA係必要元素
S3BL343@66 發表於 2016-5-13 23:36 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-5-13 13:01
不如縮到兆康掃管笏,甚至縮到良景/寶田邨掃管笏,如其諗方法輔助但效果有限,不如直接cut走個段算,慳返 ...

問題係富泰不少學生坐 K58 去良田大興山景番學

其實我覺得鐵巴可以重新大執屯門K巴,不好條條線都開到鬼死咁長

K51 富泰 <> 原有路線至市中心 <> 友愛 <> 兆麟

K52 龍鼓灘 <> 蝴蝶 <> 龍門 <> 市中心 <> 屯門站
* 往屯門站方向停屯門市廣場再跟 A33P去屯門站

K53 掃管笏 <> 山景邨 (B3A總站) (不變)
* 改為全日服務

K54 屯門公路轉車站 <> 置樂 <> 市中心 <> 屯門站
* 全日服務
K56 屯門碼頭 <> 市中心
* 即 506 縮短至市中心

K57 寶田 <> 碼頭
碼頭 <> 湖景 <> 置樂 <> 市中心 (往良田方向停屯門市廣場) <> 新墟街市 <> 虹橋 <> 良田 <> 寶田
* 早上往寶田部份班次可以考慮改以嗚琴,不入良田為終點站

K58 富泰 <> 原有路線至山景 <> 龍門 <> 屯門碼頭
* 上午放學時間富泰往碼頭;下午放學時間碼頭往富泰

jx6215 發表於 2016-5-14 03:33 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-5-13 23:36

其實我覺得鐵巴可以重新大執屯門K巴,不好條條線都開到鬼 ...

我同意可以重新大執屯門K巴 亦同意唔使條條線都開到鬼死咁長

K51 富泰 <> 原有路線至市中心 <> 友愛 <> 兆麟
==>不如直接D 用A73路線富泰-屯碼-悅湖去做K51
始終需要景峰<>置樂<>屯碼既路線 唔可以K51 K52都唔做置樂

K52 龍鼓灘 <> 蝴蝶 <> 龍門 <> 市中心 <> 屯門站
==>跟506走線會比較照顧西鐵站 理論上行車時間比行安友豐穩定
反建議置樂尾站

K53 掃管笏 <> 山景邨 (B3A總站) (不變)
==>同意上面講 起碼假日應該同K58合併

K54 屯門公路轉車站 <> 置樂 <> 市中心 <> 屯門站
==> 一早應該咁早 但同K53會有一大段重疊

K56 屯門碼頭 <> 市中心
如果K52好似上面咁改 又係美樂枝燈前面來回都加個站 咁506就可以收檔
或者做新屯-西鐵站/市中心特車就夠

K57 寶田 <> 碼頭
碼頭 <> 湖景 <> 置樂 <> 市中心 (往良田方向停屯門市廣場) <> 新墟街市 <> 虹橋 <> 良田 <> 寶田
K58 富泰 <> 原有路線至山景 <> 龍門 <> 屯門碼頭

其實K58有佢既作為既 但冇必要拉到去屯門碼頭咁遠
再者龜龜唔會鐘意K1X K2X既走線 有就留左啦
拿我就諗唔到點去良田但係停市廣場 不過我覺得停到的話兩個方向都搶到58MX9260X既客
一至五黎計 K58值得一試咁樣改做K57去三聖/青山灣(起碼客量有保證)

dogdog002 發表於 2016-5-14 19:59 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2016-5-13 23:36

其實我覺得鐵巴可以重新大執屯門K巴,不好條條線都開到鬼 ...

如果可以大執既話

610 614 615 就唔會存在啦

但係而家依然唔少人搭

不過鐵巴諗法真係唔可以用常人方式諗

K53 K58 K74 K75P 呢幾類空氣常客都可以運作都今時今日

言而佢地正綫可以做到成隻狗咁真係巴士界既奇跡

流星☆雨 發表於 2016-5-14 21:07 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-5-13 12:01
唔好玩啦,富泰 > 兆康站;置樂 > 屯門站唔係接駁咩 ....
其實 K58 都係富泰番兆康幫唔到 K51 手
不如往 ...

兆康站南北之間有隧道連接?!
趕客路上 理_得你
S3BL343@66 發表於 2016-5-14 22:32 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2016-5-14 03:33
我同意可以重新大執屯門K巴 亦同意唔使條條線都開到鬼死咁長

K51 富泰  原有路線至市中心  友愛  兆麟

搞錯左 K57 去寶田停唔到市廣場
其實 K52 碼頭 <> 置樂一段可以改坐 K57
至於 K51 去唔去碼頭,我擔心會長得濟先唔建議
K58 落碼頭都有作用既,碼頭都有不少學校區
同埋新 K53 去到山景 加埋K57,K58無咩需要去市中心置樂
dogdog002 發表於 2016-5-14 22:49 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2016-5-14 21:07
兆康站南北之間有隧道連接?!

咪就係輕鐵站中間果條通道

初時就當係緊急通道

而家變晒俾港鐵黎泊車

同樓上要FF就去番F1區啦

K58根本應該要Cut左去

最多留番 番放學時間果幾班都夠晒數

其他時間大把替代品真係搵鬼搭

貪室外夠維他命D多咩

真係見到都眼怨

S3N353 發表於 2016-5-15 00:35 | 顯示全部樓層
西鐵綫通車至今12年, 屯門區人口不斷增加。區內交通模式一直無變過...輕鐵唔重組可以理解,

點改都會有人反對。但港鐵巴士12年內無變動過,
就真令人費解, 雖然加車一直進行中, 但重組路線
有效地減輕輕鐵壓力.k53, k58合併路線是可以的,
只要配合區內路線重組, 輕鐵會更有效率...
平等機會 多元共融
atr207 發表於 2016-5-15 01:09 | 顯示全部樓層

絕對贊成k53 k58合併 同全日啦到時可以直接由良景搭去黃金海岸唔使轉車

astrial 發表於 2016-5-15 02:06 | 顯示全部樓層

講起輕鐵重組,我反而覺得首先應該cut 614 615,614P 615P就延長去洪天路塞住洪水橋把口,順便做下洪福邨生意

屯門站去青公一帶,依家最大問題係3條K線係屯門站嘅位置都唔同,搞到K53同K58起唔到輔助K51嘅作用。

首先K51斬開做兩條線,佢大致上係做緊兩批客(富泰-市中心,西鐵站-青公),可以依呢個方向斬。K51富泰-原路線-市中心-安友-兆麟。K54屯門站-市中心-置樂-大欖。

K53有兩條出路:
1)維持原狀繼續做校巴線+輔助新K54。
2)維持現時走線,但係升格為全日。同時新K54飛起置樂,屯門站-市中心-(安友過而不停)-三聖-大欖。兩條線做聯合班次(參考290/290A)

至於K52,其實有唔少人係蝴蝶落車(甚至乎騎術學校落車去美樂)轉506同59M,如果K52可以拉直去西鐵站應該可以搶九巴客(龍鼓灘-蝴蝶-龍門居-建安-屯門站-市中心)。506取消。至於悅湖-置樂呢段,我提議開新線K56,輕鐵車廠-美樂-悅湖-置樂-市中心-屯門站。咁樣可以順便將IVE同龍門居嘅客同海邊一帶分開。原本506屯門站-兆麟一段由新K51補上

至於K58,其實我覺得佢專心做返校巴線仲好。縮短去屯門站。青公一段留俾K53,新K54集中做