hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線
開啟左側

港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線

dogdog002 發表於 2016-5-15 12:24 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2016-5-15 02:06
講起輕鐵重組,我反而覺得首先應該cut 614 615,614P 615P就延長去洪天路塞住洪水橋把口,順便做下洪福邨生 ...

首先樓上要明白K58甚至全日左都係唔會分簿輕鐵壓力

就算要搭巴士都走去搭58M

行到去輕鐵站果頭唔搭輕鐵走去曬三四個字搭K58

呢個咪係問題囉

等輕鐵係點都舒服過等巴士

逼輕鐵都好過逼巴士

有人話轉506要過對面月台又上又落

唔好唔記得506轉西鐵可以直入大堂

鐵巴目標應該要係好似K76咁樣變成特快先至有效率直達某區

而唔係日日運空氣唔知做乜咁

astrial 發表於 2016-5-15 15:01 | 顯示全部樓層
我自己住屯門碼頭一帶,506轉唔轉返輕鐵真係無意見,因為係各有各好。我自己就偏向keep住做巴士,落屯市/新墟買嘢可以用盡輕鐵轉乘優惠

其實睇番現時506嘅客量,分分鐘輕鐵都未必搞得掂,最後可能變成705/706嘅情況。一架企滿人嘅506可以係龍門居落咗一半人,客量分佈係非常唔平均。夜晚時段西鐵站排隊係可以排到去屯門河,變相晒時間上車

咁倒不如將506拆開,龍門居一條線,湖山路以南一條線,順便將K52拉直搶客。咁樣可以打散排隊嘅人,減少上巴士時間。

K58一線走天涯嘅走線,根本就係校巴線格局,而港鐵認為富泰-良田/山景係客倉,咁倒不如維持原狀。縮短去屯門站只係為咗慳車放落青公線,同埋減少屯門站-青公唔同線唔同站位嘅混亂情況。甚至乎可以考慮單向服務
1320 發表於 2016-5-15 15:36 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-5-11 21:22
// K58 南行可以兜入屯門站巴士總站(唔知重組後入唔入),或者再進取啲杯渡路左轉河傍街之後係巴倫紐/一田 ...

"可以兜入屯門站巴士總站(唔知重組後入唔入),或者再進取啲杯渡路左轉河傍街之後係一田兜返出嚟,做返同K51 南行同站 "
支持 呢個point, 而家 k51, k58, k52/3 分開晒位, 直係好惡等
其實k52 都應該咁行,
咁就一次等晒k51/2/3/8
The Designer
樂仔〞 發表於 2016-5-15 15:53 | 顯示全部樓層

K76 唔係天北輕鐵太慢嘅話,根本唔會有市場

鐵巴唔識做巴士都唔係第一日嘅事
路線冗長,輔助角色唔夠明顯等等,都係鐵巴嘅弊處嚟

如果要重組,我反而會咁諗:

K51 富泰 <-> 掃管笏,不經兆康站南及井財街,由新路線 K51P 兆康站南 <-> 富泰專做西鐵轉乘客
井財街可以行去景峰上車,兆康站南因為去景峰以南需求明顯好低,就算要轉都可以去到屯門站先轉,甚至根本唔需要轉 K51
新增 K51 <-> K53 轉乘

K52 龍鼓灘 <-> 悅湖山莊,悅湖 <-> 置樂 <-> 市中心 <-> 屯門站 <-> 青雲站 <-> 新屯中 <-> 龍鼓灘
拉直 K52 走線,吸引部份乘客搭西鐵出市區,同時輔助屯門站 <-> 置樂段及補償悅湖真空

K53 屯門站 <-> 大欖涌,如上面板友所講往大欖經雅都花園,輔助 K51,全日服務

506 改名 K56 屯門碼頭 -> 屯門站(循環線),屯門碼頭 ->(原線至龍門居)-> 豐景園 -> 安定 -> 屯門市中心 -> 屯門站 -> 青雲站 ->(原線但龍門居、新屯門中心不停站)-> 屯門碼頭
參考咗樓上意見,兼且加快碼頭往兆麟速度(往屯門站要快就搭 K52)同埋同 K52 做分流
鐘聲同深培班學生其實唔少都係兆麟行入去,咁 506 同樣可以咁做,迫班學生係翠寧行入去,唔好再浪費時間係兆麟 loop

K58 富泰 <-> 屯門碼頭,富泰 <-> 兆康站北 <-> 紫田邨 <-> 青松觀 -> 虹橋 <-> 屯門市廣場 <-> 皇珠路 <-> 屯門泳池 <-> 湖景邨 <-> 屯門碼頭,學生返放學時間單向服務(上段往碼頭,下段往富泰)
打造 K58 成學生專線,減輕 507 係屯門站負擔(而家唔少人係富泰去西鐵站搭西鐵再轉 507)

K65 K66 K68 不變

K73 天恆邨 <-> 元朗東,天晴邨後改行天慈路特快,元朗依 K74 走線(回程繼續經大橋村,兼入元朗西總站)
減少天北客係天水圍遊花園嘅時間,天北去天南有 706,無必要繼續係天水圍兜圈
新增 K73 <-> K74 轉乘

K74 天瑞邨 -> 元朗西(循環線),天瑞邨 -> 天華路 -> 三湖 -> 天慈 -> 朗屏 -> 元朗西總站(不停元朗廣場)-> 大橋村 -> 朗屏 -> 天慈 -> 三湖 -> 天華路 -> 天瑞邨,全日服務
為 K73 三湖補位,但縮短至元朗西,往元朗東可轉 K73
新增 K73 <-> K74 轉乘

K75 天水圍站 -> 洪水橋(循環線),原線 -> 洪水橋站 -> 洪天路 -> 田心路 -> 洪元路 -> 洪志路 -> 洪天路 -> 原線,全日服務
深入洪福邨,加強接駁

K75A 天水圍站 -> 洪水橋站(循環線),原線 -> 洪天路 -> 洪志路 -> 洪元路 -> 田心路 -> 洪天路 -> 原線,K75P 服務時段以外全日服務
深入洪福邨,加強接駁,早繁往洪福邨需求較低,用車直接提供予 K75P 作學生專線

K75P 天瑞邨 -> 洪水橋(循環線),還原成原有路線,只提供上段學返學時間班次,下段不設服務
還原成學生專線

K75S 取消,由 K75A 入洪福邨取代

K76 不變
dogdog002 發表於 2016-5-15 17:30 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-5-15 15:53

現實少少啦好嗎,大執係無可能嫁啦,只能夠微調,除非你賣大包變全日加車先至會通過

同埋就算你劏開左係唔會有用,反而拉疏左班次又用多左車

樂仔〞 發表於 2016-5-15 18:58 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-5-15 17:30
現實少少啦好嗎,大執係無可能嫁啦,只能夠微調,除非你賣大包變全日加車先至會通過

同埋就算你劏開左係 ...

點解唔可以大執?講真呢個毒瘤根本一早就要解決,不過都係嗰句,鐵巴由第一日起根本就唔識規劃路線 ...
S3BL343@66 發表於 2016-5-15 22:38 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-5-15 12:24
首先樓上要明白K58甚至全日左都係唔會分簿輕鐵壓力

就算要搭巴士都走去搭58M

K58 行屯公出市中心加全日,去程係可以分擔 505 / 507 壓力 wor到時大興山景會易上車好多
仲有有左ETA加縮短路程穩定班次,巴士的吸引力不會差
至於逼輕鐵都好過逼巴士,你逼過輕鐵未?

S3BL343@66 發表於 2016-5-15 22:55 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-5-15 15:53

K51 富泰 <-> 掃管笏,不經兆康站南及井財街,由新路線 K51P 兆康站南 <-> 富泰專做西鐵轉乘客
井財街可以行去景峰上車,兆康站南因為去景峰以南需求明顯好低,就算要轉都可以去到屯門站先轉,甚至根本唔需要轉 K51

反正 K51 不入兆康站南,倒不如將 K51P 改去兆康站北,同 K58 有協同效應疊茵庭行過去啦;嶺南就去聚康山莊上

K52 龍鼓灘 <-> 悅湖山莊,悅湖 <-> 置樂 <-> 市中心 <-> 屯門站 <-> 青雲站 <-> 新屯中 <-> 龍鼓灘
拉直 K52 走線,吸引部份乘客搭西鐵出市區,同時輔助屯門站 <-> 置樂段及補償悅湖真空
U型走線,加上要入龍鼓灘,我怕走線拉得仲長,班次更加不穩定
不如悅湖 <> 置樂一段比新 K58 做,轉全日;K52就以市中心為總站

506 改名 K56 屯門碼頭 -> 屯門站(循環線),屯門碼頭 ->(原線至龍門居)-> 豐景園 -> 安定 -> 屯門市中心 -> 屯門站 -> 青雲站 ->(原線但龍門居、新屯門中心不停站)-> 屯門碼頭
參考咗樓上意見,兼且加快碼頭往兆麟速度(往屯門站要快就搭 K52)同埋同 K52 做分流
鐘聲同深培班學生其實唔少都係兆麟行入去,咁 506 同樣可以咁做,迫班學生係翠寧行入去,唔好再浪費時間係兆麟 loop

基本上 K52 開短棍已經食左 K56 (市中心 > 屯門站 > 新屯中 > 湖景 > 美樂 > 新屯中 > 建安 > 屯門站),至於兆麟可以用新 K58處理  

K58 富泰 <-> 屯門碼頭,富泰 <-> 兆康站北 <-> 紫田邨 <-> 青松觀 -> 虹橋 <-> 屯門市廣場 <-> 皇珠路 <-> 屯門泳池 <-> 湖景邨 <-> 屯門碼頭,學生返放學時間單向服務(上段往碼頭,下段往富泰)
打造 K58 成學生專線,減輕 507 係屯門站負擔(而家唔少人係富泰去西鐵站搭西鐵再轉 507)

咁樣行我怕一係富泰坐爆部車,良田上唔到;一係富泰唔受,仲有置樂 <> 良田變真空

hokachung 發表於 2016-5-15 23:57 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-5-15 18:58
點解唔可以大執?講真呢個毒瘤根本一早就要解決,不過都係嗰句,鐵巴由第一日起根本就唔識規劃路線 ...
...

老實講,港鐵巴士同其他巴士公司唔同
其他巴士公司執線,一係想多啲人搭,一係想賺多啲
但係鐵巴主力做鐵路接駁,仲要係免費嗰隻(好多街坊都買左西鐵綫月票任搭)
免費嘅野,點都有fans支持,所以啲路線點行法都有一定收視
鐵巴執完線都唔會賺多左,乘客量亦唔會大增,仲點會有心機大執(仲未計區議會嗰關)
仲有一樣野,鐵巴要加quota易過借火,邊條綫多人搭咪直接加車lor,又唔駛煩周圍撲車

exspeed 發表於 2016-5-16 01:10 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2016-5-12 14:05
合併其實係有需要,畢竟屯市往青公三鐵巴線最少客係佢,不過兆康<>屯門站走線唔該執執佢,例如新圍至屯門站一段入震寰路飛走石排鳴琴建安,吸引505田景至新圍、507大興去三聖客轉搭。

以前 A59 咁行但客量有眼睇, 根本班客搭慣輕鐵

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!