RyanPun 發表於 2019-3-26 20:08

kitarolo 發表於 2019-3-26 19:26
所謂車海係表列班次定係
同聯營者競爭嘅額外車先?
本身上下繁681都有唔少柯打車齋做完一單就收上段/下段工,如果唔係,九巴點樣係放工5-6點時間,香港站開5分鐘一班到6點3(如果冇改時間嘅話)

RyanPun 發表於 2019-3-26 20:35

Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-26 12:30
應該咁講
眼下S廠問題就優先派過去
但整體唔夠人既情況下不變

所以我一路以來最不滿九巴嘅原因,有新司機入職寧願拎哂去插旗,插完旗有人手淨都唔著手解決沙廠嚴重缺人(甚至市區廠)嘅問題,隔離廠起碼都有5、6個蓋去冚10個煲,唔夠蓋都識用少2、3個煲,而沙廠就得2、3個蓋去冚10個煲,用少2、3個煲都仲有一半煲冇蓋,咁點樣搭車啫?

kingprowm 發表於 2019-3-26 22:24

kitarolo 發表於 2019-3-26 19:26
所謂車海係表列班次定係
同聯營者競爭嘅額外車先?

我睇到放工時間 ETA 仲有個位數班次,其實現在有 980X 咁多人搭,681 仲要開咁密 ?
又或者下繁金鐘中環都有 980X ,681 和 680X 現還需要在港澳碼頭或香港站開出?
縮去灣仔開都可派少幾部車吧

THomas20010808 發表於 2019-3-26 22:35

我睇到放工時間 ETA 仲有個位數班次,其實現在有 980X 咁多人搭,681 仲要開咁密 ?
又或者下繁金鐘中環 ...

問題金鐘 灣仔一帶沒有合適總站 681車海班次泊不了街 金鐘東又有980X 981p 982x 985塞爆

THomas20010808 發表於 2019-3-26 22:41

mtrA279-262 發表於 2019-3-26 13:09
唔係點迫人坐72出深水埗

72收9.6 81先收6.8

81都叫開marginal班次 只不過下繁正常開單位數班次就難講些 下繁後開14分鐘一班

出九龍通常都係開marginal,不過三四點通常8-10分鐘一班

81好彩有一定數量order叫可以救一救 但一塞車就玩完

THomas20010808 發表於 2019-3-26 22:41

299X明明係獨市生意,都唔明點解成日改25-30分鐘一班

RyanPun 發表於 2019-3-26 23:32

又或者下繁金鐘中環 ...
除非要980X全日之餘,仲要唔影響其他路線嘅班次被減班嘅情況之下,681先可以飛中環,否則681有必要停中環,淨係睇980X金鐘堆客,就知唔可能以依家980X下繁班次數量,去頂埋所有中環返馬鞍山嘅巴士客。

THomas20010808 發表於 2019-3-27 08:27

RyanPun 發表於 2019-3-26 23:32
除非要980X全日之餘,仲要唔影響其他路線嘅班次被減班嘅情況之下,681先可以飛中環,否則681有必要停中環 ...

同埋681 680X頭站始終有棒場客,好可能要開X980香港站起載

YY487 發表於 2019-3-27 11:30

ky927 發表於 2019-3-27 11:47

有無得拉埋陽光司機落水?譬如繁忙/非繁忙頂下更

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 九巴優先調撥巴士車長予沙田廠