S3bl430 發表於 2019-3-28 00:51

其實咁收車法,背後的原因除了請人不力外,還會不會有其他因素
例如係最高工時減少,惡客減少司機入行意欲,退休潮,跨境巴搶司機,甚至係東西線通車前巴士公司準備的陰乾服務(剛巧沙田廠收車最嚴重)
按道理巴士公司跟准許回報加價/減價,工資上升壓力最終都可以轉嫁到乘客身上,只係時間差的問題

如果係最高工時減少/司機入行意欲降低/跨境巴搶司機,
咁就係結構性問題,就算轉做新城營運路線,都會面對好似九巴既司機資源短缺的問題,都係要犠牲短期利益以提升薪酬處理

如果係為了準備東西線延長後的情況,咁我覺得依家九巴根本進退失據,
面對一條基本完工但唔知幾時通車既強力新鐵路線競爭,依家請多左司機,唔通到時通車後減車炒司機摶上新聞咩?
(新城反而冇依個問題,因為已經歷左果個階段)

加上兼職司機制度自從幾單嚴重交通意外後,調動人力資源彈性愈來愈少,可能先搞到今時今日九巴收車既問題禁突出

GM 發表於 2019-3-28 08:50

S3bl430 發表於 2019-3-28 00:51
其實咁收車法,背後的原因除了請人不力外,還會不會有其他因素
例如係最高工時減少,惡客減少司機入行意欲, ...

同意 老九一路等緊屯馬線減車
另一方面, 北區(尤其上水)近年多左很多新線
蓋少左 但煲仲多左
想唔出事都難

s3bl469@73a 發表於 2019-3-28 09:13

流星☆雨 發表於 2019-3-28 09:40

cz9328 發表於 2019-3-27 23:04
但平日夜晚...最近都仲試過 25-32 分鐘一班驚嚇班次...

我只係投訴左平日早繁;P 迫佢開返足15分鐘一班
之前成日收左去20分鐘一班

下繁尖沙咀返去沙田 搭開班次都無咩問題
(不過286X就唔好提 所以依家都盡量7點半前搭其他 過7點半先敢搭280X轉車)

GM 發表於 2019-3-28 09:46

s3bl469@73a 發表於 2019-3-28 09:13
北區近年發展比起沙田,大埔快咗好多,屆時新界東北大興土木嘅時候,所有東北將會增加至130萬,道路糸統 ...
個人比較悲觀
南北線 道路超負荷問題應該比大西北更嚴峻
尤其北區道路網已經超負荷
大把車已經行大欖 司機已經轉投大西北道路網

GU9338 發表於 2019-3-28 10:03

尋晚得閒睇咗一次 4_X ,
46X 47X 48X 似乎正正常常 , 但 40X 43X 49X 開緊 20/25
仲疏過青沙線 , 轉車站轉車嘅真係自求多福

053h4 發表於 2019-3-28 10:05

S3bl430 發表於 2019-3-28 11:21

GM 發表於 2019-3-28 08:50
同意 老九一路等緊屯馬線減車
另一方面, 北區(尤其上水)近年多左很多新線
蓋少左 但煲仲多左

無論點開新線,九巴車隊總數其實不變/輕微上升, 依條數其實有得預,預唔到既數係司機流失,同埋沙中線/東西線的影響,
尤其係後者,講緊TD可能要九巴減幾百部車(和影響數以百計司機的生計)

另外,
這一兩年巴士公司要減司機工時無可避免要增加每部巴士既人員配置,
揸巴士又係屬於專業工種(唔係玩過OMSI就得,至少要幾年駕車經驗),
九巴依家車隊有4100部巴士既公司,對比新巴城巴車隊加起來只是1千多,
要因應政策改變在短時間尋找數以百計巴士司機填數係難上加難,
現實係,各個巴士公司已經用左好多方法解決問題,包括翻兜退休員工,但都仲係缺人,
相對新城,九巴乘客量有增長,本身引入超長巴士(12.8m)比率不足,亦都放大左缺司機的問題

本來東西線通車可以部份解決依個問題(即車隊縮小,司機需求減少),
但偏偏連政府都唔知幾時可以通車(紅磡站單案相信會搞到東西線無法在這一兩年全面通車)
九巴TD心中應該知道問題所在,但我相信解決依個問題既困難度好高
如果TD依家願意隻眼開隻眼閉,沙廠收車問題相信都會長期繼續落去

kitarolo 發表於 2019-3-28 12:07

新界東人口結構嘅特徵,
我認同,沙中線太有競爭力
但未有明確通車日期、唔想
請太多人避免日後裁員,真係
好難講得通,一直都會有人退休
或自然流失,暫停招聘已經夠數。

西鐵競爭力不是更大嗎?
現時西鐵繁時都係滿瀉,但
同時新界西北人口增長足以
維持大部分巴士線仍健在。

睇呢度收車最離譜
都係277X或277E早繁
北行太晏,雖然新東可能
有其他問題無post出嚟……
沙中線搶到幾多277系嘅客?
過海線就真係危啲,但南北線
食唔到幾多新客/吸引埋西北
居民用嘅論點唔再重覆,未通車
巴士先減班玩陰乾,做到咁明顯
想話運吉唔知情,都唔得喇。

嗱,南港島線當年有人
宣稱唔存在港鐵通車前
先削減服務,顯得港鐵係
救世者嘅人表達吓意見吖。

s3bl469@73a 發表於 2019-3-28 12:36

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12
查看完整版本: 九巴優先調撥巴士車長予沙田廠