RyanPun 發表於 2019-3-27 21:06

ME9661 發表於 2019-3-27 19:44
咁我想點解係s 唔夠人???照計上水大埔都好多屋村,平民多,點都好過港島區無咩公屋,找人仲難
...

上一代司機就不停退休,新請嘅又住市區多,近年新東又有幾多新樓盤,市區/新界西又有幾多新樓盤先得嫁。早幾年前不停咁起私樓(插針樓),大部分係市區同新西,新東除咗近兩三年先入伙嘅水泉澳,同埋有錢人住開嘅九肚山之外,我就諗唔到有咩樓盤喺新東落成過。就算公司比津貼跨區返工,個司機都唔肯喇,返工返咁遠,新東請唔到人做沙廠線自然就不停收車。

新東係就係公屋居屋多,但十個有九個都住足十年八年,甚至係比錢買埋個屋企單位住一世,冇新一代人入到新東住,咁沙廠點請到人做先。

RyanPun 發表於 2019-3-27 21:21

s3bl469@73a 發表於 2019-3-27 20:43
上水廠其實缺人都好嚴重,由其是有幾條大線,分別係270A, 270B,277X同978等,有司機透露每日經常開唔足車 ...

根本成個人口政策淨係側重發展一邊,當某區人口開始老化嘅時候,問題就開始浮現,而新東正正就係呢個問題。

成間沙廠包括大埔上水我可以夠膽講冇一條線係未收過車(包括埋A線收車拉B線車司機做A線做嗰隻),而且收車規模係唔細,講緊每條線最少都3、4架起計。

人又請唔到,上一代人又不停咁退休,仲點開足車。

KE7066 發表於 2019-3-27 21:25

kitarolo 發表於 2019-3-26 19:15
XX廠優先、由對面廠
分擔(兩邊總站都喺沙廠
範圍嘅線咪要暫停服務?)

你估新城係對面受害咁簡單咩
招標線都有得受害呀 ;P

238X 發表於 2019-3-27 21:28

AL_29 發表於 2019-3-27 20:59
好奇問下
238X收/甩左邊班車

梗係 8.30 海濱開嗰班喇

KE7066 發表於 2019-3-27 21:29

s3bl469@73a 發表於 2019-3-27 20:43
上水廠其實缺人都好嚴重,由其是有幾條大線,分別係270A, 270B,277X同978等,有司機透露每日經常開唔足車 ...

跨廠關收車咩事?宜家啲車收到亂曬日日都有跨廠咁款架啦
而且隔離線柯打有咩問題?只要行車時間比足甚少影響到班次人地點營運關你事咩?

0q9w8e 發表於 2019-3-27 21:31

RyanPun 發表於 2019-3-27 21:06
上一代司機就不停退休,新請嘅又住市區多,近年新東又有幾多新樓盤,市區/新界西又有幾多新樓盤先得嫁。 ...
聯和墟係有新樓既…
仲有祥龍圍/寶鄉/白石角…

KE7066 發表於 2019-3-27 21:32

RyanPun 發表於 2019-3-27 12:58
唔係話一定唔得,但要考慮到專利同非專利公司之間嘅關係同問題。同埋TD會唔會比你咁做,為咗去解決九巴自 ...

有牌就得架啦,公司同 TD 層面咪當你兼職,點會唔比?

RyanPun 發表於 2019-3-27 21:35

0q9w8e 發表於 2019-3-27 21:31
聯和墟係有新樓既…
仲有祥龍圍/寶鄉…

坦白講大埔北區啲樓我真係唔熟,但規模就一定冇市區/新西咁大,淨係洪水橋都預計加接近十萬新增人口,新東就擠牙膏咁一萬一萬人咁上,公司點樣請人做嘢。

RyanPun 發表於 2019-3-27 21:39

KE7066 發表於 2019-3-27 21:32
有牌就得架啦,公司同 TD 層面咪當你兼職,點會唔比?

只要TD比就冇問題,個人認為始終沙廠缺人係要先解決嘅問題

cz9328 發表於 2019-3-27 23:04

流星☆雨 發表於 2019-3-25 15:43
積極向政府投訴果然有效
過去3個月內多次投訴,終於迫280X早繁開返齊班次

但平日夜晚...最近都仲試過 25-32 分鐘一班驚嚇班次...
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12
查看完整版本: 九巴優先調撥巴士車長予沙田廠