tonychow 發表於 2019-6-19 21:26

leo_ku 發表於 2019-6-19 18:37
呵呵,上水粉嶺有東鐵,唔駛對照實驗的線。

呀古生你知唔知對照實驗作用係咩呀:L
我講緊獅隧線,你講條鐵真係九唔搭八:L

tonychow 發表於 2019-6-19 21:29

leo_ku 發表於 2019-6-19 21:20
唔可以咁講,北行右轉上橋直入青沙唔算兜,但南行無辦法先咁行。270B有辦你睇一樣大把人坐。 ...

真係見到都發火:L
270B 要做齊深長茘加旺角,唔行青沙都無其他合理選擇,行獅隧都唔順路。86C 唔同,只做深長茘,行獅隧順路,根本無可比性。

tonychow 發表於 2019-6-19 21:35

leo_ku 發表於 2019-6-19 18:35
深水埗站坐鐵返馬鞍山都係10.1, 拍兩蚊機8.1, 都係平過86C架。

仲有,最近有兩蚊機得白田邨瑞田樓(適用 ...

呀古生你都講得出深水埗無 $2 機
我緊係講馬鞍山線沿線 $2 機陣啦:L
而除非你改快方案係 86C 來回走線唔同
否則兩程搭鐵依舊貴咗,仲未計要行或駁腳

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 21:49

miklcct 發表於 2019-6-19 15:56
根據九巴ETA,89S特快由烏溪沙出富安要8分鐘,89D要15分鐘,即係呢段特快可以慳7分鐘;40X由沙田第一城去城 ...

其實等到十四鄉入伙,甚至落禾沙啲新樓起得七七八八,相信好快烏溪沙站直出嗰啲巴士線就會延長服務時間

但唯獨馬鞍台冇新樓起,九巴根本冇意欲開特快接駁線
最好就係搞87S/89S
而89S又比87S好,因為已經係全日服務,冇人搭又唔cut得,應該用嚟搞錦英<>富安特快,順便俾雅景臺全日車

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 21:54

99MAN 發表於 2019-6-19 21:22
冇資源開三條。另外你條86X行大埔道唔行深水埗、石硤尾好肯定唔夠客。

爬下文

我條86X去程係行大埔道直插欽州街,首站即停「福榮街,欽州街」,一站清曬深水埗客,之後即右轉長沙灣道
回程就跟86C原線(或長沙灣道直行),停完「福華街,南昌街」後經元州街、北河街直上大埔道,直返沙田

石硤尾客繼續搭86C漫遊吧

重點係86X食盡深水埗呢個客倉

10598C 發表於 2019-6-19 22:08

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 11:58
你嘅方案係點?願聞其詳
方案仍算係初步,未詳細考慮車數

86 第一城後直行大涌橋路,至曾大屋後上獅隧
原有沙田市中心段,由開辦新線火炭至美孚服務
86A 改以水泉澳為總站

86C 第一城後上獅隧,過南昌街後改落大角咀道,以奧運站為終點站

286C 全日
第一階段:一城後不停站直往青沙,市區段10時前以基隆街為終點站,不載客返回馬鞍山,早上10時起跟286X循環
第二階段:全日恆耀上公路,另開77區新全日線做石門,市區段相同

99MAN 發表於 2019-6-19 22:12

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 21:54
爬下文

我條86X去程係行大埔道直插欽州街,首站即停「福榮街,欽州街」,一站清曬深水埗客,之後即右轉 ...

福榮街轉北河街一定唔夠位。另外咁行法唔見得比石硤尾快幾多。

GW5878 發表於 2019-6-19 22:13

全港既人都唔想自己區巴士線同鄰近果區share,係將軍先咁忽忽地有部分人鐘情做漢奸同匪類觀塘山一齊搭車。

全力支持 286C全日殺 86C,維護馬鞍山本土利益。

KW2523 發表於 2019-6-19 22:15

爬下文

我條86X去程係行大埔道直插欽州街,首站即停「福榮街,欽州街」,一站清曬深水埗客,之後即右轉 ...
九記角度大埔道真係不了,81要減班已經知額外成本點樣,真係想行大埔道入SSP可以獅隧+龍悅道

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 22:24

99MAN 發表於 2019-6-19 22:12
福榮街轉北河街一定唔夠位。另外咁行法唔見得比石硤尾快幾多。

冇人話咁行

係南昌街>元州街>北河街>大埔道

要快當然係跟72,停完九江街即上大埔道,但要做深水埗客倉,冇辦法
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C