hon_son_wilson 發表於 2019-6-19 23:59

10598C 發表於 2019-6-19 22:52
不如你了解下286C全日爭議最大嘅地方先

86C同286C係新界區嘅分別得幾個站,真係“維護”馬鞍山權益應該 ...

提到九龍區走線,286C全日的計劃詳情仍在黑箱中,
年前傳聞的荔枝角道方案都無從證實。

RyanPun 發表於 2019-6-20 00:09

Chnnr 發表於 2019-6-19 22:31
先講 86C
當一個馬鞍山養得起一條線個陣, 條線兜沙田黎仲咩?
你沙田點處理你既事呀, 關馬鞍山咩事, 唔好下 ...
無謂花時間同班蠻不講理嘅人嘈,喺佢地認為嘅世界馬鞍山一定要連著沙田,背景只係得幾萬人口嘅馬鞍山,連馬鐵都冇嘅年代。我一向主張沙田還沙田,馬鞍山還馬鞍山,馬鞍山做唔掂嘅線拉埋沙田做冇人會反對。
但總係有人偷換概念,覺得所有馬鞍山巴士線都冇客,要兜埋沙田先有能力全日。不過無可否認86C的確一條福華街三個站,絕對支撐到成條86C,問題就在於本身深水埗返馬鞍山唔可能行到一條比現時車程快最少15分鐘嘅走線,45分鐘至1個鐘走唔甩。再者深水埗上286C隨時慢過86C入沙田,我試過286C長荔街上都要用45分鐘先返到恆康街,走線提唔到速之餘,強行以286C換走86C係對任何一方都冇好處。不過九巴搞唔成286C全日都注定86C一定唔會有好下場。
另外覺得 86C 兜而無人坐個啲, 其實條線響九巴馬鞍山區客量黎講, 係排響頭個堆份子黎咖.....
我唔知你呢句想同邊個講喇?但我只能講,馬鞍山人對於86C要兜到乙明先上公路其實係好不滿 係事實,但唔代表我覺得因為咁兜路而唔會搭86C,冇T4情況下,將86C再提速唔係冇得考慮,但我會話過到富豪乙明嗰關係唔容易。

paul2357paul 發表於 2019-6-20 05:24

10598C 發表於 2019-6-19 22:52
不如你了解下286C全日爭議最大嘅地方先

86C同286C係新界區嘅分別得幾個站,真係“維護”馬鞍山權益應該 ...

唔明點解例如四小龍近年就算多左咁多新樓三巴都冇乜積極插旗,反而例如荃灣西果邊態度都積極少少。
例如286C若果九巴肯積極番少少放番個重點多D在四小龍南昌站果邊其實都冇壞,就當俾果邊居民多條跳板線出入馬鞍山轉西貢線遊玩。

paul2357paul 發表於 2019-6-20 05:46

hon_son_wilson 發表於 2019-6-19 23:59
提到九龍區走線,286C全日的計劃詳情仍在黑箱中,
年前傳聞的荔枝角道方案都無從證實。 ...

若有青沙線改荔枝角道順時針循環其實都冇壞,培養番個深水埗中心客倉在荔枝角道上落,只怕又係跟270B果種雙邊擺大角咀偷換概念既另類冗長詭計。
例如214都係靠住荔枝角道南昌街另類既黃金角位發左達

AVW28 發表於 2019-6-20 07:52

RyanPun 發表於 2019-6-19 11:07
認真我都係咁嘅人,寧願比更高嘅價錢同更長嘅時間去買個舒服位坐,甚至兜一大個圈先返馬鞍山,認真九巴喺 ...

我們不用理別人那些人身攻擊的言論。
我們每個香港人都有權選擇自己的生活模式,只要不犯法、不影響他人就可。

99MAN 發表於 2019-6-20 10:17

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-19 22:24
冇人話咁行

係南昌街>元州街>北河街>大埔道

Sor Up錯,我嗰意思本來就係指元州街>北河街>大埔道唔會夠位轉,你要考慮埋違泊等因素。

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-20 10:26

sam0904 發表於 2019-6-19 22:59
其實最大問題就係86C提速就提得果雞水咁多
而家仲要停埋新田圍,改線的難度又高左

一城上公路起碼快5-8分鐘
飛埋歌和老街大可以夾埋快7-10

當初停新田圍就係錯既決定
要改既話一係連埋改善成個新田圍交通一齊出

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-20 11:08

99MAN 發表於 2019-6-20 10:17
Sor Up錯,我嗰意思本來就係指元州街>北河街>大埔道唔會夠位轉,你要考慮埋違泊等因素。 ...

87D/281A都搞得掂太子堆橫街窄巷

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-20 11:09

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-20 10:26
一城上公路起碼快5-8分鐘
飛埋歌和老街大可以夾埋快7-10

其實點解86C一開頭要經歌和老街?真係愚昧嘅決定

tonychow 發表於 2019-6-20 11:15

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-20 11:09
其實點解86C一開頭要經歌和老街?真係愚昧嘅決定

靠估:九龍塘轉鐵?
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 馬鞍山人唔係鍾情286C,只係討厭86C