shakugan2005 發表於 2020-7-19 01:52

S3BL100 發表於 2020-7-18 23:50
無追晒咁多文。想重組 38 40 42C,複雜程度未必有大家想像咁簡單。至少有下面呢幾個位要依次考慮

荃葵內陸 ...
1. 依家葵涌邨總站都冇車出東九龍, 做咩要多個香爐多隻鬼搞埋一份?
2. 40飛走葵芳直走荃灣路就話特快, 飛走成個界限街都冇加價飛走美孚點解要加價? 仲未計本身40已經比38/42C分段收貴一毫!
3. 42C縮去長安唔縮去荃灣一睇就知唔想減價, 真係惠及市民就42C縮去如心廣場減價, 拆條新線42X當41咁行長安尾站就已經加左價收現有42C價, 本身42C已經係收貴過38啦喎, 青衣往來華員邨果D真係求其開條43D之類既返學線就得, 平時未轉乘優惠囉!
4. 個問題出係唔想再加資源但現有38/42C走線一郁又要多條全日線, 一開始唔開不經荃灣既41B而開左條42C, 一開始40唔飛走埋美孚係美孚吊條尾係度已經做錯哂!
5. 當年建議既41B都只係38/40基礎下高一級, 即係現有42C收費, 冇話變到現有42C再高一級, 變相38/40基礎下高兩級
6. 結果就係因為41B/40既錯先有左青衣要去華員邨同美孚問題, 咁依家有左轉乘優惠, 青衣要去華員邨補轉乘優惠根本唔難, 美孚既話睇怕要深水埗自己開條線逆走到美孚再上龍翔道
7. 當開多條線又唔得, 又要堅持加價, 咁做法就係愈來愈多X42C/40A依D加左價既繁時特快線, 全日就唔郁算啦

1234567 發表於 2020-7-19 02:18

Waiyin12 發表於 2020-7-19 00:57
如果純粹要一條線做東九 - 美孚
2A 2X 6D算係做緊(刷邊)
仲未計山上有42 98C 214(甘泉街當刷緊邊)

西九東九線不一定是由美孚出發掃過東邊
可以由填海區一带掃返去美孚再逆走上返呈翔道

HR1377 發表於 2020-7-19 07:19

shakugan2005 發表於 2020-7-19 01:52
1. 依家葵涌邨總站都冇車出東九龍, 做咩要多個香爐多隻鬼搞埋一份?
2. 40飛走葵芳直走荃灣路就話特快, 飛 ...
X42C最多兜入長安總站後上長亨

至於荃富街問題其實可以將33分拆33C,起屹點不變,經大河道、沙咀道、荃富街(往油塘方向)、關門口街(往荃灣方向經德士古道)、青山公路、呈翔道、龍翔道、觀塘道、鯉魚門道

增設33C與43A和243M BBI

42C可以縮減至早繁單向服務

40不經美孚,車資加價至9.6

至於40P全日建議234C轉全日兼延長至浪翠園

GW4866 發表於 2020-7-19 07:24

直角=1507 發表於 2020-7-18 09:23
所以我唔同意X42C全日,要全日應該係40P先。
#83提出左一個問題,就係6部車去邊到搶。
問上葵要32 定40P我 ...

咁既然係X42C全日先就唔可以否定呢個事實
X42C全日後係仲有野可以執,不過係去返主線42C咁解

32問題見#157
基本上32係上葵存在感低,撞岩有車都未必會上佢果隻(眾所周知佢行埋d荔枝角道無用位啦...)
問題主要係象石同梨木樹果邊要處理

先前放風40P全日都係話會另行投放資源,當然最後佢都會係沿線抽少少車
重申講多次,40P全日係可以另行獨立搞
還掂差唔多成條線都係獨市位,根本唔會影響出面點重組

GW4866 發表於 2020-7-19 07:35

3BL1 發表於 2020-7-18 15:57
上葵已經有38/40P/42C/X42P/呢堆線都仲唔夠,仲要將唯一一條經美孚嘅40都想收歸上葵/飛走美孚,未免太大咬D ...

其實真係唔想回你文
但你又唔睇清楚人地講緊乜就衝出黎

明明講緊各線執位你就齋曲解做上路想食埋人地條40
同埋唔好乜都入哂上葵數,明明堆線只係經過上葵外面既青山上路

GW4866 發表於 2020-7-19 07:50

HR1377 發表於 2020-7-19 07:19
X42C最多兜入長安總站後上長亨

至於荃富街問題其實可以將33分拆33C,起屹點不變,經大河道、沙咀道、荃富 ...

用X42C做長安=搵人笨

與其搞咩33C,直接用返42C算

最後,你知唔知234C係唔入上葵架?
如果話改線入埋去咁深井果邊會過慢
仲未計條線唔停黃大仙/鑽石山/彩虹

HR1377 發表於 2020-7-19 08:34

GW4866 發表於 2020-7-19 07:50
用X42C做長安=搵人笨

與其搞咩33C,直接用返42C算

如果係咁不如留返42C

33C當33觀塘道版,荃灣段按現33走線,同40,42C冇衝突,當荃灣多一條去東九龍路線,只不過服務地區唔同(沙咀道、橫龍街一帶)

直角=1507 發表於 2020-7-19 10:35

直角=1507 發表於 2020-7-19 10:50

直角=1507 發表於 2020-7-19 10:53

頁: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29
查看完整版本: 要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間