HR1377 發表於 2020-7-15 13:35

直角=1507 發表於 2020-7-15 13:20
都唔錯
順便吉多條坑俾40P全日用

增設23和93A BBI後23不會再去觀碼,鯉魚門道後直接去麗港城

直角=1507 發表於 2020-7-15 13:38

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-15 13:38

直角=1507 發表於 2020-7-14 16:27
13分 vs. 12分
我唔覺得有咩分別

美孚同荔枝角站就唔使排隊?
即係咁快得少少時間甚至隨時塞到慢過平時
仲要順手減埋班既唔見唔得有咩咁好

直角=1507 發表於 2020-7-15 14:11

Waiyin12 發表於 2020-7-15 14:14

直角=1507 發表於 2020-7-15 09:17
1.
你提到40可以輔助30, 30X, 33A, 36A, 38A
我反而覺得呢堆正正係40唔經美孚既代替

1. 嗰堆線係解決到荃葵 - 美孚
先唔計佢地嘅自身問題
30兜荔景山、麗瑤
30x 33A 36A 38A太疏 (對比起37 / 40 / 42A / 44)

但總有一條荃葵線要落一落美孚做美孚東九特快
38 42C有青公包伏
淨返33 同 40其中一條
但33太疏,美孚未必收貨

2. 43M解決青衣 - 青山上路係唔錯嘅選項
但九巴未必肯,因為價錢問題(正如40X源禾路問題)
而家42C東行收緊位位$9.6,西行都$6.4,貴過43M $4.3一大截

3. 澄清返,我建議拆290C出嚟係主力解決觀塘道葵涌特快
將軍澳特快等將藍隧道、六幹通車就開得

10598C 發表於 2020-7-15 14:15

F428Z 發表於 2020-7-15 12:46
你都幾好笑wo, 請問 40 九龍個總站响邊? 你想40唔再經美孚你就要比返野麗港城架啦. 當日40 飛走花墟麗港 ...

咁當日40仲有做石硤尾大坑東同深水埗,69A都冇去呢啲地方
當日議員嘈得最勁係因為麗港城去九龍城呢忽冇鐵路到啫

直角=1507 發表於 2020-7-15 14:41

74queen 發表於 2020-7-15 15:25

Waiyin12 發表於 2020-7-15 14:14
1. 嗰堆線係解決到荃葵 - 美孚
先唔計佢地嘅自身問題
30兜荔景山、麗瑤

3. 唔覺得290系應該用嚟解決觀荃問題 將軍澳係咪需要一條40原線由麗港城拉入去嘅荃灣線先 如果停唔哂東九兩條一齊留就一定攬炒 都係留返東九自己執算啦

74queen 發表於 2020-7-15 15:51

toyl 發表於 2020-7-15 12:10
似80X好睇唔好食,歷史上都派到水塘豪都證明多客,但係就做唔到全日夠客,非繁真係幾差下……
不過咁做海 ...

海盈真係夠客support 全日?如果淨係海盈長沙灣出到嚟可能會好雞肋 而且海盈東九已經有296C再分薄咗啲客源

所以我建議甘泉街之後跟31B咁行 做返舊40嘅青山道元州街深水埗 去長沙灣應該同296C打和 黃金果邊計埋行路應該都差唔多 叫做解決埋6D唔想加車 6P都仲係慢嘅問題

直角=1507 發表於 2020-7-15 16:01

頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間