10598C 發表於 2021-12-1 19:42

GD1570 發表於 2021-12-1 16:51
唔肯停東涌市中心都已經叫敗筆..真心想要幾多客呢...
停又怕同自己埋路線搶客,咁又可以點搞呢...
...
其實E36A唔到東涌市中心相反唔係問題, 屯元天去東涌市中心咪有得搭E33 E36 E37
問題係E36A走線太長, 為左收夠13.9死兜夠40公里, 又倒走本身E34P E34X去天水圍同元朗大馬路班客
結果路線冇效率得黎, 又開得唔密, 元天乘客去返E36 E37轉車, 屯門乘客又唔好預時間搭車

如果龍運肯收$12蚊, 將E36A縮短去兆康北, 開返20分鐘一班, 應該會好做啲
但前題係龍運肯收少兩蚊同放棄少量大西北流水

AE367 發表於 2021-12-1 20:08

EvilKo 發表於 2021-12-1 17:57
而家唔係都用緊屯門962?
連962X都話自己經屯門市中心啦

而家962電牌都有「屯門 962」同「龍門居 962」
但最極品係A33,電牌淨係得「屯門 A33」,但明明佢係做屯門南。

astrial 發表於 2021-12-1 22:31

GD1570 發表於 2021-12-1 16:51
唔肯停東涌市中心都已經叫敗筆..真心想要幾多客呢...
停又怕同自己埋路線搶客,咁又可以點搞呢...
...

元朗唔入大馬路又嫌太兜
天水圍只係覆蓋到1/4

屯門點到即止

運凳都嫌佢浪費資源

dandanlam 發表於 2021-12-1 22:42

E36A係咪真係唔可以改,德業街>型點>大馬路>天慈>天中>天瑞>天耀>天鐵之後原路,再跟E31喺海濱個邊入,停埋碼頭再行番原路呢? 咁樣就cover到以前E34P/X大部分既地方,客量一定會好過依家,至於里數同現行真係有分別嗎?

astrial 發表於 2021-12-1 22:47

thorchan 發表於 2021-12-1 18:31
其實E33係慢過E36A,同一時間喺東涌東迴旋處上公路,一定係E36A先到屯市,而且因為行龍門路,行屯赤的時 ...

特快都要見到架車先得

E36A依家咁嘅班次只做到執雞嘅功效,E33疏極都講緊20分鐘,10分鐘時間已經足夠由屯市去龍門居

真係有心做嘅就應該E36A行返大馬路,天水圍自己一條E37A

想湊夠里數嘅就拉去錦上路上村,起碼都叫做擴大服務範圍

兩條線聯合做到屯赤轉車站15-20分鐘就已經差好遠

九巴成日諗埋啲縮數死兜爛兜做得起先奇

cky 發表於 2021-12-1 22:51

arfung 發表於 2021-9-27 13:49
講開E33/E36A/A33X,不知這幾條線短途分段的成效如何?

E36A東涌區內應執到少少,大會堂往元天就感覺不太 ...

根據我在 VCity 或景峰N次的經驗
A33X 真係未試過見有人上
Vcity 條 K51 就算好長
都真心未見過啲買餸客或學生哥會上

thorchan 發表於 2021-12-1 23:03

特快都要見到架車先得

E36A依家咁嘅班次只做到執雞嘅功效,E33疏極都講緊20分鐘,10分鐘時間已經足夠由 ...

D人真係寧願等E36A都唔上E33架,成日屯市等車,E33走埋D人都唔上E33,條龍有時仲長過E33。

NA4179x賢 發表於 2021-12-1 23:24

特快都要見到架車先得

E36A依家咁嘅班次只做到執雞嘅功效,E33疏極都講緊20分鐘,10分鐘時間已經足夠由 ...

咁拆法執黎嘅都唔夠填兩條線個數
填海區一日未完成,條線一日都係咁
尤其食唔到市中心堆客
條線如上面咁講,縮去天水圍做屯天流水可能有生機

PoohPoohJoe 發表於 2021-12-1 23:29

Sita1004-1017 發表於 2021-12-1 18:59
真係要支支順先得 東涌啲燈口都唔係小嘢加上倔頭路多

無錯
要順住過哂先得LOL
印象中個次好似停左2-3盞就出公路

Sita1004-1017 發表於 2021-12-2 00:25

10598C 發表於 2021-12-1 19:42
其實E36A唔到東涌市中心相反唔係問題, 屯元天去東涌市中心咪有得搭E33 E36 E37
問題係E36A走線太長, 為左 ...

條線已經開咗。縮返落去肯定俾人反枱
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 運輸署回應元天A/E線屯門加站問題+A33X、E33和E36A載客率