S3bl430 發表於 2022-5-22 13:23

ky927 發表於 2022-5-22 01:58
我著眼點係南行公主道排紅隧倒胃🙏🏼🙏🏼
始終同東鐵平行,要俾返客起碼有觀感快嘅感覺。撇除南區沙田試 ...

另外,其實可以參考601/680方式, 182直接縮短至金鐘但入銅鑼灣

如果果時仲有182X, 可以維持在港澳碼頭開出,堅拿道上公路

ky927 發表於 2022-5-22 13:27

qunow 發表於 2022-5-22 10:48
預期大跌實際少跌=跌幅低於預期少跌唔係冇跌
雖然我未至於捕係度數住架架車幾多,但真係眼見好多時,101/111 真係常滿,唔知中間有無減到車,但以目前睇,影響好細亦都無乜需要減車。(可能頭尾段鬆D,但整體真係唔駛減或大減)

又加價 發表於 2022-5-22 13:29

另外,其實可以參考601/680方式, 182直接縮短至金鐘但入銅鑼灣

182入銅鑼灣咪趕埋剩低嘅灣仔客:L

S3bl430 發表於 2022-5-22 13:32

又加價 發表於 2022-5-22 13:29
182入銅鑼灣咪趕埋剩低嘅灣仔客
咁銅鑼灣客相對上仍然肯坐巴士
灣仔唔行灣仔道的話,軒尼詩道客源係比較多

而灣仔道和軒尼詩道,
就好似係彌敦道和上海街的分別咁
唔係每個客都想行入去坐車

另外,如果北行跟N182, 車程穩定性應該會比170走線好小小

S3bl430 發表於 2022-5-22 13:48

Citcalag 發表於 2022-5-22 02:09
灣仔道係客倉來,遠離會展、灣仔站,無理由放棄

請問如果唔行紅隧既話點經灣仔道

我多次坐182/182X,大概可以講到繁忙時間灣仔客的分布(東鐵過海前)

柯布連道:20-30人(佔182灣仔客量40-50%)
莊士敦道:0-10人(佔182灣仔客量5-10%)
克街:5-15人(佔182灣仔客量10-15%)
堅拿道西:10-20人(佔182灣仔客量20-40%)

柯布連道班客相信有不小部份來自灣北, 東鐵過海後客量應該大減,

堅拿道西未發揮潛力, 相信有乘客怕182頂閘而改搭170/地鐵,客量未完全發揮,
依批客在我看來係可以交給經銅鑼灣的沙田線

jpoon 發表於 2022-5-22 16:06

流星☆雨 發表於 2022-5-22 02:00
上彩福倒不如上慈雲山

慈雲山有冇位泊?同埋佢夠唔夠客做2條過海綫?

kay 發表於 2022-5-22 18:11

其實如果灣仔車做埋銅鑼灣過海
103 170行法要兜維園外圍
以前有人提行禮頓道過海

但如果係REGAL HOTEL折返又點?
過左灣仔消防局後先折返
然後停怡和街同鵝頸橋
當然踩入怡和街就要配額
但咁樣折返就中晒怡和街同鵝頸橋

jason969 發表於 2022-5-23 07:37

基於客量回復正常,900於0815 繼續會有加班車

bb606606 發表於 2022-5-23 07:41

jason969 發表於 2022-5-23 07:37
基於客量回復正常,900於0815 繼續會有加班車

102-31 order

Choi 發表於 2022-5-23 08:48

縮得金鐘不如變680C去到北角然後沙田段逆走
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告