Anonymous 發表於 2022-5-25 21:57

樂仔〞 發表於 2022-5-25 21:12
青衣客其實唔係無 potential , 只係班客前面嗰腳係乜咁解 , 有無機會可以吸埋原本係 88 88B 88D 嘅客
有時 ...

根本就應該要開兩三條深入青衣嘅大西北線,靠249M/荃灣轉M線去深入青衣真係太慢

KW2523 發表於 2022-5-25 22:06

FBI2 發表於 2022-5-20 21:32
聽聞老九研究緊
咁行法又兜粉南又兜清河 分分鐘八九個字先上到公路
皇后山聯和墟起步去屯市可能仲慢過261

arfung 發表於 2022-5-26 09:09

Anonymous 發表於 2022-5-25 21:57
根本就應該要開兩三條深入青衣嘅大西北線,靠249M/荃灣轉M線去深入青衣真係太慢
...

如果青衣那邊停多幾條村,再加青衣站補位尾站上公路,用汀九橋往返,屯門那邊停到市中心和屯轉,應該有得做。
比現時轉幾次車快得多和直接。

類似279S的走法有得諗。
大約 青衣南<>翠怡/街市<>青衣城<>長安 (睇下兜埋長亨用西路走,還是北岸公路走)

做到2水客,屯門54區接駁屯轉,青衣小區直達屯市/屯轉換乘。

其實現時想改革261X概念相近,2邊頭站都是小區,但要駁住公路前尾站是客倉(上火/屯市),就有得做。

FBI2 發表於 2022-5-26 09:50

如果青衣那邊停多幾條村,再加青衣站補位尾站上公路,用汀九橋往返,屯門那邊停到市中心和屯轉,應該有得 ...

我同意有需求,不過只做青衣,非繁出唔到好多客,驚要開30分架。

GD1570 發表於 2022-5-26 09:59

我同意有需求,不過只做青衣,非繁出唔到好多客,驚要開30分架。

所以我一直都唔贊成青衣直出,因為非繁肯定唔夠客。或者睇吓非繁68A有幾多客進出青衣站就明了。

經一經荃灣,其實以現行68A嘅走線,
非繁大約10分鐘/繁時15分鐘已經可以過到荃景圍天橋站,
時間上唔係太耐,而且又可以保證到有一定客量,班次唔駛相距太遠,
點解唔咁做呢...

天空之神 發表於 2022-5-26 10:24

如果青衣那邊停多幾條村,再加青衣站補位尾站上公路,用汀九橋往返,屯門那邊停到市中心和屯轉,應該有得 ...

咪即係以前63M但當年 16-25 分一班客量都食哂屎咁樣
但我同意行埋宏福同青桃樓去長青總站

全日開 20-30 收元朗價

樂仔〞 發表於 2022-5-26 10:40

所以咪應該搵條屯門垃圾級嘅線去做就最好
夠癲嘅話大可以玩埋九號碼頭下面嗰堆地方 , 反正 88M 都做到核核突突

FBI2 發表於 2022-5-26 10:44

開20至30分,我點解唔留條68A入來?

FBI2 發表於 2022-5-26 10:44

樂仔〞 發表於 2022-5-26 10:40
所以咪應該搵條屯門垃圾級嘅線去做就最好
夠癲嘅話大可以玩埋九號碼頭下面嗰堆地方 , 反正 88M 都做到核 ...

咁我寧願死攬住68A好過

GD1570 發表於 2022-5-26 10:46

咁同68A有咩分別?去埋長青真係有用處?
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18
查看完整版本: 九巴計劃修改261X行車路線