樂仔〞 發表於 2022-6-10 23:08

2076 發表於 2022-6-10 22:56
掃管笏就真係唔應該再批村巴,以前星堤年代冇 K53 非繁,又冇 252 先至話要村巴啫。
甚至 carmel / napa 都 ...

NAPA 入伙時 K53 仲係兩繁服務 ... 所以 NAPA 批屯門站邨巴都係應該嘅
The Carmel 就搞笑啦 , TD 話條斜路 100 米好長所以要批邨巴喎
咁佢隔離 OMA by the Sea 更加會批啦

LN9267 發表於 2022-6-10 23:09

近年在新界落成的新樓盤,大多數居民也要村巴去港鐵站或市中心,優越感是原因,例如當親朋戚友探訪,可以向朋友說有專車,如果說坐九巴,level低很多。
而且,業主委員會可以就村巴服務容易與承辦商商討,專營巴士又要經RPP,程序繁複。
再者,村巴只是屋苑居民坐,不需要與鄰近公屋、鄉村share同一輛車,亦可能是原因。
作爲街外人,純粹想道路、交通設施等配套問題,如果太多村巴,市中心的交通能否應付這些增加了的負荷呢?

ksmbh 發表於 2022-6-10 23:13

村巴冇$2優惠,只限屋苑居民使用又冇公共交通補貼。但自己話事,服務有保證。

teddybus 發表於 2022-6-10 23:15

LN9267 發表於 2022-6-10 23:09
近年在新界落成的新樓盤,大多數居民也要村巴去港鐵站或市中心,優越感是原因,例如當親朋慼友探訪,可以向 ...

你又啱呀,到時村巴佬唔想撈
一句唔做就可以拍拍籮柚摺線
唔似專巴郁線都要上RPP咁煩

YY487 發表於 2022-6-10 23:22

LN9267 發表於 2022-6-10 23:47

FBI2 發表於 2022-6-10 22:32
買埋d垃圾發展商既樓仲係度擺上菜,napa好過呢件痕大野多多聲啦,連隔離二打六發展商起既oma系列都好過佢 ...
找回數年前的post:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-993957-1-1.html

其實當年版友說的東西現在也適用,我見西半山那些也是坐小巴、巴士、港鐵,不會爭取開村巴。

當然,最後東環也有村巴去東涌市中心,這個屋苑也可能爭取到,畢竟既然人家業主會通過了,即是居民願意承擔多一些管理費,我也尊重居民選擇。

nickk 發表於 2022-6-11 08:02

YY487 發表於 2022-6-10 20:24
邨巴服務水平係由居民同意同監察
可以更貼切配合居民需求
唔似專營巴士咁冇王管 ...

冇錯,旅遊巴公司蝕錢都要做

天空之神 發表於 2022-6-11 08:31

肯定好多人想同 OM 做 pen friend

不過WSP 全日去大欖隧道既駁腳都無
掃管笏一話申請就比幾班車

待遇唔同

kay 發表於 2022-6-11 08:41

不過運輸署都講左D邨巴政策/方向
要鬥贏唔易

當年元朗南邨巴迫死68F
運吉似乎唔想再出現呢D野

qunow 發表於 2022-6-11 08:52

teddybus 發表於 2022-6-10 22:41
好恶嘅業主大會

有病?啲業主自己出錢買服務叫做惡?
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 居民申邨巴 運輸署開九巴 區議員斥無諮詢