kei_hk 發表於 2022-6-17 12:10

edhong 發表於 2022-6-17 11:59
對於唔日常出行嘅乘客,交津只係一個bonus ,慣坐嘅會用全月通

唔去做功課﹐咪無交通津貼囉。

有去做功課﹐咪有得計算交通津貼囉。

石頭 發表於 2022-6-17 12:59

佢地推出港島區月票、甚至九龍區月票都得架?:lol

咁定價低,用既人唔會少~;P

cruisesnet 發表於 2022-6-17 14:12

edhong 發表於 2022-6-17 11:54
呀同學,我知你講乜,不過你個logic少少錯,因為你只係蝕一程車去車站買飛,咁返黎果程係用得飛㗎嘛,咁 ...

我覺得果陣係想回收車票再用為主:lol

GD1570 發表於 2022-6-18 07:32

kei_hk 發表於 2022-6-17 11:47
呢位老師﹐一早已經講左用日票都要計數﹐但大多數人都唔係用$28去做計算﹐而係要加入接駁車費。

就算係大 ...
其實係你唔明姐...

用得依啲多程優惠票都緊係要計數架啦...
有SO先用無SO唔用,有時候有SO都未必會用添...因為有限制嘛..
例如我嘅親身經驗:屯門>元朗>青衣>荃灣>屯門>元朗>屯門
我自己本身都係諗住買日票,一定係最抵(我已計埋首程過去買票嘅$4.8),
但考慮到青衣去荃灣依一程我唔係去近荃灣西站嘅地方,
所以最終都係乘搭巴士/小巴,無買到日票。
依個咪就係講到明:要計數囉!

當然,我知道有人買日票係為咗「唔想煩」,
想自由自在使用,咁依啲當然唔會計入閣下所指嘅人口內啦!

況且,人哋講到明「市區入大西北坐多幾程輕鐵有SO」
咪話咗畀你知問題所在囉...同埋我依然係認為「微利=有SO」囉!
同埋,了解吓我原文係覆嘅乜,點解無啦啦拉到「全日通」先啦!

12Lane 發表於 2022-6-18 08:26

見到大家咁熱烈討論全日通真係幾有趣。前朝遺物,真係唔講都唔會記得,用以前嘅情況去講,理論上就係如果住西鐵站隔離,一出一入應該多數都抵,仲有買十送一。

ahken 發表於 2022-6-18 13:25

12Lane 發表於 2022-6-18 08:26
見到大家咁熱烈討論全日通真係幾有趣。前朝遺物,真係唔講都唔會記得,用以前嘅情況去講,理論上就係如果住 ...

買10送一呢下又係幾吸引,可惜我非大西北人
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16]
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒