GD1570 發表於 2022-6-16 12:50

HV7967 發表於 2022-6-16 12:23
月票可以分幾張出
短途
中途

分得咁散,其實無乜好處。

rusf101001 發表於 2022-6-16 12:56

GD1570 發表於 2022-6-16 12:50
分得咁散,其實無乜好處。

九巴係,屎水未必
始終要比甜頭d客

GD1570 發表於 2022-6-16 13:00

edhong 發表於 2022-6-16 12:25
我睇法係屎水一直都打算以直出、一程過作賣點,多於要平要人轉轉轉。係嘅,某程度上乘客坐得舒服,爽吖吖 ...

我又唔係咁睇啵⋯⋯

其實有邊條屯門區嘅日間過海線(唔計嗰啲特班)係唔兜呢?
960、961都係兜㗎,尤其係961添,其實咪又係要遊走屯門。
只係一間就同公司比較,一間就對家比較,加埋有轉車站同轉乘優惠,
所以先有依一啲討論,同埋不同嘅意見姐!
就算屯馬綫以屯門區(尤其係屯碼區)嚟講,不論有定冇屯門南綫都係兜,
屯馬綫月票一樣大行其道。
至於開車成本,坦白,點都要開㗎啦!唔通全部轉單層車咩。

回正題:
月票本身就係一個優惠,我當佢係回饋畀一啲忠誠顧客,所以其實賺唔賺錢都係其次,
馬住班客先係皇道。坦白,我都唔覺得九巴張月票係賺錢㗎啦;P;P
嚟緊仲要搵埋龍運一齊蝕添:lol
至於新巴城巴因為三個專營權問題,未必可以一張月票三個專營權通用,
但有咗九巴依個龍運回贈先例,我認為城巴絕對係可以仿效個做法,
最多都係畀少少錢八達通公司,我相信佢出月票仍有作為的。

GD1570 發表於 2022-6-16 13:03

rusf101001 發表於 2022-6-16 12:56
九巴係,屎水未必
始終要比甜頭d客

所以我寧願佢賣$680-$700,再搵CITI一齊宣傳85折+交津優惠,
吸返啲長途客試水溫。

市區線就出套票(類似港鐵都會票),好過出短途月票。

qunow 發表於 2022-6-16 13:03

巴士的膠 發表於 2022-6-16 12:18
改到79X行大欖同加返50/55去正常服務時間同班次先再諗點用張月票去街。

停站問題

12Lane 發表於 2022-6-16 14:03

GD1570 發表於 2022-6-16 13:00
我又唔係咁睇啵⋯⋯

其實有邊條屯門區嘅日間過海線(唔計嗰啲特班)係唔兜呢?

如果月票係無助改善營收,一早應該收回左。
喺巴士公司角度睇,佢燈油火蠟又係差唔多,只不過係更有效利用網絡路線運載力,又比少少甜頭乘客,令大家覺得係一家便宜兩家著。
事實上就假設營收不變,你月票平左嘅錢只不過由其他新客攤分左,拉上補下,理論上講就係載客率高左。但因為九公網絡夠大,呢個缺點好容易被抵消,你上唔到968咪978轉車,想去屯轉駁腳中意上架貴車又得,呢個就係城記長途線好難做到嘅網絡效益。

GD1570 發表於 2022-6-16 14:11

12Lane 發表於 2022-6-16 14:03
如果月票係無助改善營收,一早應該收回左。
喺巴士公司角度睇,佢燈油火蠟又係差唔多,只不過係更有效利 ...

所以我就會講月票其實只係馬住班客,賺唔賺錢都係其次。
正如我都唔認為九巴月票甚或港鐵月票都有錢賺,
學你話齋咪又係拉上補下。

其實新城嘅新界嘅網絡唔完善依層當然啦,
但佢去到港島就唔係咁講法啦,分分鐘完善過九巴喺新界嘅網絡:lol

所以,我又唔覺得城巴出月票會無競爭力,只係大家只係放喺新界依一邊姐。

12Lane 發表於 2022-6-16 14:15

GD1570 發表於 2022-6-16 13:03
所以我寧願佢賣$680-$700,再搵CITI一齊宣傳85折+交津優惠,
吸返啲長途客試水溫。

認同新城出都會票模式好過月票。
就算七舊水比四十程962,已經有一定吸引力同保證路線月內基本收入。既可防止網絡缺陷為個別路線所帶來嘅額外乘車壓力,又可某程度上留住搭客。

12Lane 發表於 2022-6-16 14:27

GD1570 發表於 2022-6-16 14:11
所以我就會講月票其實只係馬住班客,賺唔賺錢都係其次。
正如我都唔認為九巴月票甚或港鐵月票都有錢賺,
...

港鐵月票點會冇錢賺,
咁高載客人次,佢營運成本又低。

正如九巴月票我都覺得未必冇賺,淨係講吸到一班單向客轉雙向,已經夠晒數,理論上就係吸到一班本身搭唔夠780嘅客去轉買,所有車程轉投巴士,已經賺左。你每日搭夠十程978都係唔會令佢賺少左,除非你搭到佢識加班架姐。

kiwai 發表於 2022-6-16 14:31

lsc04d11 發表於 2022-6-16 07:41
當年對手都好似做50蚊一日搭B1(尖沙咀開出那條旅遊循環線)
尖沙咀開出的旅遊線, 我反而諗起當年T1九龍遊的$30一日通, 及魅力巴士100D的$30一日通行證及$50三日通行證

頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒