GD1570 發表於 2022-6-16 14:59

12Lane 發表於 2022-6-16 14:27
港鐵月票點會冇錢賺,
咁高載客人次,佢營運成本又低。

高載客人次唔代表一定賺..
不過港鐵個成本比較固定,所以要賺唔難..
不過計返每程少收咗嘅數可唔可以COVER姐...

九巴月票唔同,唔好理依家3送一優惠,正常會買嘅都係一啲通勤客,
佢咪8成都係要搭九巴,有冇月票都係要搭,
所以按此道理其實九巴好明題係收入少咗,
至於係咪可以由嗰兩成客補回,依層就唔知喇...
不過一啲額外嘅收益(例如廣告收入)依啲我哋就計唔到啦,
所以唔包括在內。

都係嗰句:有時做月票優惠嘅嘢,儲人頭好搵過張月票賺唔賺架...

kitarolo 發表於 2022-6-16 15:14

巴士的膠 發表於 2022-6-16 12:16
城巴A已經有員工價,唔合資格用員工價但又日日搭A車嘅客應該唔多。倒不如賣皇后山/54區線套票,一次俾例 ...

城巴A線正價客同日回程半價啦
皇后山或54區專屬套票又係作用
不大,好少流去其他競爭對手,我係
城巴就唔整啦。

nwfb1001 發表於 2022-6-16 15:18

HV7967 發表於 2022-6-16 12:23
月票可以分幾張出
短途
中途

不如按路線種類分組,唔同組唔同價

e.g. 1、2、2A、5系、10、81、82、85一組 ;2X、720系、722一組

edhong 發表於 2022-6-16 15:23

GD1570 發表於 2022-6-16 15:41

kitarolo 發表於 2022-6-16 15:14
城巴A線正價客同日回程半價啦
皇后山或54區專屬套票又係作用
不大,好少流去其他競爭對手,我係

睇你點睇啦!

始終九巴個轉車網絡比起現有路線真係可以話大幾倍,
雖然唔太方便(78A轉車無雷公咁遠,67A就漫遊屯門,仲有條來勢兇兇嘅K54),
但總會有影響力的,
所以未必唔會流去其他競爭對手。

ahken 發表於 2022-6-16 15:49

睇你點睇啦!

的確係咁:西九,啟德,將南調景嶺=直接黨鐵;54區,皇后山,新東,屯門南,天水圍=轉車駁腳

好彩嘅係,如果唔係強求直車,都未至於話完全冇選擇(應該話,直車選擇一早冇咗,因為已經落喺屎水手上)

rusf101001 發表於 2022-6-16 16:18

睇你點睇啦!

67A買左月票梗係搭返寶田再上車,保證有位坐

GD1570 發表於 2022-6-16 16:25

rusf101001 發表於 2022-6-16 16:18
67A買左月票梗係搭返寶田再上車,保證有位坐

睇吓你想去邊...
出葵芳或旺角就可能會快啲,其他地方可能同碌去轉車站時間差唔多...

EvilKo 發表於 2022-6-16 17:07

GD1570 發表於 2022-6-16 16:25
睇吓你想去邊...
出葵芳或旺角就可能會快啲,其他地方可能同碌去轉車站時間差唔多...
...

不過 67A 轉 58M 又真係幾惡毒 ge

GD1570 發表於 2022-6-16 17:09

EvilKo 發表於 2022-6-16 17:07
不過 67A 轉 58M 又真係幾惡毒 ge
其實依個方案都只係出荃灣/葵芳方向啱用,回程真係有排行:lol
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒