EvilKo 發表於 2022-6-16 17:14

GD1570 發表於 2022-6-16 17:09
其實依個方案都只係出荃灣/葵芳方向啱用,回程真係有排行
63X/68A虎地再轉啦
虎地行去五柳路又好兆康苑又好其實好好行

GD1570 發表於 2022-6-16 17:18

EvilKo 發表於 2022-6-16 17:14
63X/68A虎地再轉啦
虎地行去五柳路又好兆康苑又好其實好好行

63X同68A咩班次先:lol:lol

kitarolo 發表於 2022-6-16 17:30

nwfb1001 發表於 2022-6-16 15:18
不如按路線種類分組,唔同組唔同價

e.g. 1、2、2A、5系、10、81、82、85一組 ;2X、720系、722一組

善巴話呢啲線係蛋撻價
仲要收唔足原價嘅,就算月票
惠顧者眾,都唔難想象會疏到點

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-16 19:12

做套票或者即日來回優惠箍實班直達客好過啦,月票又唔夠人覆蓋大,又放多啲血

cruisesnet 發表於 2022-6-17 00:37

GD1570 發表於 2022-6-16 08:07
都唔一定嘅,最起碼港鐵仲有張屯馬綫(屯門-南昌)全日通,$28/日,都吸到啲客。
(雖然一定要喺指定屯馬綫 ...

西鐵果張如果係市區人入大西北會坐幾程輕鐵係幾so

JX9097 發表於 2022-6-17 09:12

edhong 發表於 2022-6-16 15:23
不如按座位位置唔同價,應該比較好

70xx導航位可以收貴啲;P

kei_hk 發表於 2022-6-17 09:55

cruisesnet 發表於 2022-6-17 00:37
西鐵果張如果係市區人入大西北會坐幾程輕鐵係幾so
用西鐵日票﹐都要識計數﹐隨時只係做到 "保本/微利"﹐做唔到 "有賺"。

由於不是每個人的出發地點都可以徒步去到指定西鐵站﹐因此要計埋接駁去指定MTR車站的交通費用。
當你計埋之後﹐就要坐好多程收費的輕鐵/鐵巴才可以cover。

** 以上係根據現時MTR有每程3.8%折扣而言﹐當3.8%完結後又另一種講法﹐因為回本已經成為基本野。
當3.8%做完後﹐基本上只計算西鐵市區去新界一次來回﹐已經可以回本。
ref: 荃灣西 > 元朗 : $14.2 x 3.8%折扣 = 現時實付$13.6

當然﹐你都計埋 "十送一"﹐這樣成本會低一點。
不過﹐你坐夠10次之後﹐再去換新車票坐第11程先算啦。

GD1570 發表於 2022-6-17 10:32

kei_hk 發表於 2022-6-17 09:55
用西鐵日票﹐都要識計數﹐隨時只係做到 "保本/微利"﹐做唔到 "有賺"。

由於不是每個人的出發地點都可以徒 ...

1. 微利其實咪即係有賺囉。
2. 點解要坐好多程輕鐵/港鐵巴士先可以回本?肯定個個都係市區出發,唔可以由屯元天出發?

cruisesnet 發表於 2022-6-17 10:36

GD1570 發表於 2022-6-17 10:32
1. 微利其實咪即係有賺囉。
2. 點解要坐好多程輕鐵/港鐵巴士先可以回本?肯定個個都係市區出發,唔可以由 ...

2) 因為西鐵來回已包一程輕鐵接駁. 而且大西北出發, 去西鐵站果程要自費, 無市區入大西北抵

GD1570 發表於 2022-6-17 10:40

cruisesnet 發表於 2022-6-17 10:36
2) 因為西鐵來回已包一程輕鐵接駁. 而且大西北出發, 去西鐵站果程要自費, 無市區入大西北抵

...

咁市區去屯馬綫站嗰程咪一樣要自費...分分鐘仲貴過輕鐵嗰程。
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16
查看完整版本: 傳新城推出月票被拒