koneotis 發表於 2022-6-18 00:36

teddybus 發表於 2022-6-17 22:31
唏可能佢同屎水粉一樣都係慢慢行唔出汗又要隨時攤抖撥涼,所以要行足5分鐘呢

同埋嗌得你包容佢行5分鐘, ...
無必要格硬標籤是否屎水粉,事實上旺角個pool係夠大容納鐵+巴士,唔見得兩者只能活一個。大把行少過5分鐘既嘅組合都有人寧願坐巴士,102就係一例。79X真正問題應該係班次點樣平衡需求同乘客觀感,入曬伙的話應該可以支撐到日間非繁20。

下下都直接話人小粉黃,其實更加敗緊好感,亦完全無助討論。

3asv322 發表於 2022-6-18 02:33

建議不如679縮短至會展站,979延長至會展站吧

HR1377 發表於 2022-6-18 07:11

ricky 發表於 2022-6-18 00:21
除非,觀碼肯定有位放呢條城巴線?797在觀碼只係分站,當然較易應付。

https://hkbus.fandom.com/wiki/%E8%A7%80%E5%A1%98%E7%A2%BC%E9%A0%AD%E7%B8%BD%E7%AB%99

觀碼總站後方通道可以容納78X和55停泊

55總站設觀碼

12Lane 發表於 2022-6-18 08:45

無必要格硬標籤是否屎水粉,事實上旺角個pool係夠大容納鐵+巴士,唔見得兩者只能活一個。大把行少過5分鐘 ...
唔太覺得79x「觀感」有幾差,一來條邨未入晒伙,而家都有一半客都係靠沙頭角公路出,香港都唔知有幾多個同類鄉村區域有半全日直車出市區。79x再轉車入沙頭角麻雀嶺方向嘅客都見過有,有需要用嘅,旺角上到車佢真係最快入到沙頭角公路。主因都係粉嶺站轉車入去費時失事,78k慢又疏,小巴又疏,所以唔見得79x係冇吸引力。

JX9097 發表於 2022-6-18 09:05

無必要格硬標籤是否屎水粉,事實上旺角個pool係夠大容納鐵+巴士,唔見得兩者只能活一個。大把行少過5分鐘 ...
呢位板友都出哂名
舖舖都唔係討論
佢講嘅嘢唔可以唔啱聽㗎
勁過首相本聖經

fatpear 發表於 2022-6-18 09:15

條78X繼續行到觀繞走番轉頭都算,始終去啟德需求細擺啟德做頭/尾站特快位一樣浪費兼嘥時間,
但唔該喺觀塘加番個站先啦,而家個頭/尾站巧明街近牛頭角仲多過近觀塘,而家條線係低能到觀繞直接落觀塘特快但唔停觀塘

EW9016 發表於 2022-6-18 09:24

皇后山線有冇試過12.8米,等佢派車都靈活啲

ricky 發表於 2022-6-18 09:43

HR1377 發表於 2022-6-18 07:11
https://hkbus.fandom.com/wiki/%E8%A7%80%E5%A1%98%E7%A2%BC%E9%A0%AD%E7%B8%BD%E7%AB%99

觀碼總站後方 ...

797泊位前面?

932gz6061 發表於 2022-6-18 09:51

都唔知次次傾屎水線就吹到咩小粉黃出黎有咩意義,某版友講到咩小粉黃勢力大到令咩運吉厹都驚,我到今日都仲記得,因為呢句野無腦程度令我驚訝到害怕

79X要 非繁有30,繁時有20,咁先真係有bargaining power

港島收車比新區投資下都岩
(但唔係78X半全日先)
希望運吉唔批呢個

Citcalag 發表於 2022-6-18 09:52

toby_tl10 發表於 2022-6-18 00:02
仲有其他行法
4. 啟新道、八達街、大有街、彩虹道、蒲崗村道、大磡道上橋
5. 啟新道、七寶街、六合街、四 ...

八達街左線多死車,好容易卡死。

個人認為最好都係景泰街出返大路上橋
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務