hkt133 發表於 2022-6-19 21:16

加班又話人搶客,唔加班又話人無心做。
不如自己落去搭下,睇下係咪咁多人出九龍或者返入皇后山先?
成班鍵盤巴膠真係難招呼

eric278 發表於 2022-6-19 21:24

asv98.kw131 發表於 2022-6-19 17:55
當沙頭角公路啲客死?而家有大約 40% - 50% 都係沙頭角公路嘔出嚟。
政府想香園圍公路(龍山隧道)有公共交通工具全日往來
唔想重蹈當年青沙公路因全日巴士線太少,遭到審計署「照肺」的覆轍
(來源:審計署署長第七十號報告書)
https://www.aud.gov.hk/pdf_ca/c70ch08.pdf
留意4.6段:
//
截至2017 年12月,駛經青沙公路沙田段(即尖山隧道和沙田嶺隧道)的專營巴士線有23條,但沒有公共小型巴士(即小巴)線駛經該道路。就此,審計署留意到:
(a)   就截至2017 年12月駛經3條連接九龍與沙田的隧道的專營巴士和公共小巴線所作的分析顯示,只有5條駛經尖山隧道和沙田嶺隧道的專營巴士線(當時有九巴249X, 280X, 286X, 287X及龍運機場巴士A47X)提供全日服務,但提供全日服務並駛經獅子山隧道和大老山隧道的專營巴士線卻分別有21和23條;
(b)   沙田區議員不時要求運輸署進一步善用青沙公路,並開辦駛經沙田段的新巴士線。例如,在2017年7月舉行的沙田區議會轄下交通及運輸委員會會議上,有區議員要求改善巴士服務(例如把某些巴士線的服務由繁忙時間延長至全日服務,並增加某些巴士線的班次),以進一步善用青沙公路,紓緩獅子山隧道和大老山隧道的交通擠塞情況。此外,有商會要求運輸署開放尖山隧道予紅色小巴行駛。
//

ricky 發表於 2022-6-19 21:29

天空之神 發表於 2022-6-19 21:07
咁可以全日食 78X 之後來回兜皇后山既

不過兩巴未來只有大鬥法

呢度站友話78X做全日會令城巴蝕本,但皇后山邨本身位置偏僻,對外交通無乜選擇,就算走線唔完美,都一樣有大把人搭。對城巴嚟講,78X有一個潛在對手,就係277A。萬一九巴一先過城巴成功申請277A做半全日,城巴唔使再諗78X全日。就算九巴乜都唔搞,佢單靠78A的萬能轉乘,都會打得低城巴,所以城巴點都會將78X做半全日/全日,鎖住班客。
679應該都要半全日,城巴現階段唔做,可能博人在老隧轉車站轉680、681、682,呢啲線佢同佢姐妹公司都份,但相信最後佢都會將679做埋半全日。

hkt133 發表於 2022-6-19 21:35

呢度站友話78X做全日會令城巴蝕本,但皇后山邨本身位置偏僻,對外交通無乜選擇,就算走線唔完美,都一樣 ...

咁就要運吉唔好咁智障,封死人哋行觀塘、九龍灣海皮,唔俾人入大馬路喇。;P
美其名就話俾城巴一線生機,有新服務,實際上就搵笨當關照;P

FBI2 發表於 2022-6-19 21:44

hkt133 發表於 2022-6-19 21:35
咁就要運吉唔好咁智障,封死人哋行觀塘、九龍灣海皮,唔俾人入大馬路喇。
美其名就話俾城巴一線生機, ...

運吉名義就話公平競爭,實際就想阻止競爭,大家分餅仔

ATE7025 發表於 2022-6-19 22:04

932gz6061 發表於 2022-6-18 09:51
都唔知次次傾屎水線就吹到咩小粉黃出黎有咩意義,某版友講到咩小粉黃勢力大到令咩運吉厹都驚,我到今日都仲 ...
係囉

79X 早繁得30-40個客出九龍原來就值得加班
耀東早繁收車收到企爆落山就好合理

真係Goodest logic

1320 發表於 2022-6-19 22:27

Kj2052 發表於 2022-6-17 12:35
拆條繁時線直去長沙灣好過啦

如果拆到一條旺角去尖沙咀既話, 拆到全日直去長沙灣都得:lol

天空之神 發表於 2022-6-19 22:36

呢度站友話78X做全日會令城巴蝕本,但皇后山邨本身位置偏僻,對外交通無乜選擇,就算走線唔完美,都一樣 ...

我咁睇,要攪大大老山萬能轉乘

78X 798 682 682B 679 真係要睇城新點處理
白石角如果插到旗先有機會做大
尤其對家爛做呢區
(當然,大窩西同太和九巴都唔care)

但將軍澳新東三線全敗
根本無機會攪大轉乘網絡

天空之神 發表於 2022-6-19 22:37

eric278 發表於 2022-6-19 21:24
政府想香園圍公路(龍山隧道)有公共交通工具全日往來
唔想重蹈當年青沙公路因全日巴士線太少,遭到審計署 ...

B7 B8 B9完

作故搵其他野作

1320 發表於 2022-6-19 23:20

樂仔〞 發表於 2022-6-19 17:22
菜街又窄又多車都快過行洗衣街至少 3 分

無錯, 66X 日日行大運, 仲要係塞住咁行, 真係唔知為咩, 早就應該改返停菜街
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務