0q9w8e 發表於 2022-6-20 07:46

10598C 發表於 2022-6-20 01:47
獨市唔代表多客
佔比高唔代表啲咩,基數細都係 talk sheat,唯一意義就係令人覺得你好煩

條503應該去大埔啦

k20031103 發表於 2022-6-20 08:17

hkt133 發表於 2022-6-19 21:35
咁就要運吉唔好咁智障,封死人哋行觀塘、九龍灣海皮,唔俾人入大馬路喇。
美其名就話俾城巴一線生機, ...

而家招標行觀塘新線都入唔到觀塘道,想避免塞車情況繼續惡化

eric278 發表於 2022-6-20 08:52

天空之神 發表於 2022-6-19 22:37
B7 B8 B9完

作故搵其他野作
三條線目前都未投入服務
唔好計埋落去

12Lane 發表於 2022-6-20 09:26

10598C 發表於 2022-6-20 01:47
獨市唔代表多客
佔比高唔代表啲咩,基數細都係 talk sheat,唯一意義就係令人覺得你好煩

而家中意玩招標嘛。
一條街又招標,一條新屋邨又招標,現階段要全日夠客就冇可能龍山直出,而係搭埋聯和墟直出,但招標嘛,佢又唔可以劃條線出黎打番277x。
前面都唔係冇提過,居民日常駁附近區域都未做好,就搞一大堆長途線,就同當初安達臣淨係谷213m最後黃大仙鑽石山彩虹就靠迫爆條214。
皇后山一樣,有預感503總有一日會處理唔晒區內穿梭需求,番學都有需求,到時都可能要是旦拉條經上水嘅長途線入去。
認同穿隧道直去大埔條線全日仲好。

12Lane 發表於 2022-6-20 09:33

kmbdennis 發表於 2022-6-20 02:27
其實九巴要反擊的話?乾脆將278A全日或半全日服務就最實際啦!

代入九巴角度諗,根本驚都未驚過。
一來攬住條大龍脈78A,你望下288同213m有衰過?
278A仲攬埋聯和直出,又有城隧轉乘,真係半全日都唔會搞唔掂。
反而另一邊廂78x真係咩都冇,諗都諗到頭痛。

10598C 發表於 2022-6-20 09:58

而家中意玩招標嘛。
一條街又招標,一條新屋邨又招標,現階段要全日夠客就冇可能龍山直出,而係搭埋聯和 ...

安達臣唔知係運輸署以為靠 213M 就可以處理轉乘鐵路嘅乘客,抑或打從一開始就打算比 214 做貴價流水

皇后山出市區單靠自己(同牛屎沙公)就幾近冇可能夠客直出,但如果係去大埔呢啲鄰近地區就應該夠客
所以皇后山係有能力而且值得有一條經沙公龍山去大埔嘅線

至於 503,攞返安達臣 89A 89C 做例子
其實有一部分客怕左新清都會搭經振華道嘅 89A 89C 落九龍灣站轉車
不過唯一同皇后山唔同嘅係,安達臣一開始就有同 89A 89C 重疊嘅 213X
但皇后山得 503 一條線去上水,變相要擺多一條上水至皇后山巴士線會有一定限制

其實都可預見 503 之後會變車海級,尤其生左 503K 出來之後
即管望下國松會擺陸續係 803 803K 抽調幾多部車過去(Fun fact: 兩條線剛好都係 03 尾,生左條 K 線出來)

所以個人覺得,他日應該拉 276 入去皇后山
一方面回應皇后山要求有車去大西北;另一方面側面同 503 競爭
亦做皇后山往返粉嶺南區內流水,又方便粉嶺南前往元朗
計過應該加三部車就夠

0q9w8e 發表於 2022-6-20 10:23

而家中意玩招標嘛。
一條街又招標,一條新屋邨又招標,現階段要全日夠客就冇可能龍山直出,而係搭埋聯和 ...

所以招標應該揾啲聯和墟都冇既
例如沙田

0q9w8e 發表於 2022-6-20 10:25

安達臣唔知係運輸署以為靠 213M 就可以處理轉乘鐵路嘅乘客,抑或打從一開始就打算比 214 做貴價流水

皇 ...

79X都勉強夠既
雖然當年係270D 拉過去 上水尾站會好過而家好多

S3bl430 發表於 2022-6-20 10:35

皇 ...
題外話,現來回看運輸署批503小巴可能係對受鐵路嚴重打擊的小巴營運商的一種保償

Mercer 發表於 2022-6-20 10:39

皇 ...

安達臣唔知得罪邊個11X 214係比佢地流水用.正常線條213D貴過27咁多
最後係條213X 只貴1蚊係最抵搭果一條.
290X 就安達臣都冇分段, 食哂兩邊全費
仲未計九龍區24個站先過海既613

頁: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務