ricky 發表於 2022-6-19 23:26

天空之神 發表於 2022-6-19 22:36
我咁睇,要攪大大老山萬能轉乘

78X 798 682 682B 679 真係要睇城新點處理

城新的轉乘網絡去咗九龍同將軍澳,同啟德路線同將軍澳/西九龍7字頭做轉乘,但九巴太壟斷新界區,新城無優勢

巴士的膠 發表於 2022-6-20 00:01

1320 發表於 2022-6-19 17:39
79X 太早收車, 旺角應該去到11點半都仲有車先似樣, 出市區都應該做到晚上7
反而78X 就太進取, 佢好去唔到AP ...

反正點行都係塞車又唔俾行觀塘道嘅時候,隊入去成業街、巧明街都叫比較近市中心,偉業街對觀塘真係太遠。

10598C 發表於 2022-6-20 01:47

獨市唔代表多客
佔比高唔代表啲咩,基數細都係 talk sheat,唯一意義就係令人覺得你好煩

個人覺得屎水乃至運輸署,都錯判皇后山非繁忙交通需求
78X 係就係獨市特快去東九,但非繁忙商貿區需求真係好低,加上 78X 逆走走線實在好樣衰
當然唔排除 78X 嘅乘客會係係商貿區落車,然後行返出觀塘道
唯有指望下改順走後未來啟德發展有人去

運輸署好著重皇后山長途往返市區交通需求,以及基本北區區內穿梭人流
但對於「中長途」交通,運輸署幾乎零著墨
皇后山居民唔少本身生活圈子都係新界區,就算一般外出閒逛,可能都會傾向去附近地方而非比 30 蚊來回旺角
無論個人合理推測乃至地區層面,都會見到皇后山往返元朗、大埔等鄰近新市鎮有一定需求
偏偏運輸署將呢個責任擺曬係 78A 轉火車,以及一條八蚊嘅小巴出上水轉乘

我敢講,屎水申請一條皇后山往返太和站、大埔中心嘅巴士線,會好過、實際過將 78X 半全日

kmbdennis 發表於 2022-6-20 02:27

其實九巴要反擊的話?乾脆將278A全日或半全日服務就最實際啦!

proschebus 發表於 2022-6-20 02:57

獨市唔代表多客
佔比高唔代表啲咩,基數細都係 talk sheat,唯一意義就係令人覺得你好煩

其實皇后山去上水用小巴行其本上都係錯,有咩理由一條穿梭就近的社區巴士路線都冇,起碼都要條273B/D嘅物體。如果皇后山邨都係新香港人多,比條口岸或上水站線會更加適合,去太和大埔?73拉過去完事😜

kay 發表於 2022-6-20 07:18

獨市唔代表多客

賺兩蚊客錢非繁好靠兩蚊客支持交通服務

932gz6061 發表於 2022-6-20 07:28

ATE7025 發表於 2022-6-19 22:04
係囉

79X 早繁得30-40個客出九龍原來就值得加班

79X上繁係接近坐滿,唔係三四十人同埋30變20,45變30係有機會吸引到更多客出現,前提係本身已經唔差

戰略加班好奇怪?咁厹64X同65X又係咪企滿出城?RPP載客率十幾%都可以加?
2A唔熟唔講

10598C 發表於 2022-6-20 07:29

kay 發表於 2022-6-20 07:18
賺兩蚊客錢非繁好靠兩蚊客支持交通服務

Um... 閣下呢句同話阿媽係女人冇分別
皇后山多新家庭,兩蚊客比例高極有限
何況問題不在於兩唔兩蚊,而係本身需求問題

932gz6061 發表於 2022-6-20 07:33

ATE7025 發表於 2022-6-19 15:22
都唔知你有冇去菜街等過車嘅
好多時遇到嘅狀況係本身ETA 寫部車係某一個時間到,假設係17:00到站,咁咪早 ...

紅日唔熟
但一至六我下繁去等冇咩大問題,寫1835會到嘅車最多都係1837會到

整體遲盡5分鐘到旺角街市,成堆線都係咁樣
咁係咪開20分或以上經洗衣街or菜街嘅線都可以評為無吸引力?

如果用你講法,d 27係旺角拖夠3架4架番順利我又可以話27冇吸引力?(講緊厹個eta有同冇差唔多)

932gz6061 發表於 2022-6-20 07:35

kmbdennis 發表於 2022-6-20 02:27
其實九巴要反擊的話?乾脆將278A全日或半全日服務就最實際啦!

聽過好耐,做未姐,定淨係識做78A呀?:lol
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務