Mercer 發表於 2022-6-20 10:41

12Lane 發表於 2022-6-20 09:33
代入九巴角度諗,根本驚都未驚過。
一來攬住條大龍脈78A,你望下288同213m有衰過?
278A仲攬埋聯和直出, ...

依D 唔方便既屋村, 駁去最近商場, 鐵路站係好好食

不過聯和墟最慘, 佢自己得幾班278A 直出, 78X 79X 明明有位又掉頭走人, 其他車又行華明圈, 保鐵都要轉車.

eric278 發表於 2022-6-20 10:48

不過聯和墟最慘, 佢自己得幾班278A 直出, 78X 79X 明 ...

其實好似本人之前在F1版建議開辦全新路線,
由皇后山經沙頭角公路及龍山隧道直達太和站,
再去大埔超級城及那打素醫院,
可以減輕78A壓力。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2128779-1-1.html

0q9w8e 發表於 2022-6-20 10:51

不過聯和墟最慘, 佢自己得幾班278A 直出, 78X 79X 明 ...

只能怪凱婷為招而招
結果得馬尾下贏

10598C 發表於 2022-6-20 11:00

Mercer 發表於 2022-6-20 10:39
安達臣唔知得罪邊個11X 214係比佢地流水用.正常線條213D貴過27咁多
最後係條213X 只貴1蚊係最抵搭果一條. ...

安達臣個段時間流行玩貴價流水

其實當時最大問題係冇平價線去彩虹,但規劃上運輸署係預班人會用佢規劃嘅天橋去搭 27 29M 98A 呢類線

而 213D 用秀茂坪標準去計又唔算好貴
或者話四順堆線都算收得平,只係需求高冇得陰

題外話,如果安達安泰同石礦場唔係差咁耐先發展,石礦場路線很有可能直接由安達安泰中標者(aka 九巴)拆分支服務

10598C 發表於 2022-6-20 11:06

S3bl430 發表於 2022-6-20 10:35
題外話,現來回看運輸署批503小巴可能係對受鐵路嚴重打擊的小巴營運商的一種保償 ...

咁要回歸一個基本問題:小巴招標裡面有啲條件同加分位?係咪受打擊營辦商會有加分?

10598C 發表於 2022-6-20 11:08

0q9w8e 發表於 2022-6-20 10:25
79X都勉強夠既
雖然當年係270D 拉過去 上水尾站會好過而家好多

270D 拉過去玩法完全不同,一來皇后山出市區車程會長好多,二來 270D 要行大欖先有意義
而且會冇左旺角特快

無論如何,而家回首過去用處都不大

Mercer 發表於 2022-6-20 11:11

10598C 發表於 2022-6-20 11:00
安達臣個段時間流行玩貴價流水

其實當時最大問題係冇平價線去彩虹,但規劃上運輸署係預班人會用佢規劃嘅 ...

213D 收8.3叫平過296C 796C 既, 但連深水埗都去唔倒, 如果有紅色小巴可能11蚊就搞掂.
除左啟德隧道"特快", 真係最多好似1A 咁收7.6, 6P都只係6.8, 214收過8.4真係唔OK.

toyl 發表於 2022-6-20 11:12

只能怪凱婷為招而招
結果得馬尾下贏

劃得條線去冷門新巴地頭,擺明係為招個結果唔係九巴 (等佢話比人知有招標) 而劃到條線咁

Mercer 發表於 2022-6-20 11:13

只能怪凱婷為招而招
結果得馬尾下贏

但講到一定冇得改, 我真係唔信, 連W線都有得傾下啦

依家只係總站後唔去有人既地方, 去冇人既地方上公路,

ricky 發表於 2022-6-20 11:25

12Lane 發表於 2022-6-20 09:33
代入九巴角度諗,根本驚都未驚過。
一來攬住條大龍脈78A,你望下288同213m有衰過?
278A仲攬埋聯和直出, ...

講轉乘網絡,城巴點都唔夠九巴鬥,九巴本身多路線,佢在粉嶺設轉乘站,幾乎包晒全北區巴士線。不過,皇后山勝在人口夠多同夠晒隔涉,居民唔搭城巴幾條對外線,就一定要轉車,城巴將皇后山的對外線提供至半全日/全日,未必完全蝕章,情況唔似啟德同將軍澳,呢啲起碼有鐵路到。
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務