HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 19:17

KM8453 發表於 2022-8-8 19:09
根據一平方米企四個人準則,雙輪椅舊頭完全無效提升載客量。事實上,佢地載客總數同樣係 137 人。用雙輪 ...

不過用雙輪椅升載客量都好似係巴士迷幫九巴諗嘅籍口,講到好似有做多咗嘢想「解決」而家個死結

話口未完,而家都已經由 9/10 收到 11 一班
就望下 1858-2005 係咪中間又收咗一班

tina 發表於 2022-8-8 19:31

其實而家都唔關車唔車嘅事

-----
運輸署成日講車長缺勤,係人嘅問題
則係你加100架車都冇用,已經冇人揸

之前69X減班個單其實唔係俾車269P,係比人269P
*只不過以69X嘅客量,遲早都要減班

再之前61P開辦,259E 61M減班都係要人

KM8453 發表於 2022-8-8 19:32

HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 19:17
不過用雙輪椅升載客量都好似係巴士迷幫九巴諗嘅籍口,講到好似有做多咗嘢想「解決」而家個死結

話口未完 ...

班巴士迷最想「解決」我地班乘客,日日唱好 265M 收車減班留後故事。俾部雙輪椅落黎,大家要好好感恩,其實可以出 E6M 或者 E400。

話時話,我都 spot 到你講嘅收車情況,果然貫徹九巴做 265M 嘅最高精神。

由 1849 開始,班次已經同平時表列唔同(平時都唔夠載,睇黎今日 7 點幾荃灣又出現大留後)

表列:1849 / 1859 / 1909 / 1919 / 1929 / 1938 / 1947 / 1956 / 2005

今日:1849 / 1859 / 1910 / 1921 / 1932 / 1943 / 1954 …… 2005 (?)

與此同時,其他新界西北路線又大致正常。57M 每 20 分鐘一班;58M 每 3-4 分鐘一班;59M 每 5 分鐘一班;60M 每 10 分鐘一班;61M 每 12 分鐘一班。。。68M 每 6-7 / 10 分鐘一班;69M 每 6 / 10 分鐘一班;269M 每 15 分鐘一班。

暫時收到咁,立此存照,一陣再 check check。

HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 19:37

KM8453 發表於 2022-8-8 19:32
班巴士迷最想「解決」我地班乘客,日日唱好 265M 收車減班留後故事。俾部雙輪椅落黎,大家要好好感恩,其 ...
最後呢段時間收咗一班

睇 SoS 我偏向估頭段 9,後段開 10
Scheduled: 1849 1858 1907 1916 1925 1935 1945 1955 2005
Actual: 1849 1859 1910 1921 1932 1943 1954 2005

今日實質全個 slot 都開 11

HJ8388-S7 發表於 2022-8-8 19:37

-----

之前好似話 cut 晒啲蛇車搞到下繁唔夠人?

KM8453 發表於 2022-8-8 19:39

-----

唔準你咁講 69X 同 269P,係度傷害天水圍民族情感,實在太離譜了,69X 還要換大車呢。

事實上,自從 269P 加班,265M 脫班比兩三個月前嚴重,given 當時已有大量人關注 265M 服務水平。

同時,今日隧道口見,968 又用 12 米車,啲大車就去曬 68M。

根根本本,係管理問題,需要進一步跟進。

tina 發表於 2022-8-8 19:47

唔準你咁講 69X 同 269P,係度傷害天水圍民族情感,實在太離譜了,69X 還要換大車呢。

事實上,自從 269 ...

其實269P加班根本係勞民損財
天北嘅265M脫班率高咗
西南嘅69X又少咗車

東南嘅人又繼續享受同時到站班次
巴士公司又蝕多咗錢

之前一心想265M加多個人,就可以穩定班次
點知又死左去269P,回到最初的起點。

tony223 發表於 2022-8-8 22:58

tina 發表於 2022-8-8 19:47
其實269P加班根本係勞民損財
天北嘅265M脫班率高咗
西南嘅69X又少咗車

其實269P加班唔係問題,佢其實無非想因為WSP入伙而加班,問題衰在條走線太貪心,
其實開呢條線既原因純粹係驚269M食唔晒下游客。

如果改條269M下繁做完三湖直接行天華路返天恩,
269P過左欖隧直飛WSP,然後停完逸潭樓入天秀路清客,
當做好個分工,就可以更有效清到265M班客

arfung 發表於 2022-8-10 11:02

事實上,自從 269 ...

師兄影到呢班69X好多位,大概幾點鐘?
如果下繁有班265M咁既客量北行到站,應該幫到手清好多客。

我自己如果下繁欖隧入元朗/天南,等車的目標是<有位坐>。
如果入天北、目標是<上到車(盡快)>:P

andy92 發表於 2022-8-10 12:08

尋日下繁係眾安街企左大約半個鐘
幾班 265M 都係前後腳到站
1803(吉車1805開出)
1804(頂閘只落不上)

反而 69M 穩定地 6-7 分鐘就有車

ps: 脫班最嚴重係 68A
1752 下班 1818 再下班 1821 :L

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 265M又双叒叕收車