Tobychow 發表於 2022-10-24 23:13

Tummy 發表於 2022-10-24 23:25

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:13
咁可以點拆?
我諗正常智力嘅會然都會諗係葵盛 + 葵興芳嚟做 :)
甚至林護一個站都已經做到葵涌邨 或者直頭學 237A 咁行

卽刻駁咀未 :)

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:29

2076 發表於 2022-10-24 23:30

Tummy 發表於 2022-10-24 23:25
我諗正常智力嘅會然都會諗係葵盛 + 葵興芳嚟做
甚至林護一個站都已經做到葵涌邨 或者直頭學 237A 咁行
...

其實係將大窩口一半車分過去比葵盛,咁樣應該影響最細。

荃灣西站-楊屋道-葵福路-盛福街-葵聯路-葵涌邨總站-原線

然後 930 同呢條 930B 荃灣西站同會展站開聯合班次,學 E11 拆 E11A 同 E11B,確保葵芳同葵涌邨新區班次不受影響即可。

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:35

Tummy 發表於 2022-10-24 23:35

2076 發表於 2022-10-24 23:30
其實係將大窩口一半車分過去比葵盛,咁樣應該影響最細。

荃灣西站-楊屋道-葵福路-盛福街-葵聯路-葵涌邨 ...

咁樣飛走個大囉友 你上面個會然會發脾氣㗎喎 ;P

但其實咁樣行嘅話 由西站 - 葵盛一段路都等於白行咁濟
咁我就寧願葵盛開嘞 :L
同埋回程其實可以行葵福路上葵盛再上葵涌邨
特別係繁忙時間可以避開脂肪街 ;P

Tummy 發表於 2022-10-24 23:36

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:35
葵盛只可用12米
眞正用唔到 12800 嗰個位叫葵聯路西行轉入凱旋門
東行喺入凱旋門之前 架車已經扭直咗
得出凱旋門嘅左彎會過少少火位 但其實呢個位要唔過火位嘅話
應該得 ATSE 先做到 :)

乜版友嘅走綫要由西行入凱旋門咩 ? :)

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:40

2076 發表於 2022-10-24 23:40

Tummy 發表於 2022-10-24 23:35
咁樣飛走個大囉友 你上面個會然會發脾氣㗎喎

但其實咁樣行嘅話 由西站 - 葵盛一段路都等於白行咁濟

脂肪街有客,葵芳邨本身都支持 930,咁冇乜必要減佢一半班次,來回對稱會方便乘客。呢個建議只係直接將大窩口變葵盛,其餘地區的班次同車程都不受影響。大窩口客量點睇都係成條 930 入面最唔掂果 part,葵盛本身亦都好支持 930B。而且 930 擺銅鑼灣 ban 左,倒不如玩半全日 930B,至少 930B 入到銅鑼灣。

西站 - 葵盛 同 930 一樣,都係執下流水客,尤其是楊屋道街市返葵盛本身個競爭仲弱過 33A,而且一齊擺西站,車務同聯合班次都容易實行好多。

Tobychow 發表於 2022-10-24 23:45

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 城巴930X客量報告 [或可反映為何930客量跌]