214P_world 發表於 2022-11-15 22:16

將軍澳特快 發表於 2022-11-15 17:43
康城有795點解仲要298X,兜尚德好過啦

唯一賣點係快過793😂

但真係夠「扺」,98C去到美孚先$11.1,298X去到長沙灣就$12.2

214P_world 發表於 2022-11-15 22:17

tommy14D 發表於 2022-11-15 17:43
290E 要去到黃大仙先有站,又益咗黃大仙

黃大仙設站 290E 未來會否更難改行中九龍幹線?
當然,先兜百勝角,再經茶果嶺落觀塘道一段,一樣唔吸引,只係未到趕客程度

214P_world 發表於 2022-11-15 22:20

lsc04d11 發表於 2022-11-15 18:30
點解個個都話錯時間?唔好唔記得 98S,98D,98B,798B,796E,795P等線一向都係朝早將軍澳出去 夜晚入將軍澳   ...

除咗796E外,上述呢d線全部都由/曾經由日出康城總站(PTI)開出,唔係放工業邨的

214P_world 發表於 2022-11-15 22:22

cfshk2008 發表於 2022-11-15 19:05
我覺得先例一開,一定有人要求290更多班次踢番落山

不足為奇,290系列 (唔計通宵班次) 都已經5條行經觀塘山,比1條康城直出市區也不是太過份的要求

tt777 發表於 2022-11-15 22:23

214P_world 發表於 2022-11-15 22:17
黃大仙設站 290E 未來會否更難改行中九龍幹線?
當然,先兜百勝角,再經茶果嶺落觀塘道一段,一樣唔吸引 ...
其實百勝角應該交返比298X做將藍,咁290E唔洗咁行,兜完康城站直接上將藍走人

214P_world 發表於 2022-11-15 22:24

FBI2 發表於 2022-11-15 19:18
將藍最有用,一定係開過海

認同,過海(避開藍油段擠塞)先至快,上觀繞/觀塘道反而行返將隧已經得 (尤其290E兜到上百勝角先入將藍)

214P_world 發表於 2022-11-15 22:26

TKOld 發表於 2022-11-15 20:10
去大埔仲平過出尖沙咀😂

98P/98D貴姐, $10.5😂

796P變身790康城直出兼加價, 加完都只係$10.3

214P_world 發表於 2022-11-15 22:30

3asv@59x 發表於 2022-11-15 21:58
招標綫
希望佢都整一條去屯門嘅
收$17已經好正

六號幹線全通時,除咗希望290E往荃灣提升至全日特快外,亦希望有巴士直入屯門

214P_world 發表於 2022-11-15 22:33

tt777 發表於 2022-11-15 22:23
其實百勝角應該交返比298X做將藍,咁290E唔洗咁行,兜完康城站直接上將藍走人
...

290E 做百勝角唔係唔得,但上到百勝角就直接將隧走啦,落返將藍又要食燈... 出到茶果嶺又食

214P_world 發表於 2022-11-15 22:34

JX9097 發表於 2022-11-15 17:24
似乎要全日又有難度...
(即使客量達標都好)

科學園應該有返工客,但上觀繞揀用將藍... 唔知效果好唔好啦
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 九巴計劃開辦三條將藍隧道新線