hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議
開啟左側

路線2 5X 18 18P 18X 25 90B 720 722重組建議

brianso198 發表於 2020-5-18 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2020-5-18 23:13
鴨仔最大嘅問題係中上環呢一段,食埋 720 722堆費客,營收少咗,但係公司仍然要投放資源落呢一段,係「節 ...

又一唔諗吓鴨仲有市場的原因走去話人哋搶生意。
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-18 23:31 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-5-17 14:26
搞清楚點解有720/722既時候仍然有批客坐2,
就係720/722所謂特快效果唔明顯(特別東行)先引左批客坐2...

又咁講,絕大部分時間,當然都係特快線佔優。頭尾段客亦都係以特快線為主流選擇,而鴨仔唔係,否則其實720 722可以摺。

道路網先天問題,鴨仔同722時間優勢喺相差唔遠。但係依家722仲有相當剩餘載客量,可以食埋鴨仔長途流水,每位可以收多兩蚊幾。而班客絕大部分情況下真係可以快咗,係有提升服務。喺722唔可能大改嘅情況下,又要善用剩餘嘅載客能力,將鴨仔客全部推落722,絕對符合大部分持分者利益。

正如我尾段都有講,巴士公司應該視乎客量適時調節722班次。萬一個客真係唔好彩走咗架722,雖然冇鴨仔,但係722班次同時有得加密,都會快過以前照坐鴨仔。

將頭尾段客分流,做好份工,喺客量高峰時,仲可以拆埋720,全世界都有得快。

灣仔金鐘仍然可以坐返鴨仔,班次更穩定,中上環要焗住要坐特快線,但車程縮短;巴士公司營收增加,促進營運效率,全部人都有得益。

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-18 23:45 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-17 18:26
快成10分鐘喎,重上2號?下班722都過頭啦。唔好唔記得重有18X,同722只係差1個路口落高速。

970X快970 5 ...

又公道啲講,722要入德輔道中同灣仔碼頭,但係鴨仔唔使。所以走咗722,應該加埋考慮埋722下一班要等幾耐之餘,仲要諗埋722兜呢啲地方加埋可唔可以仍然少過鴨仔兜英皇道嘅時間。

唔得嘅話,其實唔應該死等722,見鴨仔都應該上。

我嘅方案正正係想杜絕中上環客叫鴨仔 720/722兩飛。全部人焗上720 722,善用剩餘載客量,繁時就做大佢,加密班次甚至拆線應付。

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-19 00:04 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-5-18 23:16
又一唔諗吓鴨仲有市場的原因走去話人哋搶生意。

Ching你都係消化下我段嘢先啦。

都係嗰句,720 722特快線先係頭尾段客主流選擇,鴨仔明顯唔係。將同一堆集中化,善用剩餘載客量之餘,客量高峰仲可以拆線同加班,係符合大部分乘客利益。722亦唔見得有提速空間,進一步同鴨仔拉遠車程優勢。

P.S.個人認為係大家原則上嘅分歧,冇分啱同錯嘅:
● 我就會提升大家服務,但係焗人畀貴啲。
● 部分板友就覺得點都要留架平車,畀人有多個選擇。

其實真係要平車,最多好似以前8仔改特快,整個好似2A↔82嘅BBI補償,例如:
2↔720 780 788(金鐘轉車,冇搭過東廊路段):$4.3

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-19 00:33 | 顯示全部樓層
#1 重組有以下更新:

① 新增以下轉乘優惠,建議轉乘地點為金鐘:

2→720 722:$4.3
720 722→2:$4.3

② 撤回路線18X縮減服務時段建議,新增觀察期:上午繁忙時段過後,班次削減至30分鐘一班;建議定線及新增額外轉乘優惠不變,總站維持卑路乍街。觀察期後若客量仍然沒有改善,建議直接取消

③ 路線18P^酌量減班,目標為削減一車

④ 722建議正式輕微加班,目標為加一車,無須經審視客量變化

^註:班次以 #1建議為基礎進行減班,非按官方時間表

mingfai31 發表於 2020-5-19 00:44 | 顯示全部樓層

我想知你條2P入堅拿道同天樂里有咩用意?冇啦啦得閒自創獨市位做乜野..仲要得3班
仲有你咁行先唔理運吉極大程度會BAN你入怡和街..我搭0845個班2仔分分鐘同你0825部2P一齊到金鐘..咁算點?
仲有北角去金鐘已經慢..你又特登整慢條2P但0補償..逼全北角落鐵?
炮台山去金鐘上25要兜大坑又係慢左0補償

720A循環線得黎但班次兩邊唔對稱..你咁開法不如西行用番舊720..你都係私牌去金鐘特登一拆二咪蝕兩三部車
你下繁一拆二就明顯要加車架啦..咁請問你資源在哪?

你前段既方案我只係睇到為補位而整慢左0補償(2P, 25, 18P)要人硬食, 中碼要人提速逼人俾貴
反而18就賣大包原本18X北角收8.4而家得番5.5但唔差幾耐
改到大龍鳳咁又慳唔到幾多部車出黎
後段方案720下繁又要加車..CUT 18X個6部車同你個方案又一D關係又冇
除左為CUT而CUT之外我睇唔出你前段方案既可取性

樓主| Busmtr 發表於 2020-5-19 01:59 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-5-19 00:44
我想知你條2P入堅拿道同天樂里有咩用意?冇啦啦得閒自創獨市位做乜野..仲要得3班
仲有你咁行先唔理運吉極大 ...

得三班嘅原因係鴨仔西行呢三班係最高峰,有需要去埋中上環,達到清客最大成效。不過我諗深一層都覺得行電車路冇著數,都係照原路行內告士打道好,一陣改返((原先諗住幫5X,但係其實25攬住寶馬山又用短車,更加需要幫手...

另一個原因係價錢問題,始終我唔想頭尾段長途客都搭鴨仔去中上環。將呢三班車易名2P,就乘機收貴少少呢班人,北角有分段$4.3。

至於720A循環線班次唔對稱都係故意。Given that下繁西行需求大過東行,意味住嘉亨灣開嘅班次同金鐘開嘅班次唔一定要相同。唔對稱嘅班次,令到派車有更大彈性,更多中途車可以喺金鐘開,唔需要浪費資源,部分班次到嘉亨灣可以私牌,加快回車再去金鐘開過。

西行照720行法唔係冇諗過,問題係行完720到港澳碼頭,又要私落金鐘,其實唔太有效率,亦容易受中環塞車引致脫班。

至於720X車源,先搞清楚客源來自720嘅筲箕灣同722嘅耀興東,咁車當然係問呢兩條線攞。正如我上一個回覆,722我有從18P抽車。所以間接嚟講,我係問18P攞車,即720x1、18Px1。

另外你CUT左成條18X得個720/722轉5X其實你係咪當石塘咀死既呢?18P都唔加咁冇誠意

正如我上個回覆,“ 已撤回路線18X縮減服務時段建議,新增觀察期:上午繁忙時段過後,班次削減至30分鐘一班;建議定線及新增額外轉乘優惠不變,總站維持卑路乍街。觀察期後若客量仍然沒有改善,建議直接取消 ”

以18X同18P以現時客量,絕對冇加班或者提速空間,18都入返屈地街,一樣做到石塘咀嘅。而石塘咀去全日旺區灣仔同銅鑼灣,有架真特快5X。我相信灣仔同銅鑼灣需求會大過東區(18PX東行客量可以反映),換條更配合居民需求嘅路線,相信難一面倒反對嘅。仲有條A12,又平又舒服。對於石塘咀嚟講,南行A12價值肯定高過18X。

喺我另一篇建議,我都有建議101X全日,石塘咀有全日特快車來往紅隧、九龍城至觀塘,不過喺度就唔講咁多,廢事離題。

18X北角如果全日都多客,其實我唔會咁改18。問題係除咗早繁嗰三班車好睇啲,其他時間一樣拍烏蠅。證明咗快唔係大曬,一樣要班次同合理車費配合。18X北角一嘢隊落去中環係好快,但係全日20分鐘班次,仲要收8個幾,性價比其實好低。用返18P、地鐵做對比,18X擺明係貴。而早繁後嘅客量話畀我哋聽,18X北角定價太高。

18X最有價值嘅一個大客源,就係北角去中環。我之前取消18X嘅時候,就係為咗補償呢班客,換個性價比高嘅選擇。雖然要做埋炮台山,但係佢哋去上環、西營盤都肯定快咗,班次都有大進步,整體服務係有改善到。

其實可以嘅話,18西行用咁嘅定線,已經值得收$6.4,奈何去更遠嘅18P只係收5.5...況且我又真係cut短2號到金鐘,班人已經少咗個平嘅選擇到中上環,收得貴過18P又於理不合。

可以咁樣理解,18 做北角特快去中環 ,$5.5係收緊合理嘅價。而家$8.4係太離地,市場取態唔願意接受呢個價錢...只好諗點吸引乘客回流,而減價係最直接嘅strategy...

我係真係搞咗好多嘢嘅,但係我都解決咗唔少現有網絡存在嘅問題:
1. 改善722客量,客源更集中
2. 提升720客量
3. 加快下繁720 722頭尾段乘客車程
4. 提升5X客量
5. 減少18 18P重疊,非繁唔需要兩條一齊密密車去灣北載空氣...
6. 改善18P東行客量
7. 縮短北角去上環西營盤車程
8. 縮短炮台山去中上環同西營盤車程
9. 提升2班次穩定性
10. 巴士公司營收增加

個人而言,巴士路線重組目的係改善服務,吸引乘客乘搭;提升營運效率,用同樣資源服務更多乘客,唔係為減車而減車的...

brianso198 發表於 2020-5-19 07:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-19 00:04
Ching你都係消化下我段嘢先啦。

似乎要思考呢句說話果個係你。
根本你咁做係倒客落海。

720,722唔提速如何令人唔搭2?
但而家局面要提速只可以執中環至灣仔走線喎。
kay 發表於 2020-5-19 08:34 | 顯示全部樓層
流水線問題係任何一個站都有人上落,要斬線係非常難

好似嘉亨灣到大坑呢段,81都補唔晒D位
大坑到上環呢段,5X去唔到上環

中環碼頭至灣仔
11/25都貴過2

中環碼頭至炮台山北角
好似得返2

不過當日新巴為左取消18
18P改經皇室堡,2行永興街
但後來似乎發現改快左2無著數
2/18P交換東行走線無左下文
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-5-19 11:56 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-5-19 07:43
似乎要思考呢句說話果個係你。
根本你咁做係倒客落海。

當我夾硬抽走佢哋鴨仔,長途客仲有咩選擇?
1. 電車
2. $6.8特快線720 722
3. $6.8-$8.5黨鐵

鴨仔中上環段新巴要擺資源,但係會造成其他營利更高嘅路線損失。論性價比,特快線仍然係最高。我睇唔到有咩理由,原本鴨仔堆客唔係去坐返特快線, 特別有班人地鐵要畀貴啲。

坐得鴨仔,多數都係 price sensitive。有啲非常sensitive嘅,真係可能會坐電車嘅。不過,我已經慳到資源,亦有一堆客坐番特快線,根本係「開源節流」。

頭尾段客集中化,焗佢等主流選擇,繼而做大加班,甚至下繁720有得拆線,大家都有得快。金鐘灣仔仍然可以坐鴨仔。