hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

S3BL100 發表於 2021-2-9 00:07 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-2-8 16:37
如果要做觀深,不如做得徹底啲,兜九龍灣同啟德只會趕客。而且觀塘同深水埗,兩個大區,雙向客源唔會少, ...

觀深當日就算仲有 40 果期,每日雙向加埋都係得 2000-3000 個客左右。客源有幾多係一件事,巴士食到幾多、成本效益值唔值得去做,又係另一個問題

兜九龍灣同啟德,反而仲可以用新增人口為藉口開線,做到既新客唔一定少過觀深。亦要留意九龍灣返工需求同啟德居民出行方向相反,雙向客源唔成問題

同埋發覺我漏左回你之前回我果篇回應:

最尾一段,唔好意思,我諗我表達得唔清楚。我意思係,好多時啲人覺得,一個問題就一個問題,唔好撈埋其他問題搞。一個問題一個重組,兩個問題兩個重組,如此類推。但客觀上,其實解決到問題,又何必深究邊part對邊part? 所以解決到問題嘅話,將其他路線「拉落水」根本唔係問題。

重點係區域性重組名存實亡,而家現實入面係唔會咁做

撈埋其他問題一齊去做,本身其實唔係問題,如果一個重組可以一次過解決好多問題就更好。問題係重組規模

搞得太大,持份者數目咁多,意見 N 咁多款。太多持份者,太多人受影響,反對聲音出現既機會就自然增加。你搞唔掂反對聲音,其他位處理得幾好都無用,甚至可以因為一人因素而全盤拉倒

就算當日 6D 40 重組,規模唔及今次呢個重組咁大,都差少少因為一個人既因素而流產

唔好忘記地區人士好多時首先見到既,唔係重組帶來既效益,而係重組為既得利益者帶來既不便同損害。我固然唔同意乜都只能小修小補,但現實終歸係現實,不如花下少少心思,點樣用最小規模重組,做到最多野,可能仲好

fb.com/scientisthk2usa/
ATSE40 發表於 2021-2-9 01:38 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-8 16:06
唔係想挑起罵戰,不過你打完之後有無笑出嚟?
如果你覺得,屯馬線通車之後,啲人有一程過去九龍城新蒲崗、5 ...

好啦,你講到深水埗九龍城新蒲崗咁重要,咁淨係麗港城要車,尚德將軍澳就唔使要車?有埋將轉 297 都係得單邊咋喎。美孚長沙灣特快出觀市無快過嘅情況之下俾你加價,點說服佢哋無密過車(其實 296C 仲疏過 40)無快過無啦啦俾多三毫?
重組唔係只係睇一區做嘅嘢,淨係得西約荃灣支持(然而其實你都未肯定佢哋肯唔肯將 40 改返慢)而其他區無著數嘅根本無原因俾你過。何況而家幾乎係還原返條線,即係話當年九巴做錯嘢,咁多年有幾多改動係上咗RPP之後係會還原?
腦補當真,真要補腦
neoplan720p 發表於 2021-2-9 02:21 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-2-9 01:38
好啦,你講到深水埗九龍城新蒲崗咁重要,咁淨係麗港城要車,尚德將軍澳就唔使要車?有埋將轉 297 都係得 ...

咁其實又有既。
新巴18非繁重投服務就係近例。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2021-2-9 09:33 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-2-9 02:21
咁其實又有既。
新巴18非繁重投服務就係近例。

九龍區發展機會大唔易走回頭路

世界很簡單 人類很複雜
tonychow 發表於 2021-2-9 10:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-9 00:07
觀深當日就算仲有 40 果期,每日雙向加埋都係得 2000-3000 個客左右。客源有幾多係一件事,巴士食到幾多 ...

如果補到位,四條線一齊拆嘅影響未必咁大,最理想方案其實係 2 條 2 條咁重組,分拆上架
33 40 234X 296C 呢四條我就諗唔到點分拆做兩組 如果諗到嘅話可能會比較易入口

tonychow 發表於 2021-2-9 10:58 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-8 16:23
呢個方案,暫時睇落,幾好
你係咪諗住出新post?

呢幾日事忙,唔得閒住,返工先

AV296 發表於 2021-2-9 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-9 00:07
觀深當日就算仲有 40 果期,每日雙向加埋都係得 2000-3000 個客左右。客源有幾多係一件事,巴士食到幾多 ...

首先多謝咁有heart嘅回覆

40號帶嚟嘅觀深,有2000-3000個客,其實唔算少,話哂當時40號同6D全程重疊、觀深仲慢過地鐵嘅時候,仲可以有2000-3000個客。呢啲客,通常係見6D兜彩虹道,或者40號啱啱有車,其實觀深又何止咁少?

當時荃灣至美孚去觀塘,都係得2100人,反而有4300人係由荃灣去深水埗、石峽尾、九龍城。40號當時少客嘅原因,唔係因為行九龍城,而係因為係路線太兜,又行深水埗內街,又行石峽尾,九龍城又站站停,所以先搬出去龍翔道。所以以成本效益嚟講,40號一架車同時做觀深、荃深、觀荃同埋九龍城,仲未計從地鐵/6D等回流嘅客,同埋呢幾年多咗嘅客。我無數據,一切都係靠推算,但係相信用40咁改,無論對九巴,定係沿線市民,都係有益。

至於深水埗去九商,如果繁忙時間九客,不妨可以做下。(所以我先特登唔傾繁忙時間,因為返放工同其他時間係兩種玩法,而且返放工嘅問題亦較容易解決) 雙向客源嚟講,佢地嘅規模都細過觀深,因為以非繁嚟計,深水埗人會想去觀市多過啟麗,而觀塘去深水埗,相信亦好過啟麗去深水埗,16/296C同24號嘅景況 (佢地係去旺角),或者15號同5D嘅對比 (去紅磡),我諗都值得參考。

如果啟德有需要去深水埗,而5D又食之無味,可以考慮用5D 24 30X (甚至部分39M),去拆30X,順便令荃灣去啟德有車。至於202,我寧願九巴讓返車比返2號。

我自己比較著重實際個成效多過拉邊條落水。而現實中,巴士路線重組亦不乏trade off,乘客重視嘅,只會係對佢地有價值嘅不便,而唔係所有不便。正如40號當初去西約,麗港城去荃灣西站/大河道嘅既得利益者,都無行出嚟嘈。
唔好忘記上水人對70X取消好多時首先見到既,唔係重組帶來既效益,而係無得去黃大仙帶來既不便同損害。唔好忘記城河東人對87A取消好多時首先見到既,唔係重組帶來既效益,而係無得去太子同大半個深水埗帶來既不便同損害。
唔好忘記青衣人對41A改快好多時首先見到既,唔係重組帶來既效益,而係去深水埗耐咗/疏咗帶來既不便同損害。
但係現實上,上面嘅重組都通過到,唔係因為反對聲音細,而係因為佢地各自有trade off

其實呢個idea,(如果最後將296C扔上黃大仙,同埋33兜西約同麗港城),最後嘅輸家只會係荃灣西站。不過佢地實際上輸幾多呢? 由一條30分鐘,去唔到觀塘道嘅車 (去黃大仙有290),變成一條兜西約嘅車。當而家個idea反對聲音接近零,又係咪要用舊有嘅觀念,覺得重組規模愈大,就必然令到反對聲音大呢? (無錯,大部分情況之下係,但係今次呢個方案,又係咪啱呢?)

而家現實唔會咁做,係因為好多人仲有好傳統嘅觀念,拉多一條線做就係「拖條線落水」,將不便同損害無限放大,而唔去量度,究竟呢啲不便,現實中影響有幾大。正如當時276P兜洪水橋,會唔會有人話「對天水圍站嘅客唔方便,因為要行一段距離搭276A」?不便同損害係相對嘅觀念,反對聲音亦都係一個相對嘅概念,如果你試下將個心態由絕對變成相對,咁相信你會更加明白我講咩野。

Either way, 多謝師兄咁詳細嘅答覆!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-9 12:17 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-7 19:46
區區都唔想換走,結果只係邊區無客/收得平就邊區減班,之前都探討過
不過理論上麗港城直車去深水埗區,轉 ...

從有變無一向都會反應大
而40又唔係特別弱既頹線
對麗港城來講未必咁支持咁交換法

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-9 12:24 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-8 16:16
北區去黃大仙咁大嘅位,邊個會想換走?
沙田圍去大半個深水埗/太子咁大嘅位,邊個會想換走?
馬鞍山去橫頭 ...

70X->經大窩西已經麻麻
87A->深水埗有仲有半條86A
85C->橫頭磡大位?85X都做到九龍城

重點你上面講個頭2條線都頹頹地

40兜美孚係慢但係唔係趕走晒班客?
我又唔係咁認同
起碼客量上反映還可

當然我認同兜美孚係大問題
不過我唔覺得咁重組法會行得通
本身個target係要想234X提速
而限制左觀荃成組線既做法
仲要好多窿
咁我覺得寧願唔好咁炒埋一碟囉
又或者炒都唔炒落lee組線

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-9 12:46 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-2-8 16:19
純粹亂嗡:九巴會想做1A 296C多啲,定16多啲? 我諗見到215X咁成功,九巴開始對16同13D有少少厭惡,今次係 ...

本身我都有咁諗,但原來16號已經非繁12-15,根本減唔到幾多車
.