hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始 ...
開啟左側

港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始

HU6455 發表於 2023-6-22 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-6-22 14:30
對大眾講,頭班車嘅必要性遠遠大過尾班車,尤其前線、早班、飲食同藍領等基層工種,反而搭尾班車多數係去 ...

講得岩!不過總係有人盲目撐住佢,就好似當年屯門全線試車要遲開頭車,大把人話尾車比頭車重要!

不過講番正題,港鐵呢班膠層,基本係想點就點,幾荒謬既決定都無人阻止到/佢哋都係吾會聽!所有野都係空口講白話,只係叫大家體諒!
TA7343@N241 發表於 2023-6-22 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-6-22 13:52
其實所謂既黃金兩小時,個個都覺得係二至四,但以我所知實情大多數都起碼有三個鐘!但係真正做足全晚三個鐘 ...

要睇咩位,站入面一收車就開工,做三個幾鐘絕對冇問題。

如是路軌,黃金兩小時絕對唔係假,正常收車搞好程序一點半後先落得路軌,未夠四點就要準備善後,四點半前要清好場,仲喺路軌TC一定打鑼打鼓搵你,實際做嘢時段係得0145-0345咁上下,做屯馬大圍至烏溪沙同輕鐵就更加少,一點半先收站,五點幾就開頭車。
Ricky403 發表於 2023-6-22 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2023-6-22 14:54
要睇咩位,站入面一收車就開工,做三個幾鐘絕對冇問題。

如是路軌,黃金兩小時絕對唔係假,正常收車搞好 ...

有個疑惑係東鐵綫南行尾車駛唔駛官方開到00:30站站停,開00:10叫人跑咪算囉
其實反正有兩個月台,擺定架車喺四台做非官方尾車,等羅湖收工班入境海關齊人就直飛落大學,跟住先站站停去紅磡
屯門去烏溪沙官方尾車都可以早20分鐘開,之後大圍廠出架非官方尾車等埋最後呢班東鐵綫南行終極尾車就走,沿途有落無上,肯定好快
Ricky403 發表於 2023-6-22 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

如果真係落實縮尾車,究竟會係重新執過一次全網咁多個站嘅尾班車時間表,定係cut咗佢跟住講一個時間 (say 2230),過咗就未必去到全網各站咁就算呢
eternalflame 發表於 2023-6-22 15:25 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-22 13:40
我唔太相信以前做到
而家就忽然難好多就做唔到
個constraints係時間同空間

或者用個簡單比喻去睇

1. 需要維修保養嘅工作量隨住系統擴建同老化增加
2. 每日可以收車先做嘅時間相對固定
3. 人手方面「假設」相對固定

最直接了當就係將維修日數增加,每件維修工作都攤長黎做
就算人手方面真係增加得到,都會去到某個threshold而不能再增加每晚可以處理嘅件數
例如要用到工程車,出入個陣條路就唔可以因為有其他工程而block左

乜都攤長黎做令問題累積而不完全解決
長久落去就會影響到營運質素同安全程度

加上每次封路做野就算唔係「黃金兩小時」
開始嘅確認工作同做完嘅還原動作,都會佔用左成個維修窗口一定時間
中間真係落手落腳做野時段就更短
既然封一次定多次,前後做嘅野都係差唔多個陣
點解唔封耐啲,有足夠時間做晒要分幾次做嘅份量呢?

所以early closure, late opening真係無得避
只係港鐵有無心去做好公關
同其他營運商商量加強振替服務
好過一爆鑊先黎整,或者玩到好似上環54小時咁樣

eternalflame 發表於 2023-6-22 15:33 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-6-22 15:24
如果真係落實縮尾車,究竟會係重新執過一次全網咁多個站嘅尾班車時間表,定係cut咗佢跟住講一個時間 (say 2 ...

唔可以分路線做?睇下SG都唔一定係全個網絡要ECLO
https://landtransportguru.net/tr ... -rail-renewal-work/

KelvinSJ743 發表於 2023-6-22 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-22 16:31 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-6-22 15:25
或者用個簡單比喻去睇

1. 需要維修保養嘅工作量隨住系統擴建同老化增加

我正正係覺得第一點未必係必然
技術上進步可能減省到工序/所需時間
一加一減可能接近抵消
當然如果數據上
係真係越來越用多左時間既既歡迎指正

網絡大左本身就應該要用更多人手
會唔會實情係而家龜龜唔願改善福利
寧願縮服務時間減低人手密度應對
報告入面指整體維修保養人手短缺由17年既6%惡化至22年既11.9%
今日縮15分鐘
下年、下下年難保不斷減
減到幾多先夠?
根本就係不斷斬腳趾

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
eternalflame 發表於 2023-6-22 17:51 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-22 16:31
我正正係覺得第一點未必係必然
技術上進步可能減省到工序/所需時間
一加一減可能接近抵消

我就唔覺得技術進步可以抵銷到工序同時間
鐵路環境系統多,constraints亦比起其他地方多
只能夠做到就係平日行車時間已經收集數據
再用modeling/大數據去搵出有咩係真係要整

不過以「你公司」個往績
叫佢講清楚做咩要停
甚至學人地預早半年出定晒時間表整邊度
可能性都似乎係零

魔雪巴士頻道 發表於 2023-6-22 20:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-6-22 15:22
有個疑惑係東鐵綫南行尾車駛唔駛官方開到00:30站站停,開00:10叫人跑咪算囉
其實反正有兩個月台,擺定架 ...

唔知有啲咩歷史原因, 新東南行啲尾班車係特別晏
馬鐵烏溪沙開到0039, 九巴73更加去到0045
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel