hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴落實訂購歐盟四型巴士
開啟左側

[問題] 九巴落實訂購歐盟四型巴士

KR4210 發表於 2009-1-18 23:09 | 顯示全部樓層

B9新車果時就好,
用多一兩年停車果陣又係震震震...
排氣聲又好似爆氣球咁大聲, 嚇親d途人
Volvo最好都係B10
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
~誰@359~ 發表於 2009-1-18 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2009-1-18 23:09 發表
B9新車果時就好,
用多一兩年停車果陣又係震震震...
排氣聲又好似爆氣球咁大聲, 嚇親d途人
Volvo最好都係B10

呢個似底盤設計既責任多d,B10係懸吊住副偈,傳既震動會少d
但B9就直接放o係底盤上面,有唔同都可以理解
字大只顯得人自大
ctb8107 發表於 2009-1-19 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-18 23:15 發表

呢個似底盤設計既責任多d,B10係懸吊住副偈,傳既震動會少d
但B9就直接放o係底盤上面,有唔同都可以理解

所以都係B10好d, 如果大家留意下AVW果批車, 其實各方面表現都唔差,
有次坐AVW@681,跑高速公路非常快, 上斜亦夠力!

都唔明點解B9會搞成咁...
hjhj 發表於 2009-1-19 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2009-1-19 00:19 發表

所以都係B10好d, 如果大家留意下AVW果批車, 其實各方面表現都唔差,
有次坐AVW@681,跑高速公路非常快, 上斜亦夠力!

都唔明點解B9會搞成咁...

B10T有著Olympian多年的經驗,設計上當然十分成熟
B10TL設計上都帶著B10T的影子,
當中累積了不少前人的經驗
無論如何,B10TL的設計教人有一種勉強和過渡的感覺,亦浮現不符現時的要求
如波箱的選擇便有了限制

B9TL是全新設計的底盤,是需要一些時間去吸收用家經驗和改良
十多年前三叉戟初推出,一樣問題不絕,
經歷了很多改良才成就了今天的E500
請多給富豪一點時間吧!
LA16-3ASV465-51 發表於 2009-1-19 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-18 23:05 發表

B9配E500身,個身係會貴D既,個case好似六蚊一包十蚊兩包咁
你買一包自然貴d
但用Wright身就一定要由Wright自己砌好架車再ship畀你
運費自然又會貴d
所以一來一回,我諗都係差不多 ...

問題係九巴無砌Wright殼技術,Wright殼車一炒大獲既話又要請原廠班人黎整個車身,費時失事
homanbean 發表於 2009-1-19 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-1-18 01:03 發表
that's got a example of MTR E200 Dart,你試下唔係訂ADL product,Neoplan, Volvo , Scania,呢D世界大廠只務求sell唒D product同要$,平平冇奇既底盤幾百架,但ADL呢...當MTR要ADL剷走個十張櫈變走成為企位,ADL呢間略有知名度ALSO成熟中既巴士製造商冇任何怨言,Neoplan , Scania呢D公司搵呀福水睬你個十張櫈呀,拆? 你買左返慢慢拆,到時你買左佢理得你拆埋副冷氣變熱狗啦,總之我冇諗定要同你打好relationship,我淨係要你舊錢

呢個我就真係唔認同喇
買巴士 特別唔係買一兩架
我真係唔信人地會逼巴士公司完全跟車廠既設定
你話引擎波箱冇得改都仲話
座位設定係一定有得改
何況用咩椅 裝法都冇咩分明
我相信外國既公司一樣會有d特別setting
車廠亦唔會為咁少事得失個客

關係維持到88-89年,Leyland俾Volvo食左,MCW又俾Optare/DAF KO左,得返Dennis可以企係度,間接性令KMB對Dennis Product有信心

你諗深一層 點解Leyland同MCW俾人收購
但遍遍Dennis冇呢?
就係人地認為呢兩間廠有一批固有既客 有一d特別既技術 或者有潛力
你都識講Leyland Olympian可以出廿幾年
都咁多人買 一定有原因
所以呢個唔會係另九巴有信心既原因

不過Dennis賣左咁多車黎香港
一定有佢既優點
我都相信做生意做生不如做熟
ADL同九巴 應該都會繼續合作既
-   知足者自然常樂   -
AVD1 發表於 2009-1-19 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-18 23:05 發表

B9配E500身,個身係會貴D既,個case好似六蚊一包十蚊兩包咁
你買一包自然貴d
但用Wright身就一定要由Wright自己砌好架車再ship畀你
運費自然又會貴d
所以一來一回,我諗都係差不多 ...

聽聞當年 Volvo 係比左個優惠九巴買左批 B9 番黎, 想問問係唔係真有其事 ?

不過現今香港巴士公司,
唔係 Volvo 就 ADL,
B10TL 生產線係完左, 係得 B9TL
E500 即係 Trident

講黎講去, 如果 B9TL 係有問題, 真係冇得選擇 - E500
係就係九巴, 城巴都有入過 MAN 同埋 Scania, 而九巴 / 新巴就入 Neoplan

其實講到其他公司,
Scania 而家都有車起九巴試緊, 九巴如果係有需要, 未必冇可能入佢

到 Neoplan
當年 AP24 借左比 Neoplan 研究,
其實而家 Neoplan 有冇改善方法 ?

如果 Neoplan 諗到解決方法, 而又比多架車九巴試,
未必九巴唔 Show 佢 (之前架 APM 我就唔知咩原因 Neoplan 比左九巴)
當然架車一定要有番咁上下質量先 (比得上而家 VSO, Dennis Trident 先) ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2009-1-19 02:28 | 顯示全部樓層
sea1986 發表於 2009-1-19 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-1-18 17:29 發表

ok , 我錯 ,中英文一齊打係唔好...,本身我自己mother language係偏向英文, 某程度上我諗英文係快過中文。我依家係要進步既係中文而唔係英文 , ok ?
so , 我為左係呢度繼續討論巴士,或者每次開文都需要請個翻譯幫 ...

既然你用中文用得咁辛苦
咁就閣下全英文貼文
一黎你冇咁辛苦
二黎板友讀你篇野時都舒服

你想進步中文相信italk唔係你既練習場
要中文進步就請移玉步第個地方啦
ctb102 發表於 2009-1-19 08:14 | 顯示全部樓層

原帖由 NV58 於 2009-1-18 20:56 發表

Yes but now the opportunity arises for Volvo to standardise the double deck product in the UK and Far East market, and the newer D9 engines are easier to adapt to the tougher Euro4/5 emission standa ...

As far as I know, Scania's cut throat pricing has already kicked some E200s out of Hong Kong.
I wonder what they will do next...